For at du og jeg skal bli mer bærekraftige turister, må reiselivet legge til rette for det. Jeg har vært i Mexico og sett hvordan 60 små bedrifter har klart seg gjennom pandemien, takket være TUI Care Foundation.

Turisme står for omtrent 8 prosent (kilde) av de globale utslippene, men å kutte ut all reise er likevel ikke et alternativ for de fleste av oss. Å reise mer bevisst er derfor veien å gå. Det betyr færre reiser, lengre opphold – og ikke minst, å velge hvor man drar og hva man bidrar med på stedet man besøker med omhu. Jeg har vært på en lærerik reise i regi av TUI Care Foundation, til Yucatánhalvøya i Mexico. Her har de bidratt til at 60 små bedrifter har klart seg gjennom pandemien, og gitt dem både økonomisk støtte samt forretningsveiledning (mentorship).

Bærekraftige turister går utenfor turisttråkket

Gå utenfor turiststråkket! 2,5 time fra Cancún ligger den utrolig sjarmerende byen Valladolid. Den anbefales! Foto: Vibeke Montero

1 av 10 mennesker jobber innen turisme på verdensbasis. Turisme er dermed en næring vi må ivareta på beste mulige vis, ettersom det ofte handler om viktige arbeidsplasser i sårbare områder av verden. Det er vårt ansvar at ikke hele feriebudsjettet legges igjen i turistmetropolene og all-inclusive-hotell. Bærekraft handler ikke bare om fotavtrykk i form av CO2-utslipp, men også om å bygge en bedre verden tuftet på en utvikling som tilfredsstiller behovene til menneskene som lever nå. Selvsagt uten å ødelegge fremtidige generasjoners behov. Å forebygge fattigdom og skjev fordeling av goder er dermed et av de viktigste grepene vi kan ta i bærekraftens navn. Det betyr at vi må UT AV HOTELLET, engasjere oss i nærområdene og gjerne gjøre litt research før vi pakker feriekofferten.

En bærekraftig turist benytter seg av små, lokale bedrifter.
Bruk lokale bedrifter: I Tulum møtte jeg disse kule gutta som driver sin egen kiteboarding-skole. Foto: Vibeke Montero

Å tilrettelegge for bærekraftig turisme

TUI Care Foundation samarbeider med reisearrangøren TUI i Norge. Sammen løfter de turisme til en kraft for grønn endring, og i Mexico fikk jeg mulighet til å se hva de faktisk bidrar med i praksis. Her er noen av bedriftene de har gitt økonomisk støtte til, i tillegg til å tilby dem forretningsveiledning (mentorship).

1-Bærekraftige turister spiser lokal mat

En bærekraftig turist spiser lokal mat. Hvorfor ikke delta på et matlagingskurs i Mexicos jungel?
Matlagingskurs: I jungelen utenfor Puerto Morales finner du Mexico Lindo Cooking. Foto: Vibeke Montero

Nå skal dere lære å lage den beste guacamolen dere noensinne har smakt! sier Alejandra Kauachi. Hun er gründeren av Mexico Lindo Cooking, og deler velvillig sine aller beste oppskrifter. Meksikansk mat i Mexico er noe helt annet – og mye bedre – enn den vi spiser på fredagskvelden i Norge.

Kortreist mat som guacamole er et bærekraftig alternativ.
Faktisk den beste guacamolen jeg noensinne har smakt! Foto: Vibeke Montero

Oppskriftene på matlagingskurset er inspirert av mayaenes kjøkken – altså maten man lagde i Mexico før spanjolene kom i 1521. Alejandra er den fødte pedagog bak grytene på det fargerike kjøkkenet. Hun får alt til å se lekende lett ut, og det er enkelt å henge med når hun forklarer. –Et meksikansk kjøkken har alltid cilantro (koriander), avokado og mange ulike typer chili tilgjengelig, forteller hun.

Disse ingrediensene henter hun fra sin egen regenerative kjøkkenhage, som dyrkes etter økologiske prinsipper. Mexico Lindo Cooking er bare en av 150 små bedrifter på verdensbasis som har fått støtte av TUI Care Foundations Covid-19 Relief program.

Bærekraftig turisme handler også om å spise lokal mat.
Maya-dessert: Søte tamales består av maisdeig, kanel, rosiner og ananas – og pakkes inn i maisblader før de dampes. Nam, nam! Foto: Vibeke Montero

2-Vær en bærekraftig turist under vann

Visste du at verdens nest største barriererev – The Great Maya Reef – ligger utenfor Mexicos karibiske kyst? Dive Mike driver bærekraftig dykkevirksomhet fra sin base i Playa del Carmen, og jeg snakket med Candy Lopez som er en av pillarene i virksomheten. Hun brenner for det marine økosystemet, og spesielt bestanden med oksehaier som er innom revet fra november – februar. Disse er definitivt ikke til å spøke med, og rangeres av National Geographic som en av verdens mest aggressive haiarter. Candy leder grupper som vil ha et nært møte med disse rovdyrene på haienes egne premisser. Altså ingen bur. Dive Mike arrangerer også dykking i cenoter, dykking i huler og hvalhai-opplevelser.

Dive Mike er en av mange lokale bedrifter som har klart seg gjennom pandemien takket være støtte fra TUI Care Foundation.

3-Bærekraftige turister er nysgjerrige

Bærekraftige turister har et ønske om å komme hjem fra ferien med mer enn et bikiniskille. De benytter seg av muligheten til å koble seg opp på et lands kultur, kanskje i form av et museumsbesøk? I den vakre byen Valladolid, var jeg så heldig å få være med på åpningen av MUREM – et nytt museum som forteller historien om Mexicos tradisjonelle klesplagg.

Bidra til å støtte opp om et lands identitet og kultur ved å gå på museum.
Tey Mariana Stiteler er grunnleggeren av klesmuseet MUREM i Valladolid. Hun jobbet tidligere på Carnegie Art Museum i Pittsburgh.

Klær forteller også historier, og her på MUREM er vi så heldige å jobbe tett med lokale kvinner som fortsatt holder gamle tradisjoner i hevd, sier Tey Mariana Stiteler. Takket være støtten fra TUI Care Foundation, kan denne ildsjelen åpne dørene på det nye museet som også vil gjøre Valladolid til en enda mer attraktiv by for besøkende.

4-Bærekraftige turister støtter skolegang

En bærekraftig turist støtter skolegang.
«Er skolen åpen?» Landsbyskolen i Torres de la Paz ligger i jungelen vest for Playa del Carmen. Skolen holdt åpen gjennom pandemien takket være støtte fra TUI Care Foundation, og sikret at 126 barn fortsatte sin utdannelse.
Foto: Vibeke Montero

Tenker du noen gang på livene til de som rydder strendene, tilbereder frokosteggene og sørger for at sengen er nyoppredd når du ferierer på et resort? Deres virkelige liv foregår ofte i små landsbyer, og en nyoppredd seng er en luksus de ikke engang tør drømme om. Under pandemien, når turistene uteble, mistet mange av disse personene i serviceyrker jobbene sine. Sårbare familier mistet all inntekt over natten. Da kunne den vesle landsbyskolen i Torres de la Paz holde åpent, og de utvidet også virksomheten til å drive voksenopplæring. Takket være TUI Care Foundation ble det holdt kurs i sying og baking, og hvert kurs gikk over tjue timer. 45 kvinner lærte seg å sy, og 15 av dem fant en jobb etterpå.

Hva slags turist du er har mye å si for stedet du besøker.

Hvordan kan DU være en bærekraftig turist?

Vi donerer 10 kroner til TUI Care Foundation per reisende som booker et Care Travel Hotel. Vi har over 500 slike hoteller i vår portefølje, sier Nora Aspengren, communications manager i TUI.

Skal vi nå FNs bærekraftsmål, må vi ta bærekraftige valg – også i ferien. Jeg er så glad for muligheten til å se hva TUI Care Foundation har bidratt med på Yucatán-halvøya. Her har er gode eksempler på hvordan du kan bidra til å støtte den lokale økonomien i det landet du besøker. Men ferien begynner gjerne med hvor du velger å bo. Turoperatørene benytter seg stadig oftere av hotell med bærekraftsertifisering, og her kan du se utvalget av miljøvennlige hotell hos TUI, Apollo og Ving. Andre grep som gjør ferien litt mer miljøvennlig, er å velge direktefly, klimakompensere reisen og kutte ned antall feriereiser med fly per år. Trenden nå er å reise over lengre tid, og selvsagt prioritere tog der man kan. Har du ikke flere feriedager til gode? Ta med laptopen på ferie, da vel – og unn deg en såkalt workation med god samvittighet.

Jeg var invitert til Mexico på en studiereise med TUI Care Foundation med andre europeiske reisejournalister. Dette har ført til økt fokus på bærekraftig reise i blant annet El Pais og The Times.