Etter første smakebit på en av delikatessene på av USAs flotteste marked, Ferry Building Marketplace, var én ting klart: Magen er for liten. Men tungen tigger om mer.

I denne gamle bygningen får du ikke bare fergebilletter, men også fantastiske delikatesser.
I denne gamle bygningen får du ikke bare fergebilletter, men også fantastiske delikatesser.

Hvis du er like glad i mat som det jeg er, bestiller du billett til San Francisco, California, i dag. Deretter drar du rett til Ferry Building Marketplace. I den gamle fergebygningen fra 1915 ligger det små matforretninger på rekke og rad: en ostebutikk, en skinkeforretning, en bod som bare selger hundre forskjellige typer sopp, en pølsemaker med biffer, steker og lammeskank. Så kan du kjøpe frukt, bønner, fisk og østers, kaker, kaffe og is. For eksempel.

På dette fenomenale markedet er maten er stort sett produsert etter økologiske prinsipper, i tillegg tar for eksempel Prather Ranch Meat Co også særlig hensyn til folkene på ranchene der entrecotene med den fristende hvite marmoreringen, blir laget. Folk i San Francisco er antakelig tusen ganger mer opptatte av miljø, mennesker og dyr enn det vi er, for her stod jeg i kø bare for å beundre kotelettene i disken.

Når du har tittet rundt i de mange sofistikert innredede matbutikkene, har du så klart opparbeidet deg en vanvittig appetitt. Hva annet kan man gjøre enn å gå innom og spise seks østers for 18 dollar og nyte den med en vin fra Napa Valley, bare en times kjøring unna?

10 grunner for at du bør nyte kokosnøtt på reisen

Skal det være et glass sjokolademelk? Eller en bok om hvordan koke bønner?
Skal det være et glass sjokolademelk? Eller en bok om hvordan koke bønner?

Tirsdag, torsdag og lørdag er det Bondens marked hvor bønder fra California selger gårdsprodukter, det være seg egg, blomster, jams og brød. På lørdagene er det også små boder hvor du kan kjøpe for eksempel taco (glem fredagstacoen din, sånt eksisterer ikke her. Regn med taco laget på mais med langkokt bønnestuing og saftig kjøtt) eller kanskje en deilig en pecan-pai. Nam!

Her er noen av mine favoritter:

Cowgirl Creamery’s Artisan Cheese Shop
Fordi det dufter av pecorino fra Toscana, men så viser det seg at osten ble ystet på en gård ikke mange milene unna. Og hvem klarer å la være å kjøpe noe i en butikk med et slikt navn? Alle jenter vil jo være cowgirls.
www.cowgirlcreamery.com

Rancho Gordo New World Speciality Food
Mens resten av verden går av skaftet for europeiske råvarer, har denne butikken gått tilbake til sine amerikanske røtter og spesialisert på å selge bønner. Urfolket i USA har dyrket og spist bønner i århundrer. Selv elsker jeg bønner i alle varianter, de er jo billige og tar til seg alle slags smaker. Det hjelper jo litt på motivasjonen at chef Thomas Keller på den berømte restauranten Laundry i Napa Valley roser nettopp disse bønnene opp i skyene – hvor de jo hører hjemme.
www.ranchogordo.com

Sur La Table
Espressokopper, kniver, hummerkjeler, kjøttkverner, visper, øser, lys og håndklær. Her får du alt du trenger til kjøkkenet – og ti tusen ganger mer enn det. Alt i farger og former som virkelig appellerer til øynene. Og med hjem i kofferten fikk jeg en stekespade utformet som et smilefjes og nye espressokopper.
www.surlatable.com

Få full oversikt over Ferry Building Marketplace her

Advarsel: Dette er dyr moro. Men du får det du betaler for, noe av det beste av amerikansk mat.