Mange vil reise på permisjonsferie med den lille, og det skjønner jeg godt. Kvalitetstid sammen som nybakt familie er gull verdt, og babytiden går så fort!

Vaksinespørsmålet

Men så er det det evige spørsmålet om vaksiner – og hvor forsvarlig er det egentlig å reise til eksotiske himmelstrøk med verdens mest dyrebare bagasje uten at den lille personen er fullvaksinert?

Jeg har skrevet om reisevaksiner i VG, og jeg har også tidligere skrevet om det her på bloggen. La meg bare understreke at jeg er vaksinetilhenger, hvis det går an å kalle seg det som en motvekt til alle vaksinemotstanderne? Det betyr at jeg er overbevist om at folkehelsen er langt bedre  i dag takket være bl.a vaksinasjonsprogrammet som ble innført i Norge på 1950-tallet.

Reisevaksine for barn
Fullvaksinerte og eventyrlystne!

Til Marokko med baby

I forrige uke dukket følgende spørsmål opp i innboksen min fra en leser:

Hei Vibeke, 

Jeg «falt over» din blogg nå når jeg søkte på baby + vaksine. Det virker som at du har god erfaring med reising med baby til andre land enn solkysten i Spania..

Vi har en liten jente på 5 mnd og har tenkt oss til Marrakesh nå veldig snart. 
Slik jeg har skjønt det så er meslinger det skumleste hun kan utsettes for som hun ikke er vaksinert for.

Fikk du vaksinert barna dine for det tidligere en 15 mnd?

Ville du personlig reist til et land som Marokko uten?

Vi er litt i tvil da vi egentlig ikke får så konkrete svar fra helsepersonell i Norge. Tror de er redd for å gi grønt lys og risikere ansvar, men vi får heller ikke et klart NEI. 

Kan du komme med noen tips?

Reisevaksine baby
Foreldreansvar: Når jeg har tatt valget om å reise med barna mine fra de var små, så har det vært viktig å tenke på at babyer og barn vokser opp med god helse – også i fjerne himmelstrøk.

Her er svaret mitt:

Hei XX,

Takk for mail. Jeg er ingen ekspert på vaksiner, men jeg har stor tiltro til at det er en effektiv måte å beskytte seg mot sykdommer på.
Anbefaler deg å ta kontakt med en reisevaksineekspert, som f.eks lege Petter Thornam ved Sentrum Reisemedisin som jeg intervjuet i min sak om reisevaksiner i VG.

Meslinger er en sykdom på fremmarsj. Over 20.000 ble smittet av meslinger i Europa i 2017. Det er en økning på 400 prosent fra året før, så det er absolutt et hensyn dere bør ta når dere skal til Marrakesh.
Jeg har fulgt vaksineprogrammet slavisk for egne barn, og det er ikke alltid det hjelper å vaksinere tidligere enn det vaksineprogrammet tilsier. Folkehelseinstituttet skriver om meslingvaksinen: Vaksinasjon av barn før eller ved 6 måneders alder kan ofte medføre manglende respons.

Foreldreansvar og reiseforsikring

Det er alltid litt skummelt å reise ut i verden med små barn. Jeg kjente på det da mine barn var små, og som forelder tror jeg man må være seg sitt ansvar bevisst. Ulykker kan skje. Sykdom kan inntreffe. Like viktig som oppdaterte vaksiner er en skikkelig god reiseforsikring slik at man kan komme seg på et godt sykehus der de ansatte snakker engelsk dersom noe skulle skje.

Du spør om jeg ville ha reist til Marrakesh uten meslingvaksine til babyen. Det er et vanskelig spørsmål å svare på. Jeg reiste mye med mine små da de var på alder med datteren din, men jeg var alltid klar over at det var en risiko involvert. Det var viktig for meg å skape reiseminner med dem ettersom reise er en så stor del av livet mitt, og bank i bordet – ingen av dem har blitt syke på reise noensinne. Full-ammede babyer har et godt immunforsvar, og selv om meslinger kan være en potensielt dødelig sykdom, så er det mange som får det uten altfor store komplikasjoner. Men den endelige vurderingen må bli deres.

Lykke til!

klem Vibeke