I dag, den 28. februar, feirer jeg Día de Andalucía, Andalucias dag. Du er sikkert godt bevandret i Spania allerede. Men kjenner du Andalucias kriker og kroker? Jeg lover at hun vil ta pusten fra deg – akkurat som hun har tatt pusten fra meg! Nesten uansett hvem jeg snakker med, så føler jeg at folk ikke har oppdaget hvor spektakulær Andalucia, Spanias sørligste fylke, er. Hadde denne dagen hatt et lydspor, så hadde det gått omtrent sånn: Tramp, tramp, klapp, klapp, vrinsk, vrinsk, splash, splash.

Sevilla_06
Spontan gatesanger i Sevilla med mye på hjertet.

Heldige meg

Jeg husker fortsatt første gang jeg kom til Andalucia. Den gang trøtte fiskelandsbyer var nettopp det. Da kostet kaffen 100 pesetas (50 øre), og før du tror at jeg er hundgammel, så må jeg skynde meg å si at det «bare» er 25 år siden. Siden den gang har euroen blitt introdusert, og prisen har steget til det dobbelte, 1 euro. Det er fortsatt en veldig akseptabel pris for en skikkelig god kaffe. Ikke rart jeg får sjokk når jeg må punge ut 40 kr+ for en tilsvarende cortado på Stockfleths i Oslo. Nå bor jeg i Andalucia, og jeg er så betatt at jeg ikke kan tenke meg et bedre sted å bo – alltid under solen.

Mine 10 favoritter i Andalucia

Andalucia reisetips
Fra Andalucia er det kort vei til nord-Afrika, og du ser britiske Gibraltar i horisonten. En sann smeltedigel av kulturer.

Andalucia forfører

Uansett hvor du beveger deg i Andalucia, så vil jeg påstå at du bør ta deg tid til å grave litt dypere. Bli en dag ekstra, bestill noe fra menyen du ikke aner hva er. Lander du i Malaga, bør du ta deg tid til å oppdage Picassos fødeby. Hvem hadde trodd at flyplassbyen har rustet seg opp til å bli Middelhavets store kunstby? 

Les mer om museumsbyen Malaga her

Mange spør meg om Costa del Sol. Da svarer jeg alltid at det er ikke her jeg ville ha lagt ferien. Joda, Marbella og Fuengirola er kjente og kjære feriedestinasjoner for mange, men jeg synes at Costa del Sol er ferie for turister. Costa de la Luz, Costa Tropical og innlandet er ferie for viderekomne. 

Malaga Andalucia
Inga, som også skriver her på Bortebest, og jeg sier aldri nei til et glass ekstra på legendariske Bodega Quitapenas i Malaga.

Sjarmerende Andalucia

Det er noe ufattelig sjarmerende med det opprinnelige Andalucia. Folk er genuint hyggelige. Man blir stamgjest etter tre besøk på samme bar, og det skal ikke mange spanske glosene til for at man føler seg hjemme. Bodega Quitapenas betyr noe så poetisk som «baren som fjerner sorger». Mon tro om det hadde slått an i Oslo. Her skriver barmennene fortsatt ned bestillingen din med kritt på bardisken, så summerer de kjapt når du ber om regningen.

El Palmar er et sommerparadis for oss som vil ha mer enn en turistifisert overflate.

Strand og solskinn

De aller fleste forbinder sør-Spania med strand og solskinn. Det skjønner jeg godt. For hallelujah, på Costa de la Luz finner du noen av Europas aller beste strender. Jeg snakker karibisk standard. Ta en tur til Tarifa, El Palmar og Conil, så skjønner du hva jeg mener.

Deilige strandforhold i Tarifa, men hysj, ikke si det til noen!

Andalucias høydepunkter

Skulle jeg valgt en ferie i Andalucia, hadde jeg gjort følgende: Jeg hadde leid bil på flyplassen i Malaga, og kjørt rett til Tarifa (1,5 time). Her hadde jeg innlosjert meg på La Residencia, et nydelig boutique hotell med et spektakulært basseng på takterrassen. Da jeg var her, hadde jeg med hunden min Fado, og det er vel ingenting jeg elsker mer enn et hundevennlig hotell. Herfra hadde jeg snirklet meg oppover kysten: Fiskelandsbyen Barbate, Caños de Meca, en omvei til fjelltoppen Vejer de la Frontera, og videre til Cadiz – Europas eldste by. På denne ruta, som tar deg en uke med god tid, vil du innse hvilken konfekteske Andalucia er!

Deilige, hjemmelagde kaker selges fra en tralle på stranden i Tarifa.