Reisenyheter kan være så mangt. Som at man omsider vil måtte betale turistskatt i Venezia til at Norwegian nå flyr direkte til Lyon. Gjesp. En reisenyhet for meg er ikke en nyhet uten at den tenner reiselysten min. Her er noen av mine favorittgrunner til å reise i 2024.

1. Reisenyhet: Retro togreise

Reisenyheter: Europa får flere nattog
Reisenyhet: Det dukker stadig flere nattog opp på kontinentet. Sjekk nettstedet www.nightjet.com for inspirasjon!

Togreiser frister meg stadig mer, og en spennende reisenyhet er at Italias jernbaner Ferrovie dello Stato Italiane (FS) introduserer et konsept de kaller Togcruise i 2024. Første rute ut er fra Roma til skistedet Cortina. Ta nattoget fra hovedstaden på fredag kveld, nyt en god middag og sov godt i sovekupéen før du våkner opp på stasjonen Calazo-Pieve lørdag morgen. En shuttlebuss frakter deg til preppede løyper i Cortina, hvor forholdene er optimale fra desember til påske. Turen tilbake til Roma går søndag kveld, etter to dager i løypene.

>> Sjekk flere spennende nattog-ruter her

2. 500 år siden Vasco da Gama døde

Goaaaahh! Du er på radaren min i 2024.

Noen av oss reiseglade har en greie for de gamle oppdagerne. That’s me. Portugiseren oppdaget sjøveien fra Europa til India, via Kapp det gode håp for over femhundre år siden. Jeg drømmer meg til Goa, der portugiserne regjerte frem til 1961. De etterlot seg sukkertøyfarget barokk-arkitektur, og satt sitt preg på det lokale kjøkkenet. Her vil jeg koble meg på susegad, som er avslepet portugindisk, og betyr en avslappet holdning til livet. Jeg trenger susegad i 2024!

3. Skiferie i Chamonix – 100 år etter første vinter-OL

Reisenyheter Chamonix
Grands Montets er Chamonix’ mest kjente skiområde.

Chamonix er slett ingen reisenyhet, for her har adrenalinsugne skibomser holdt til i skyggen av Mont Blanc i århundrer. Men akkurat i 2024 er det 100 år siden verdens første vinter-OL ble arrangert, og det skjedde nettopp i Chamonix. Kanskje er det her du bør teste skiferdighetene i påsken?

Bortebest har en egen skijunkie, Elizabeth Lingjærde, og hun har testet de utfordrende bakkene og restaurantene rundt. «Chamonix er en levende by, fylt av praktfulle gamle bygninger i retroglamorøs alpestil. Det går gratis shuttlebusser over alt«, frister hun.

>> Les Elizabeths beste Chamonix-tips her

4. Reisenyheter med kjendisfokus

Sifnos gresk øy
Er du klar for en gresk reisenyhet i 2024?

Drømmer du om å spotte kjendiser i ferien, så er den greske øya Sifnos et bra sted å tilbringe sommerferien. I følge Vogue er det favoritten til Margot Robbie, Dua Lipa, Jeff Bezos, Barack Obama og Tom Hanks. Sifnos er en del av Kykladene, og har ingen flyplass. Du kommer hit med ferge fra Athen.

5. Reisenyheter hjemmefra

Reisenyheter i Oslo

I 2024 er det 100 år siden hovedstaden vår skiftet navn fra Christiania til Oslo. Hold gjerne et øye med Visit Oslo for inspirasjon til hva som rører seg i byen, både i forbindelse med jubileet og ellers. Jeg er født og oppvokst i Oslo, og 5 av mine favoritter er:

  • Munchmuseet – endelig hylles Norges mest kjente kunstner som seg hør og bør.
  • Freia sjokoladefabrikk – et mekka for deg som er på storbyferie med barn. Her finner du også landets vakreste kantine, Freiasalen, der tolv originale Munch-malerier pryder veggene.
  • En dag på Gressholmen – sukk, for en idyll! Obligatorisk stopp på Gressholmen Kro, så klart.
  • Naturhistorisk museum, i all sin foreldede prakt.
  • Frognerseteren – stemningen er unik, og T-baneturen til topps er et eventyr i seg selv.