Jeg kan ikke love at jeg skal slutte å reise til Paris, Venezia og Barcelona. Men jeg er alltid på jakt etter steder der man slipper å gå i kø, og der jeg kan koble meg på den lokale pulsen.

Nantes i stedet for Paris

Nantes er Frankrikes sjette største by, og på to timer kommer du deg fra Paris Montparnasse til Nantes. Det er den tiden det tar å stå i Eiffeltårnkø, så du har ingenting å tape. Nantes kalles gjerne Loiredalens kulturelle hovedstad, og var lenge en glemt industriby.

Nantes tips
Nantes ligger der Loireelven renner ut i Atlanteren.

De siste ti årene har byen gått gjennom det byutviklere kaller et ansiktsløft, og nå er byen virkelig verdt et besøk. At du kan spise deilig, fransk mat sier seg selv. Og det er jo halve Frankrike-opplevelsen uansett hvor du drar!

Gå ikke glipp av en drink på takterrassebaren Le Nid som ligger i 37. etasje av Nantes eneste skyskraper Tour Bretagne.
Barnevennlig: Tar du med deg barna til Nantes vil de storkose seg i maskinparken.

Gå ikke glipp av: Glem Mona Lisa i Louvre med femhundre andre turister foran. I Nantes må du oppleve Les Machines de l’ile de Nantes. Det er en interaktiv maskinpark i tråd med byens store sønn Jules Vernes fantastiske visjoner.

Brighton i stedet for London

Jeg elsker London, men har jeg bare et par dager til rådighet, hopper jeg heller på toget til Brighton.  Det tar en halvtime fra Gatwick, og jeg er langt mer effektiv på shoppingfronten her enn i hovedstaden. Vintagebutikkene er landets aller beste! Brighton er spesielt koselig om våren og sommeren, når du kan sette deg på rullesteinsstranden og ta en picnic med medbragt fish n’chips.

Brighton storbyferie
Vakre Brighton er proppfull av shopping, sjarm og personlighet.

Her må du overnatte:  Våkn opp til deilig hotellfrokost på ærverdige Grand Brighton Hotel. Det var her IRA plantet en bombe med Margaret Thatcher som mål i 1984. Hotellet som er over 150 år gammelt ble totalrestaurert i 2013. I dag er det et av Brightons lekreste hotell med en uslåelig utsikt over The Pier og rullesteinstranden.

Brighton hotelltips
THE GRAND: Dette hotellet er en Grande Dame langs den britiske kysten. Og sjømatrestauranten er testet og får tommelen opp!

Sevilla i stedet for Barcelona

Sevilla er kanskje den spanske storbyen jeg er aller mest glad i. Den er skikkelig spansk, med alt det innebærer av tradisjoner og fantastisk matkultur. Det sies at flamencoen oppsto her, og du er aldri langt fra trampende føtter og klimprende gitarer.

Sevilla_06
Spontan gatesanger i Sevilla med mye på hjertet.

En usnobbete og samtidig virkelig lekker by, med så mye fantastisk arkitektur at man blir gående og måpe. Det tar cirka tre timer å kjøre hit fra Malaga. Evt kan man fly til Sevilla, men det går ikke direktefly fra Norge.

Sevilla_01
Skulle du mot formodning bli lei av tapas, spiser du fantastisk mat på restauranten Abades.

LES MER OM MINE SEVILLA-FAVORITTER HER

Almeria i stedet for Palma

Det er nok ikke så mange som har hørt om Almeria, som ligger lengst sørøst i Spania. Men byen har stolte røtter, og er en fantastisk underdog for deg som vil ha sol og strand men ikke fikser å gå i kø. Det er nesten et under at denne storbyen (som ikke er altfor stor) har gått under radaren. Er du glad i Spania, vil du like Almeria som har Europas  høyeste gjennomsnittstemperatur. Her kan du ta noe kaldt å drikke i solveggen med 20 grader selv i februar. Tapas er som regel inkludert når du bestiller drikke, så du slipper å gå tørst og sulten. Gå ikke glipp av byens katedral, som er Europas eneste som ble bygget både som festning og katedral. Den ble brukt for å beskytte byens beboere mot arabiske pirater.

Almeria katedral
I Almeria finner du Europas eneste katedral som ble bygd for å beskytte mot piratangrep.

Morsomme fakta: Byen har blitt brukt som filmkulisser i både Indiana Jones and the last Crusade og i James Bond-filmen Never say Never der Sean Connery spilte den hemmelige agenten for siste gang.

Genova i stedet for Firenze

Å finne et alternativ til Firenze er ikke enkelt. Men Genova har en lignende aura, om enn noe mer frynsete i kantene. Genova var Middelhavets viktigste havneby på 1100- og 1200-tallet. Denne storhetstiden danner grunnlaget for det Genova du kan oppleve i dag, full av kupler og arkitektoniske juveler. De mest imponerende byggene er Palazzi dei Rolli (flere palass side om side) i Le Strade Nuove (den nye gaten). Herfra tar du dypdykket inn i den gamle bydelen som er full av trange smug og hvor historien sitter i veggene.

Genova ferietips
Genova er Middelhavsbyen mange glemmer når ferieplanleggingen pågår.

Lokale delikatesser: Som i andre italienske byer er mat viktig, og du må ikke reise fra Genova uten å ha smakt lokal focaccia, kalt fügassa på lokal dialekt.  

PS: Reis ikke fra Genova uten å ha smakt den lokale focacciaen.