Insekter er selve bærebjelken i økosystemene våre, men det blir stadig færre av dem. Det kan vi – du og jeg – gjøre noe med! Her er tipsene du trenger for å bli insektenes favoritthotell. Altså det stedet de helst sjekker inn på.

Naturkrise – for insektene og oss

I dag står hele én av tre insekter i fare for å dø ut (kilde: ScienceDirect), og WWF oppfordrer oss til å plante flere blomster, la gresset vokse (digg å slippe klippingen) og å ta vare på hageavfallet.

insekter er viktigere enn mange tror
Alle kan gjøre en innsats, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur. Foto: Haakon Nordvik

Alle hager, balkonger og fellesområder fortjener å få besøk av fargerike sommerfugler og flittige villbier. Dessverre blir det stadig færre av dem, fordi naturen ikke får den plassen den trenger. Nå som solen endelig titter frem og folk begynner å pusle utendørs, ønsker vi at de gjør en innsats for naturens små superhelter. Det er så lite som skal til, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.

Sånn gjør du hagen/balkongen litt villere

  • Det er lite naturmangfold i en striglet plen. Klipp derfor plenen sjeldnere og la blomstene vokse. «Ugress» som løvetann, brennesle, veronika og hvitkløver er viktige næringskilder for insekter.
  • Ha insektvennlige planter som gir masse nektar. Bruk helst stedegne blomsterplanter og unngå fremmede arter som kan bli «hagerømlinger», slik som for eksempel lupiner.
  • Les mer om hvilke planter og blomster biene elsker: Den bievennlige hagen
  • Ta vare på hageavfallet. En haug med gammelt gress og kvister vil etter hvert generere varme og tiltrekke seg insektene. Du kan også bygge små jordhauger som skaper tørre og varme hvile- og gjemmesteder for insektene.
  • Skaff deg et insekthotell. Villbier vil elske å sjekke inn på et slikt hotell, og du vil få gleden av villbier som slett ikke stikker slik som honningbiene kan gjøre. Her kan insektene legge egg og overvintre. 
  • Også insektene blir tørste. Lag en dam eller sett ut en skål med vann slik at de små superheltene får drikke. 
  • Ikke bruk plantevernmidler. Disse kan inneholde kjemikalier som er farlige både for insekter, dyr og mennesker.
  • Når det er trangt, er det lurt å boltre seg i høyden. Plant gjerne insektvennlige klatreplanter, frukttrær og bærbusker eller etabler en krydderhage. Når urtene blomstrer, tiltrekker de seg mye liv.
blomster som insekter elsker
Her er eksempler på blomster som hører hjemme i en bie-vennlig hage/balkong.