Pressereise med Visit Britain

Lake District er reneste godteposen for voksne – med ulike smaker av idyllisk landsbyliv.

Finnes det noe hyggeligere enn engelsk landsbyliv? Neppe! Pubene, butikkene, varm te, gamle steinhus, søte, gamle damer og høflige, eldre herrer i tweed. Jeg elsker det!

Lake District
Britene er rågode på å male dørene sine i lekre farger.

I Lake District er landsbyene så sjarmerende at man fristes til å klinke til med en idyllisk cottage på eiendomsmarkedet. Eller i hvert fall drømme om det. En border collie hører selvsagt med i landsbydrømmen. En som hadde fulgt meg uansett hvor jeg gikk, enten det var på tur over hedene i høye Hunter-slagstøvler, eller som krøllet seg under bordet på pub mens jeg spiste lunsj.

 

Jack og Molly heter disse to nydelige border colliene jeg traff på Castlerigg steinsirkel. Hadde jeg flyttet hit, skulle jeg hatt mine egne trofaste hunder.

Disse 5 landsbyene reiser jeg gjerne tilbake til:

Windermere – sentral og jordnær

Jeg elsker byer som ikke bare ser vakre ut, men som også har en levende sjel med butikker og folkeliv. Det har Windermere, og dette er en muligens den aller beste basen for videre utforskning av resten av Lake District. Den lille byen med drøye 8.000 innbyggere er et slags episenter for turismen i regionen, kanskje fordi det har vært togstasjon her siden midten av 1800-tallet. Windermere er delt i to, det gamle bysenteret ligger i en skråning litt ovenfor innsjøen, mens Bowness-on-Windermere (vanligvis forkortet til Bowness), ligger inntil den store innsjøen (Englands største!) som også heter Windermere. Her kan du dra på båtutflukt, prøve fiskelykken eller ta ferge til den andre siden av vannet til Hill Top, som er Beatrix Potters gamle hus.

Windermere
«The Swan» er et av tre klassiske dampskip du kan oppleve Windermere, Englands største innsjø, med. Foto: Visit Cumbria

Windermere har mange koselige B&Bs, og Jericho’s Boutique Accomodation er et av de beste valgene. Her er det bare ti rom, så vær rask ute med å bestille!

Drømmer du om et mer eksklusivt opphold, så er The Samling, mellom Windermere og Ambleside et unikt og vakkert hotell – med egen Michelinstjernerestaurant. Her har jeg ikke overnattet selv, men jeg har skrevet det opp på ønskelisten.

Ambleside – liten sjarmbombe

Ambleside Lake District
Ambleside er en skikkelig sjarmbombe av en landsby!

Ambleside ligger sentralt til i den nordlige enden av innsjøen Windermere, som altså er Englands største. Du kan ta en båttur på innsjøen, eller bare rusle rundt i de trivelige gatene. Det bor bare 2.600 mennesker her, så forholdene er bittesmå. Jeg hadde nok ikke valgt Ambleside som base ettersom den er så liten, men det er et særdeles hyggelig stopp underveis.

Les også: Her overnatter du på puben!

Arkitektonisk karamell

Jeg falt pladask for den arkitektoniske karamellen «the Bridge House», som er et lite steinhus bygd på en bro over elven Stock beck i Ambleside.

Her har det vært veveri, skomaker, stolverksted og tehus, for å nevne noe av virksomheten dette lille bygget har huset. Og på et tidspunkt bodde faktisk det en familie på åtte her! Det var Beatrix Potters mann, William Heelis, som til slutt kjøpte eiendommen og ga den til National Trust for å bevare kulturarven for fremtiden.

Bridge house Ambleside
The Bridge House er et trehundre år gammelt, underlig lite hus bygd på en bro over elven Stock Beck.

Kanskje har du bare lyst på en kopp te og et saftig kakestykke? Gå ikke glipp av Giggling Goose Cafe!

 

Les også: TI GRUNNER TIL Å REISE TIL LAKE DISTRICT!

Grasmere – litterær perle

«Blink-and-you-miss-it», sier engelskmennene. Det beskriver godt størrelsen på Grasmere, som bare har 1.500 innbyggere, og er mest kjent som poeten William Wordsworths hjemby. Han bodde her, i Dove Cottage, i fjorten år, og skal ha sagt om landsbyen at den var «the loveliest spot that man hath ever found.»

Grasmere
I Grasmere må du smake på de lokale gingerbread-kakene.

Grasmere er et populært utgangspunkt for vandringsturer opp til Helm Crag, og med deg på turen må du kjøpe med deg ingefærkjeks fra det lokale bakeriet, som har blitt bakt etter samme oppskrift siden 1854.

Grasmere er et must for deg som er interessert i litteratur. Her ligger poeten William Wordsworth begravet på St. Oswalds kirkegård.

Kendal – store matopplevelser

Når sant skal sies, så ligger Kendal ikke inne i selve nasjonalparken Lake District, men like utenfor. Derfor har denne, ganske store markedsbyen fått kallenavnet «Gateway to the Lakes». Jeg overnattet på Castle Green Hotel utenfor Kendal da jeg var i området, og det var en ordentlig behagelig base. Vanligvis foretrekker jeg å bo midt i smørøyet, men denne gangen syntes jeg faktisk det var behagelig å komme hjem til dette flotte hotellet som ligger litt tilbaketrukket i landskapet. Det første jeg så hver morgen, var de grønne hedene med bomullsdottsauer.

Skal du overnatte her, forutsetter det at du har leiebil. Hvis du foretrekker å kjøre kollektivt, anbefaler jeg å bo mer sentralt.

Kendal Castle Green Hotel
Castle Green Hotel er et hyggelig hotell like utenfor Kendal. Her er rommet mitt, med grønn utsikt.

Restauranttips:

Men nok om hotellet. Kendal er nemlig en skikkelig koselig by som er stor nok til å romme både bra shopping, lune puber, koselige kafeer og gode restauranter. Jeg spiste himmelsk middag på Castle Dairy, som er en av områdets lekreste restauranter med gourmetpreg. Her falt valget på en smaksmeny til 57,50 pund, som besto av seks retter, samt en kanapé som fikk fart i appetitten.

Jeg spiste også utrolig frisk og god vegetarlunsj på Waterside Bistro og en vegetarmiddag på The Moon, hvor kokken Leon Whitehead har samlet inspirasjon fra blant annet Afrika, Spania og Frankrike.

Keswick – markedsstemning

Jeg har spart favoritten min til sist, og når jeg sier favoritten, så mener jeg i den forstand at jeg gjerne ville hatt base her hvis jeg reiser tilbake til Lake District. Keswick er passelig stor – nesten 5.000 innbyggere, og beliggenheten er ikke noe mindre enn spektakulær! Man føler seg omringet av vakker natur med fjelltopper i ulike sjatteringer av grønt, og innsjøen Derwentwater kalles «Queen of the lakes».

Keswick
Keswick lever opp til drømmen om engelsk landsbyliv på alle måter!

Du kan enten vandre rundt vannet, en lettgått rute på 16 kilomter, eller ta små, koselige fergeturer på kryss og tvers. Har du lyst på litt melkesyre i bena, kan du sjekke ulike vandringsruter rundt Keswick her. Selv falt jeg pladask for Castlerigg Stone Circle, som har fantastisk utsikt, og er en av Europas eldste steinsirkler. Den ligger bare 2,5 kilometer fra Keswick.

Castlerigg Stone Circle
En liten pust i bakken på Castlerigg Stone Circle utenfor Keswick.

Gå heller ikke glipp av Keswick Market, som holdes hver torsdag, og er en tradisjon som har levd i hele 741 år! Der kan du kjøpe landbruksprodukter direkte fra gårdene i området, samt håndlagde varer som garantert vil gjøre lykke som presanger.

Blir du sulten, anbefaler jeg en deilig publunsj på «Dog and Gun», der eieren har spesialisert seg på en hvitløkssterk gulasj.

Publunsj Dog and Gun
Puben «Dog and Gun» i Keswick serverer rause og gode lunsjretter.
Lake District Keswick
Ungarsk gulasj er spesialiteten på på puben Dog and Gun.

Sånn reiser du til Lake District:

Fly til Manchester, og ta tog fra Manchester Airport til Windermere. Det tar nøyaktig 2 timer, og inkluderer et togbytte på Oxenholme stasjon. Pris: cirka 45 pund tur/retur. Togbilletter kan bestilles på National Rail.

Reis kollektivt, de lokale bussene fungerer utmerket!

Du trenger ikke leiebil i Lake District. De lokale bussrutene gjør en glimrende jobb. Linjene 555 og 599 frakter deg mellom alle landsbyene jeg har nevnt i dette innlegget.

Kart over mine favorittlandsbyer i Lake District:


Når Bortebest-bloggerne deltar på pressereiser, opplyser vi om det. Vi står fritt til å skrive vår ærlige mening om reisemålet og opplevelsene underveis. Det legges ingen føringer fra arrangørens side, og du kan være trygg på at det alltid er vår personlige mening du leser her på bloggen.