Fest eller karriere?

For snart fem år siden var jeg på jobb på Mallorca for å intervjue norsk ungdom som akkurat hadde tatt sin bartendereksamen i Magaluf. Der ligger nemlig den svenske Barskolan Academy, som holder treukers kurs der norsk og svensk ungdom kan få en smak av bartenderyrket.

Barskolen er en av de aller beste opplevelsene i mitt liv, og jeg angrer ikke et sekund.

Beskrivelsen ‘en smak av’ er bevisst. For selvom elevene har en timeplan og en eksamen å forholde seg til, benytter flesteparten Middelhavsnettene til å feste. Når du er tjue, skolelei og i Magaluf, sier det seg selv at du ikke sitter inne og studerer om kvelden. Da er det flaks at 75% av undervisningen er praktisk og foregår bak en ekte bardisk!

bartendere in the making
Høy stemning på Barskolan i Magaluf. Her smaker Henriette Gudmestad, Wendy Johansen og Patrick Erga på eksamensdrinkene.

Her er reportasjen om Henriette Gudmestad (nå Gjerme), Wendy Johansen og Patrick Erga som sto på trykk i VG i juni 2009.

Men hvordan har det gått med de partyglade og nyutdannede bartenderne som jeg intervjuet rett etter eksamen? Ble de bartendere etter tre ukers kurs? Staket oppholdet i Magaluf ut en vei i de unge livene deres?

Wendy Johansen med sin lille datter.
Wendy Johansen med sin lille datter.

Wendy Johansen – fra partygirl til hjemmekjær

Mitt beste minne fra barskolen var egentlig hele turen. Alt fra å bo i et annet land, bli kjent med nye, fantastiske mennesker, samværet, mye intern humor og selvsagt sommer og sol! Jeg har ikke brukt utdannelsen til en konkret jobb bak en bar, men jeg ville jo heller ikke hjem etter Magaluf, så jeg reiste til Fuengirola på fastlandet og jobbet cirka sju måneder på kundeservicen til Sector Alarm der.
Da jeg omsider kom hjem igjen til Norge flyttet faktisk en svensk studievenninne fra Barskolen inn til meg, og vi bodde sammen nesten 1 år. Så fikk jeg kjæreste, og ble gravid. Etter at jeg fikk datteren min har jeg jobbet som flyvertinne og i butikk. Nå er jeg akkurat ferdig med Makeup -og neglutdannelse, og er veldig fornøyd med å jobbe på Glød Hår & Velvære.
Partyjenta fra Magaluf er fortsatt glad i en god fest, men jeg har vel vokst opp og blitt litt kjedelig og familiekjær. Koser meg heller med de hjemme enn å fly på byen hver helg. Jeg angrer ikke et sekund på barskolen, og anbefaler det på det sterkeste uansett om man vil ta det superseriøst eller bare ha en fantastisk ferie der du møter mange nye mennesker fra både Sverige og Norge.

 

Barskolen_04
Patrick Erga jobber i dag som baransvarlig på Sentrum Scene.

Patrick Erga – fra barskoleelev til baransvarlig

Mitt beste minne fra Barskolen er definitivt sol, sommer og spenningen rundt det å dra til et annet land med enveisbillett. Opplevelsen og miljøet på skolen husker jeg som helt unikt, og er et minne for livet. Etter at jeg kom tilbake til Norge har jeg jobbet som bartender, så utdannelsen har kommet godt med. Samtidig skal det sies at selvom jeg fikk en god pekepinn på hvordan det er å stå bak en bar gjennom Barskolen, så har jeg merket at mye ble glemt når jeg kom tilbake til hverdagen og begynte å jobbe på egenhånd. I dag er jeg baransvarlig på Sentrum Scene i Oslo, og angrer ikke et sekund på at jeg valgte bartenderutdannelsen da jeg var 21 år og ikke helt visste hva jeg ville drive med.

 

Henriette Gjerme har rukket å bli mamma til to etter barskolen.
Henriette Gjerme har rukket å bli mamma til to etter barskolen.

Henriette Gjerme (tidligere Gudmestad) – sender gjerne barna mine til barskolen!

Mitt beste minne fra Barskolen husker jeg ikke, for hele oppholdet var fantastisk! Men jeg husker mitt værste minne. Det var å sitte på flyet hjem og tenke over alt det morsomme man hadde opplevd og alle folka man ble kjent med, og samtidig vite at nå skulle man tilbake til den kjedelige hverdagen hjemme.

Jeg har først og fremst brukt barskoleutdanningen til å lære meg å bo sammen med forskjellige mennesker fra mange land. Jeg lærte også mye språk, og det lå en stor mestringsfølelse i det å tørre å reise ut på egen hånd.  Også har jeg jo selvfølgelig lært meg å blande gode drinker og flairing (tenk Tom Cruise i Cocktail), og det er alltid gøy på fest! Etter Barskolen ble jeg igjen på Mallorca i tre måneder, ikke for å jobbe, men for å unne meg en lang ferie. Så tok jeg guideskolen og jobbet i Sunny Beach. Det hadde jeg aldri turt dersom jeg ikke var på Barskolen først.

Barskolen er en av de aller beste opplevelsene i mitt liv, og jeg angrer ikke et sekund. I dag er jeg lykkelig gift og har to barn på 2,5 år og 7 måneder. Familielivet er noe ganske annet enn den ville tilværelsen i Magaluf, men jeg trives i mammarollen. Og vet du, jeg har faktisk tenkt at jeg vil oppfordre barna mine til å selv ta Barskolen når de blir eldre. Kanskje gi det til dem i bursdagspresang, selvom det virker litt sykt med tanke på at jeg vet alt det ville som foregår der nede.

________________________________________________________________________________________________________

I disse dager går søknadsfristen for å søke videre utdannelse her til lands ut. Har du glemt å søke? Vet du ikke hva du vil? Trenger du en pause fra skolen?

Barskolan holder kurs i Magaluf, London, Miami og Oslo. Etter tre ukers kurs skal du kunne starte å jobbe i en hvilken som helst bar, og undervisningen er både morsom og sosial.

Pris: fra 11.400 svenske kroner