Da jeg var femten år dro jeg på rundttur med Hurtigruten med en jevngammel venninne i tre uker. De hadde en såkalt interrailbillett på den tiden, hvor man kunne hoppe av og på de ulike skipene som man ville. Var jeg engstelig før avreise? Overhodet ikke.

Spol tjueseks år og to barn fram i tid, og ta en titt inn i hodet mitt før jeg legger ut på reise. Engstelig? Ja!

På grensen til hysterisk

Det er nemlig helt utrolig hvor mye unødvendig jeg kan finne på å uroe meg for… At jeg skal glemme å printe ut billettene. At jeg skal glemme passet. At jeg ikke har oppdatert reiseforsikringen. At jeg ikke har med nok batterier til kamera. At det skal snike seg en terrorist ombord i flyet (hva gjør jeg da? Det gjelder å ha en overlevelsesstrategi). At barna skal bli syke mens jeg er borte. At det skal skje en naturkatastrofe. At fyllingen i jekselen (også den 26 år gammel) skal falle ut mens jeg er borte. Og så videre. Dere skjønner tegninga.

image
Har jeg med meg alt jeg trenger?

Etter mange år som reisejournalist har jeg funnet frem til 5 metoder som hjelper:

  1. Planlegger godt – Jeg printer ikke ut billetter dagen før avreise, og pakker minst et par dager før. Jeg passer på at alt av visum, vaksiner og pass er i orden, slik at det ikke blir et siste-liten-stressmoment.
  2. Lader som en gal – Jeg tar alltid egne bilder til reportasjene mine, og passer på som en smed at alt av utstyr er fulladet før avreise.
  3. Pakkeliste –  Det er nesten latterlig lett å pakke, ettersom jeg egentlig alltid skal ha med meg det samme på reise. En sjekk gjennom pakkelista jeg har lagret på mobilen, og vips, så er jeg i boks!
  4. Tar en chill pill – Jeg prøver å puste med magen og godta at det alltid vil være ting jeg ikke kan påvirke. Som naturkatastrofer og syke barn.
  5. Sover godt – Er jeg uthvilt på reisen, engster jeg meg mindre, så nok søvn står høyt på lista mi (alderstegn delux).

Nå høres jeg kanskje veldig avbalansert ut. Hehe, det er jeg ikke.

Jeg har nemlig også fem greier jeg ikke klarer å riste av meg:

  1. Nødutgang. Jeg klarer ikke å la være å lokalisere nærmeste nødutgang på fly, og det første jeg gjør når jeg sjekker inn på hotell er å merke meg hvor nødutgangen er i tilfelle brann.
  2. Gruer meg til landing. Etter at jeg hørte at landingen er et av de mest ulykkesutsatte tidspunktene på en flyreise, klarer jeg ikke å slappe helt av før flyet er trygt ned på bakken.
  3. Telefon hjemmefra. Det stikker litt i hjertet hver gang jeg får en telefon hjemmefra når jeg er på reise. Det kan jo ha skjedd en ulykke på skolen, eller noe annet forferdelig.
  4. Febrilsk leting. Alle har vel kjent på følelsen av å lete gjennom håndveska etter passet, eller noe annet viktig, og ikke finne det. DA pipler svetten fortsatt frem i panna, helt til jeg selvfølgelig finner det til slutt.
  5. Creepy crawlies. Jeg er ingen stor fan av insekter, som gjerne blir større og nifsere jo lenger hjemmefra jeg reiser. Angsten for å finne en feit kakkerlakk på badet sitter alltid i.

 

En annen ting jeg frykter er å punktere på vei til flyplassen. Denne helgen skal jeg gjøre noe med det. Jeg skal lære meg å skifte dekk!

Hva er du redd for på reise?