Går du lei av charterstripa i sør, så er gudskjelov veien kort til Gran Canarias indre. En liten time i bil, og vips, befinner du deg på omtrent tusen meters høyde over havet.

Det svinger godt på vei oppover, så er du av typen som blir grønn i ansiktet av slikt, bør du kanskje legge inn et par akklimatiseringspauser. Det måtte jeg. Men vel fremme, så må kvalmen vike for gleden av å oppdage et annerledes Gran Canaria.

gran_canaria_tejeda_05
Så yndig er vesle Tejeda.

I Tejeda ser tiden ut til å ha stoppet opp. Hadde det ikke vært for bilene, så hadde jeg tippet vi var midt på attenhundretallet. Denne lille landsbyen ligger omtrent midt på øya, og kommer du like etter jul, vil hundrevis av lyserosa mandeltrær i full blomst ønske deg velkommen, eller bienvido, som de sier her. I månedsskiftet januar/februar får du med deg fiesta del Almendro, en mandelfestival som hyller blomstringen.

Går du glipp av mandelblomstringen, kan du allikevel nyte godt av mandlene. På restauranten Dejate Llevar, ble jeg servert tidenes beste mandelkjernepudding (flan de almendras), og wow! Mer kortreist og bedre dessert finnes ikke!

gran_canaria_tejeda_03
Ikke alle vet at det er lurt å pakke vandringssko.

I Tejeda bor det bare 2.500 mennesker, og mange av dem er landbruksarbeidere som lever slik man alltid har levd på Kanariøyene: I takt med naturen. De lager festmåltid av fersk geitemelk og gofio (ristet kornmel), og får deg til å føle deg velkommen.

gran_canaria_tejeda_02
Pico de las Nieves er Gran Canarias høyeste topp.

Tejeda er et ypperlig utgangspunkt for deg som er glad i å vandre i fjellet. Og det er jo vi nordmenn. Jeg trodde de kanariske fjellene skulle være tamme saker, men det er de IKKE. Og da guiden min sa at jeg måtte kle meg godt, trodde jeg ikke på han, og troppet opp i shorts og singlet. Det var smart. For på toppen av Pico de las Nieves (Snøtoppen), som er øyas høyeste topp på hele 1.949 m.o.h, var det iskaldt. 6 grader faktisk, til tross for at det på sørkysten var 24 grader og full sommer. Men utsikten var to die for, så da var det vel verdt tannhakkingen.

gran_canaria_tejeda_04
Typisk turist: underkledd i fjellheimen.

Og har du lyst til å overnatte i dette vakre landskapet, i et 250 år gammelt steinhus, så kan du sjekke inn her for 85 euro natta: Pepita de las flores.

 

Inga tipser om flere skjulte skatter på Gran Canaria.