På Sardinia sier de at når de ikke spiser, så snakker de om mat. Og når de ikke snakker om mat, så tenker de på mat. Alle som har reist i Italia, vet at måltidene er dagens høydepunkt. En viktig del av la dolce vita, som det er så lett å falle pladask for. På Sardinia blir ikke livet søtere enn når fettet som drypper fra pattegrisene i Supramonte-fjellene freser på grillen.

Sardinia Vibeke Montero
Livet er litt søtere på Sardinia, det kan jeg skrive under på:)
På kysten hentes maten som regel fra havet, mens i høylandet har de perfeksjonert kunsten å grille pattegris.

Sardinias happy pigs

I et matland som Italia er kjøkkenet den egentlig kirken. Ingen finner på å servere chiantivin fra fastlandet til en helgrillet pattegris fra Sardinia. Da må det et glass lokal Cannonau til. Vil du være tro mot denne religionen, bør du peile deg inn på flaskene som produseres i Nepente di OlienaCapo Ferrato og Jerzu. De er øyas aller beste. Ble du nysgjerrig på denne druesorten, så fører Vinmonopolet seks røde Cannonau-viner. Men husk – vin uten svin er ingenting på Sardinia!

Sardinias griser lever et godt liv.
Sardinias lykkeligste innbyggere er grisene som lever et herlig griseliv i Supramonte-fjellene.

Da jeg var på Sardinia hadde jeg fortsatt ikke blitt vegetarianer. Nå skal ikke dette handle om vegetarianisme, men hovedgrunnen til at jeg ikke lenger spiser kjøtt er fordi jeg ikke ønsker å bidra til et industrielt dyrehold. Jeg synes dyr fortjener å leve gode liv på egne premisser. Sånn som grisene på Sardinia! Ekte happy pigs, som vralter omkring på enorme områder og plasserer rompa ned i et gjørmehull når de føler for det.

Bli ikke overrasket om du ser middagen din krysse veien på Sardinia.

Marinert innenfra

Har du lyst på en smak av øyas beste spegriser, så anbefaler jeg den hyggelige agroturismo’en Supramonte, som ligger omtrent midt på øya. Gino driver stedet med hjerte og sjel, og forklarer at grisene kjenner igjen lyden av gjeternes biler, og kommer løpende når de tuter. Dette er et liv dyr i industrien ikke engang vet at eksisterer.

Kart Sardinia
Supramonte er en fjellkjede på Sardinia, og også navnet på agroturismo’en der du kan spise, overnatte, bli guidet og egentlig bare la humla suse.

Supramonte-fjellkjeden er et vakkert område. Vi er i et tablå bestående av kalksteinsklipper, innsjøer, dype raviner og firehundre år gamle korktrær. Om våren skyter markblomstene opp av bakken, og du kan vandre i timesvis uten å møte på noen andre enn de lykkelige grisene.

Korktrærne er over firehundre år gamle. Gino kjenner hver kvadratmeter av dette frodige fjellområdet.

Lykkelige griser gir vidunderlige skinker, sier Gino, og legger til at dette kjøttet allerede er ferdig marinert. Grisene spiser timian, rosmarin og mynte ute i naturen, og det setter en aromatisk smak på kjøttet. Et dryss flaksalt er alt som skal til!

Pattegris på Sardinia
Pattegrisen tilberedes over nakne glør over lang tid. Det gir kjøtt som faller fra hverandre bare du puster på det.

Mattips fra havet

Er ikke pattegris din greie, så skjønner jeg det. For å være helt ærlig, så er jeg ikke helt sikker på hvor komfortabel jeg er med at de små grisene bare får leve i tre uker før de havner på grillen. Da kan jeg anbefale en annen lokal spesialitet fra Sardinia, nemlig spaghetti alle vongole toppet med bottarga (fiskerogn). I glasset velger du hvitvinen Karmis fra vingården Contini.

Spaghetti alle vongole