5 matretter det er verdt å reise for
Noen matretter er så gode at jeg gjerne krysser kloden for å spise dem igjen. Her er mine favoritter, hva er dine?
Noen matretter er så gode at jeg gjerne krysser kloden for å spise dem igjen. Her er mine favoritter, hva er dine?
Kulinariske opplevelser er en viktig del av enhver ferie. Kjøkkenveien er nemlig veien inn til hjertet av den kulturen du besøker. Bortebest-bloggerne er matvrak av dimensjoner, og her er fem destinasjoner vi gjerne reiser tilbake til. Bare for å spise!
Alle matreisers mekka må være Italia. Dette deilige landet, hvor hvert måltid er en fest, og hvor hver region har sine egne spesialiteter – både i mat- og vinveien. Jeg var på pressetur til Reggio Emilia i fjor, et steinkast fra Bologna, og jeg la garantert på meg tre kilo på turen!
I dette området av Italia er parmesanost, culatelloskinke og lambrusco den hellige treenigheten som hører hjemme på ethvert kjøkken, og som om ikke det er nok, serveres det med den lokale spesialiteten «gnocco frito», fritert brød. Glem hjertevennlig olivenolje, her sverger de til smør produsert av den fete fløten til kyr som gresser langs Po-elvens bredder. Men altså, nå snakker jeg meg bort før jeg har begynt. Det italienske kjøkkenet innbyr til det.
Så la meg heller si at dersom du er så heldig at du skal til denne byen – Reggio Emilia – så peil deg like godt inn på restauranten Antica Salumeria Pancaldi (Piazza San Prospero) med en gang. Gjør det! Du kommer garantert ikke til å angre. Her fikk jeg servert ravioli i tre varianter; en fylt med gresskar, en med spinat og en med potet. Er du av den observante sorten, har du allerede lagt merke til at det representerer fargene i det italienske flagget:)
Silkemyk avocado med et hint av lime som du scooper opp med hjemmebakte tortillachips er en fest i munnen – hver gang.
Mexicos avocadoer dyrkes i Michoacán-regionen, der jorden er spesielt næringsrik. Derfor har de en herlig rund smak og en kremete konsistens, som de stakkars avocadoene vi finner i grønnsaksdisken hjemme ikke kan konkurrere med. Med andre ord; vil du spise skikkelig god guacamole, er det bare å sette seg på neste fly til Mexico!
Bo på vakre Casa Sandra på Mexicos mest idylliske øy!
Fyrrige reker badet i olivenolje fra Jaen og hvitløk fra Cuenca. Denne retten har jeg forsøkt å gjenskape hjemme på kjøkkenet et titalls ganger, men det blir aldri like godt som på tapasbar i Spania. Dypp litt ferskt landbrød i sausen, en klunk Albariño i glasset, og vips, har du et festmåltid!
Karibias øyverden er en krydderfest, og Jamaica er inget unntak. Her har impulser fra Afrika, India, England, Frankrike og Spania giftet seg med hverandre, og et av eksemplene på det er «jerk chicken».
Kyllingen tørrmarineres med en krydderblanding som består av allehånde og chilisorten «Scotch bonnet», som har sting samtidig som den er litt søtere på smak enn andre chilityper. Deretter grilles kjøttet i en lukket grill for å gi kjøttet en røkt smak. Resultatet er et saftig og smakfullt måltid som serveres med såkalte «festivals», som er en frityrstekt maismelbolle. Ya man!
Har du smakt skikkelig god ceviche er du solgt! Denne kalde salaten, basert på rå sjøtunge marinert i lime og rødløk, gir virkelig rå fisk en ny dimensjon. Du finner ceviche i hele Latin-Amerika, men retten har sin opprinnelse i Peru. At noe så sunt kan smake så godt, er nesten utrolig!
Denne lista er selvsagt lang fra komplett! Hvilke matretter ville du reist for?