Hva? Ligger Lucia der inne? Selveste Sankta Lucia?

Min barndoms heltinne, St Lucia – den vakre, hvitkledde med lys i hår! (Nå som jeg tenker på det, kan det faktisk hende jeg blandet henne sammen med Agnetha Fältskog fra ABBA da jeg var liten.)

-Ja, Sankta Lucia ligger der inne, i en kirke i Venezia, bekrefter servitøren på Bar Santa Lucia. Jeg sitter på noe så usjarmerende som en irsk pub, men hva gjør vel det? Selv ikke Guinness på kran og shamrockflagg kan spolere Venezias magi. Jeg er på Campo San Geremia i Canneregio, og foran meg troner Chiesa di San Geremia. Der inne ligger relikvien til hun alle jenter med stor ærefrykt ønsker å være den 13. desember.

Her er 3 ting du ikke visste om St Lucia:

#1 Lucia ligger i Venezia

San Geremia Venezia Sankta Lucia
Det er en sakral opplevelse å besøke San Geremia-kirken for å hylle Sankta Lucia. Foto: Vibeke Montero

Inne i en glass-sarkofag ved alteret i San Geremia-kirken ligger kroppen til den unge piken som ble drept av vaktene til den romerske keiseren Diokletian. Dette skjedde den 13. desember i år 304 e.Kr.

San Geremia-kirken er åpen for publikum, det er gratis inngang, og alle kan gå bak glass-sarkofagen og titte inn på de morkne restene. Ansiktet til Lucia er dekket av en gullmaske, men man kan se både føtter og en av hendene. Den andre armen ligger på Sicilia, der hun opprinnelig kom fra.

Kroppen er for det meste dekket av et klede, men du kan se helgenens føtter og en hånd.
Kroppen er for det meste dekket av et klede, men du kan se helgenens føtter og en hånd. Foto: Vibeke Montero

Her ligger San Geremia-kirken

# Elvis sang sangen om Lucia

«Svart senker natten seg, i stall og stue. Solen har gått sin vei, skyggene truer»…Denne sangen kan vi alle. Men hva med ‘Sul mare luccica l’astro d’argento. Placida è l’onda, prospero è il vento’… Det er den opprinnelige Luciasangen, og gjett hvem som har sunget den?

Hør på YouTube: Selveste Elvis!

Den opprinnelige sangen handler ikke om en ‘hvitkledd med lys i hår’, men om en italiensk matros som seiler hjem til Napoli og bydelen hans Santa Lucia.

San Geremia er ikke like spektakulær som andre kirker i den katolske verden, men bare her finner du Sankta Lucia.
San Geremia er ikke like spektakulær som andre kirker i den katolske verden, men bare her finner du Sankta Lucia. Foto: Vibeke Montero

#3 Derfor er Lucia en helgen

Visste du hvorfor Lucia, den unge piken fra Sicilia, ble en helgen? Fordi hun brukte familiens formue på å hjelpe mennesker som måtte flykte på grunn av sin kristne tro. I løpet av sitt tjueårige liv hjalp hun syke kvinner og sultne barn på flukt, og hun hjalp menn som ønsket et trygt liv for sin familie. Hver kveld bragte hun mat og drikke ned i katakombene i Syracusa, der de kristne gjemte seg. For å se, bar hun en lyskrans på hodet.

Kort fortalt, ble hun til slutt beordret drept av den romerske keiseren Diokletian, som forbød kristendommen. Først forsøkte de å slepe Lucia med seg, men den vesle kroppen hennes rikket seg ikke. Så forsøkte de å brenne henne, men flammene ville ikke bite på henne. Til slutt drepte de henne med et sverd i strupen, og dermed ble hun en helgen.

Vi har alle noe å lære av Sankta Lucia. Og det handler ikke om lussekatter og lys i håret.
Vi har alle noe å lære av Sankta Lucia. Og det handler ikke om lussekatter og lys i håret. Foto: Vibeke Montero