Etter at reportasjen min om fjellgorillaene i Uganda sto på trykk i Aftenposten i går, fikk jeg et par mail fra nysgjerrige lesere. Det skjer ofte i etterkant av en reportasje, og da vil folk som regel vite mer enn de fikk lest seg til i reportasjen.

Hva koster en slik reise til Uganda?

Kunne du ha sagt noe om hva en hel rundtur med fly, overnatting, leie av bil, gorillapass, osv. koster sånn cirka?

Flodhester
Uganda er et land med rikt dyreliv. Her er vi tett på flodhestene i Queen Elizabeth National Park.

Her er mitt svar:

Totalpris på en slik reise avhenger av mange faktorer, blant annet hvor lenge man skal være borte, hvordan man vil bo, hvor mange nasjonalparker man vil besøke og så videre, men for å gi deg en idé, så kan du ha følgende referansepunkt:

Fly tur-retur – ca. 5.000 kr (Oslo – Entebbe med Brussels Airlines)

Gorillasafari – 600 dollar per person (bør bestilles god tid i forveien, for det er et begrenset antall pass per dag)

Uganda
Veldig stolt innehaver av mitt «gorilla tracking»-sertifikat:)

Leiebil – ca. 70 dollar per døgn med Roadtrip Uganda

Her kan du lese mer om hvorfor vi valgte Roadtrip Uganda

Hotell – Her varierer det stort. På Chameleon Hill Lodge betalte vi ca. 200 dollar per person, hvis jeg husker riktig. Dette var et av de dyreste hotellene vi overnattet på, men det var utrolig flott der! Deilig å komme tilbake til et fint hotell etter å ha klatret i regnskogen. På andre hotell betalte vi ofte mellom 400 – 600 kroner for et dobbeltrom.

Inngang i nasjonalpark – Det finnes flere flotte nasjonalparker i Uganda, en av mine favoritter var Murchison Falls. For å oppleve dyr på nært hold, er det nødvendig å kjøre inn i nasjonalparkene, og inngang koster ca. 30 dollar per person. Det lønner seg å leie en guide som kjenner nasjonalparken godt. De får man leid ved inngangen til hver park, og da øker sjansen betraktelig for å se dyr. De koster ca. 20 dollar per dag.

[KGVID height=»352″]https://bortebest.no/wp-content/uploads/2016/01/IMG_7453.mp4[/KGVID]

Er det farlig å kjøre på egen hånd i Uganda?

Opps, her gikk ikke alt etter planen.

Flere lurer på hvordan det var å kjøre egen leiebil gjennom Uganda.

Aller først må jeg si at det går an å leie bil med sjåfør slik at man slipper å kjøre selv. Hadde jeg reist alene, så ville jeg nok ha valgt det. Men jeg er gift med en mann som er allergisk mot å følge etter andre, og som helst vil gå opp alle løyper selv, så derfor var vi aldri i tvil om vi skulle leie med eller uten sjåfør.

Roadtrip Uganda
Jeg er vanligvis ikke en stor tilhenger av roadtrips, men i Uganda elsket jeg det!

Jeg var litt usikker selv før reisen ettersom jeg ikke visste hvordan trafikkbildet i Uganda var. Men det gikk heldigvis veldig bra. Det anbefales ikke å kjøre etter at det har blitt mørkt, ettersom mange biler ikke har lys, og de som kjører uten førerkort kommer ut etter mørkets frembrudd. Vi kjørte forbi et par politisjekker, men ble ikke stoppet. Den eneste gangen vi ble stoppet av politiet, var det fordi vi hadde stoppet på en liten landingsstripe uten å være klar over det selv. Da fikk vi myndig beskjed om å kjøre videre, forståelig nok.

Vi punkterte en gang, og måtte hente frem reservehjulet og deretter måtte vi få fikset det punkterte dekket på et verksted, men utover dette hadde vi ingen uforutsette hendelser med selve bilen.

Så fin vei, haha!

Den største utfordringen var veiene. Hovedveiene er asfalterte og gode å kjøre på. Småveiene utenfor byene derimot, er ikke i glimrende stand, og mange steder var det så mange hull i veien at vi følte at vi kjørte berg og dalbane! På vei oppover fjellene der vi skulle se gorillaene var veien lagd av hardpakket leire, og akkurat da vi skulle kjøre her hadde det regnet kraftig. Deler av veien var som et gjørmebad og vi kjørte oss selvsagt fast. Da fikk vi hjelp av lokalbefolkningen, så alt ordnet seg raskt. Et annet sted i fjellet hadde en liten lastebil kjørt seg fast, og da hjalp vi den opp av gjørma. Alle var innstilte på å hjelpe, så jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri var redd underveis.

Anbefaler jeg å leie bil i Uganda? Absolutt!

Det er så mye fantastisk flott å se, og det gir en helt egen frihet å kunne bestemme selv hvor man skal kjøre og hvor man skal stoppe. Vi kjørte også vår egen bil gjennom alle nasjonalparkene. Det var en fantastisk opplevelse! Vi så elefanter, løver, zebraer, giraffer, flodhester, gaseller og mange flere dyr bare en meter fra bildøren.

Majestetiske giraffer i Murchinson Falls National Park.
Gaseller i solnedgang.
Fargesterk markedsstemning.
Uganda
Utsikt mot Virunga-fjellene Mount Muhabura, Mount Sabinyo og Mount Gahinga. Dette er fjellgorillaenes habitat.