Svak norsk krone gjør det dyrere å reise i 2015
Det har blitt dyrere å drikke og shoppe, men hvor dyrt er det egentlig? Hvor er det billigst? Og vil du trenge ekstra kontanter på Hellas-ferien? Her er vår feriepengerapport.
Det har blitt dyrere å drikke og shoppe, men hvor dyrt er det egentlig? Hvor er det billigst? Og vil du trenge ekstra kontanter på Hellas-ferien? Her er vår feriepengerapport.
Den sterke, oljefyrte norske kronen har sørget for at det har vært billig å handle i utlandet. En sterk krone kombinert med en svak dollar gjorde at det å kjøpe Nike-sko og fabelaktige Napa Valley-viner har vært omtrent som å kjøpe melk og brød. Selv har kofferten min hatt overvekt som følge av pølsene, ostene og syltetøyet jeg har kjøpt på markeder og gårder i Middelhavslandene. I sommer er det slutt. Kronekursen sank ytterligere, etter at Norges bank i dag satte ned styringsrenten fra 1,25 prosent til 1,0 prosent. Og det etter et mildt sagt volatilt valutahalvår.
Ta høyde for lav kronekurs, skrev Bortebest.no i vinter
Akkurat nå koster en euro 8,75 kroner, et britisk pund 12,25 og en dollar 7,71 kroner.
Det vil ta en stund før den går opp igjen, mener fagfolket.
– Det blir ingen styrking av kronen i løpet av sommeren, sier makroøkonom og senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand til Bortebest.no og legger til at oljeprisen også har stabilisert seg.
Et fat nordsjøolje koster nå 64,48 dollar.
Vil du ha en billigere ferie, bør du nok snuse på Tyrkia. Den tyrkiske liren har lenge vært svak og gjort at det har vært billigere å reise dit enn til eurosonen. Likevel har vi i Bortebest.no observert at prisene har steget på restauranter og barer også i Tyrkia. I de populære badebyene langs kysten, kan du betale det samme for brus og øl som du gjør i Spania. Reiser du utenom de mest turisttette byene, vil du kunne leve rimeligere.
Bortebest.no snakket om ferietrender og valuta på God morgen, Norge på TV 2. Se innslaget her.
Likevel er mye fortsatt billig i landene rundt Middelhavet. Blogger Vibeke i Bortebest.no var nylig på Kreta og spiste lunsj sammen med fem andre personer. De betalte 65 euro for hele kalaset – og de er ikke av typen mennesker som kniper når det kommer til oliven, lam, fetaost, vin og baklava.
I Hellas, et kjært reisemål for mange nordmenn, er det fortsatt finansiell uro. Mange er derfor bekymret for å reise til Hellas og risikere å ikke få tatt ut kontanter.
– Det er svært sjeldent at man har hatt situasjoner der folk ikke får tatt ut penger, sier Chen. Skulle det bli en bankkrise i Hellas, vil grekerne likevel ønske å få euro, så om det skulle bli en bankkrise, bør det være mulig å betale med kort. Det kan være lurt å ha med seg litt ekstra nødkontanter, kanskje for en dag, men samtidig tenke på risikoen for tyveri.
Vil det være billigere å være hjemme i sommer, Olav Chen?
– Ja. Og den lave kronekursen kan bidra til styrke innenlandsøkonomien nå da oljenæringen sliter.
Ja, og for alle dem som kommer til Norge fra for eksempel USA og eurosonen kan vin og middag kjennes litt billigere. Men bare litt.
//