Nå begynner jeg faktisk å skimte utlandet i horisonten! Du vet, det vi oppsøkte da vi var lei av regn og kulde. Dit vi søkte oss når vi ville ha kulturelt påfyll og nye impulser. Etter nesten ett år med den blytunge koronaskyen over oss, er vi dessverre fortsatt ikke helt i mål, men noe fantastisk er i ferd med å skje. Jeg kjenner det. Og flere kjenner det med meg: I følge en rykende fersk reiselivsrapport fra VIRKE vil omtrent halvparten av de som skal på sommerferie tilbringe den i utlandet sommeren 2021 – forutsatt at myndighetene åpner opp for det. Derfor drister jeg meg til å lufte noen tips til Den Første Reisen. Den som blir vårt: «One small step for man, one giant leap for mankind».

DOLCE FAR NIENTE: Mer enn noe annet gleder jeg meg til å reise bekymringsløst. Kvalitetstid med gode venninner står høyt på prioriteringslista mi nå!

5 tips til Den Første Reisen

Når vi på nytt skal føle oss frem i verden, er det ikke rart at land som Spania, Hellas og Danmark seiler opp som favoritter for sommeren 2021 (i følge Virke). Vi vil reise, men vi vil gjøre det på tryggest mulig måte. La oss holde oss i Europa, og kalle det baby steps.

1. Fråts i Fyn

HVORFOR FYN? Fordi det er en ofte oversett dansk øy som har alt!

Falsled Kro, Danmark

HER BOR DU: Falsled Kro byr på det aller beste av danske kro-tradisjoner. Pris fra 2.595 danske kroner per person. Det inkluderer ettermiddagskaffe, full middagsmeny i gourmetstandard, overnatting og morgenmad.

I denne filmsnutten kan du se mer av mitt opphold på magiske Falsled Kro.

Danmark er mer enn storbydykk i København og familieferie med bøtter og spann langs vestkysten. Stikker du til Fyn, får du kjæresteferie på øverste hylle! Jeg anbefaler å sjekke inn på en idyllisk kroferie, der du serveres ubeskrivelig god mat og sover i historiske perler. Fyn har faktisk flest herregårder i hele Danmark, og øya er velsignet med et særdeles fruktbart jordsmonn som har gitt den kallenavnet Danmarks drivhus

DETTE GJØR DU: Odense gir deg storbyvibber, pakket inn i en mer avslappet innpakning enn hektiske København. Ta også turen til svimlende vakre Egeskov slott!

Egeskov slot Fyn

Det finnes slott, også finnes det Egeskov! Jeg har besøkt de vakre slottene i Loiredalen og overnattet på slott i Skottland, men Egeskov er noe eget. Slottet ble bygget i 1554, og ligger som et vakkert fata morgana i en bitteliten innsjø. Deler av slottet er åpent for publikumsbesøk, mens andre deler er forbeholdt greve Michael Ahlefeldt, som er så heldig å kunne kalle slottet sitt hjem.

Odense Fyn
Nydelige Odense og kvartalet der H.C Andersen vokste opp. Her er det koselig å gå hånd i hånd med kjæresten.

2. Råflott på Rhodos

HVORFOR RHODOS? Fordi denne greske øya har et skikkelig lekkert boutique hotel, og fordi du kan krydre sydenoppholdet med vandring i en ekte middelalderborg. Muligens den vakreste jeg noensinne har sett.

HER BODDE RIDDERNE: Gamlebyen i Rhodos regnes som verdens best bevarte middelalderby.

HER BOR DU: Casa Cook finner du faktisk i charterkatalogen til Ving! Dette er et sånt hotell jeg ofte nevner når folk snakker nedlatende om charterreiser. Det er nemlig mye mer enn man tror. Pris: Fra 21.690 kroner for en uke for to personer, inkludert fly.

Les hele hotelltesten min fra Casa Cook her

rhodos_08_vm
Fellesbassenget gir meg følelsen av å være på en trendy takterrasse i en Middelhavsby fremfor på et charterhotell.
rhodos_casacook_03
Mi casa tu casa, er mottoet på Casa Cook. Jeg flytter gjerne inn!

DETTE GJØR DU: Bade, plaske, slurpe, smatte! Du trenger ikke mine tips for å finne deg til rette på Rhodos. Men gå for all del ikke glipp av en sundowner i vilt vakre Lindos.  

ØYAS MEST ROMANTISKE: Lindos er Rhodos’ mest romantiske by, og byens mange takterrasser forfører deg med vakker utsikt og noe godt i glasset.

3. Kast loss i Kroatia

HVORFOR SEILBÅTFERIE I KROATIA? Fordi du kan være i din egen koronafrie boble, og oppleve en av Europas absolutt vakreste skjærgårder.

Ser det ut som jeg vet hva jeg driver med? Neida. Jeg bare later som.

Kroatia har over tusen øyer, og er et paradis for seilere! Jeg har ikke peiling på seiling, og er helt avhengig av et mannskap. I Kroatia er det garantert rimeligere enn du tror å leie din egen seilbåt med kokk og skipper. Det koster fra 14.000 svenske kroner per person, og det inkluderer flyreise, transfer fra flyplassen, overnatting i dobbeltlugar, havneavgifter, frokost + lunsj + drikke (også vin/øl) og sengetøy/håndkle.

Trogir er en utrolig vakker middelalderby beliggende på en egen øy.

Jeg reiste med More Sailing, som er et svensk firma som tilbyr seilturer i Kroatia, Hellas og Karibia. De spesialiserer seg på seglingsresor för alla, et konsept jeg elsker! Det betyr jo at mens noen (vertinnen) fikser lunsj og legger vinen til kjøling, kan andre (jeg) ligge og sole seg på dekk.

Podcasttips
My kind of sailing: med favorittpodcasten på øret.
Vis er en spesiell øy – ikke bare fordi Mamma Mia 2 ble spilt inn her, men fordi øya var stengt for turisme frem til 1989.

4. Malaga – maks utbytte for feriebudsjettet

HVORFOR MALAGA? Fordi dette er et stykke autentisk Spania, uten turistfiksfakseri – hvor du fortsatt betaler en euro for morgenkaffen.

I Malaga får du strand og storby i samme ferie!

Flyplassbyen på Solkysten har blitt chic. Malaga er billigere enn Nice, tryggere enn Barcelona og mer spennende enn Palma. I dag er faktisk Malaga en av Europas beste kulturbyer, takket være borgemester Francisco de la Torre som har satset hundre millioner euro på å sette byen på kulturkartet gjennom de siste ti årene. Det har han lykkes med!

Malaga Pompidou museum
Kunst er gøy, og i Malaga er til og med eksteriøret på Pompidousenteret lekent. Akkurat som i Paris.

HER BOR DU:  Hotel Molina Lario ligger midt i gamlebyen, i gåavstand fra bystranden La Malagueta. På kveldstid trenger du bare rusle et par korte gatestubber for å kose deg med byens deilige tapas. Jeg lover – ingenting er som tapaskulturen i Andalucia, og du kan sjekke hvilke tapasbarer jeg anbefaler i Malaga her

malaga_hotell_molina_lario_takterrasse
Deilig med en plaskepause på hotellets takterrasse!

DETTE GJØR DU: Malaga er livsnyterens by. Spise, gå på museum, ta en dukkert i Middelhavet, spise litt mer, ta en siesta og så spise enda litt til. Her er det lett å kose seg!

5. Pangstart i Portugal

HVORFOR PORTUGAL? Fordi landet har sluppet lett unna korona-pandemien, og fordi hele landet er et fantastisk dypdykk i strandliv og historiske byer.

Portugal er et av mine absolutte favorittland i Europa. Her er Fado og jeg i UNESCO-byen Óbidos, som ligger cirka en time nord for Lisboa.

DETTE GJØR DU: Jeg synes Portugal egner seg spesielt godt til bilferie! Det er et relativt lite land, og du rekker å se mye på kort tid. Fra Faro i sør tar det bare fem timer å kjøre til Porto i nord.

Strendene i Portugal er lekre, og du finner dem langs hele kysten.
I Portugal føles det som at tiden har stoppet litt opp. Bittelille Piódão må oppleves!
Portugals kjøkken består i stor grad av råvarer fra havet, som f.eks blekksprut. Men du finner også portugisiske skinker som smaker minst like godt som spanske!
Sjøfareren Vasco da Gama var den første europeeren som fant sjøveien til India. Han ble født i den portugisiske byen Sines.

Visste du at Portugal er et av Europas rimeligste ferieland? Her strekker du euroen langt, og du kan f.eks spise nydelig middag med deilig, portugisisk vin til for under 10 euro per person. Noen av mine favorittsteder i Portugal er Tavira, Sagres, Evora, Comporta, Sintra, Obidos, Aveiro og Guimaraes – men for all del, dette er et skattekammer av et land, så finn gjerne dine egne!

Evora er en grenseby mellom Spania og Portugal. Byen er med god grunn på UNESCOs verdensarvliste. Gled deg!

Frister ikke utlandet riktig enda? Da er det bare å sette kursen for GUDBRANDSDALEN! Les om denne konfektesken av en dal her.