Gravid? Reglene for å reise med bolle i ovnen

gravid
Med barn i magen bør du sette deg godt inn i regelverket før avreise. Foto: Okke
Er magen rund som en fotball, er regelverket firkantet. Visste du at du ikke kan dra på cruise hvis du er mer enn seks måneder på vei?

Det skrives mye om hvordan det er å reise med babyer og barn. Men hvordan er det å reise når du er gravid? Da finnes det nemlig regler å forholde seg til. De er strenge, og varierer fra selskap til selskap. Aller strengest er cruisearrangørene, som ikke har lyst til å ha ansvaret for fødende mødre til havs, langt fra nærmeste havn.

23 uker

Smertegrensa for å dra på cruise for deg som er gravid går ved utgangen av den 23. svangerskapsuka, altså når du er på vei inn i ditt siste trimester. Sjekk nøye med cruiseselskapet ditt, for de er strenge! Husk også at cruiseselskapene har regler for minimumsalder på babyen etter at du har født. Babyer må være 6 måneder gamle for å cruise, 12 måneder hvis det er snakk om transatlantiske krysninger.

28 uker

Du kan fly med Ryanair inntil din 28. svangerskapsuke. Etter det må du ha en legeerklæring (se nedenfor).

For å reise på ferie med Ving kreves det legeerklæring etter uke 28. Med legeerklæring kan du fortsatt reise frem til uke 36.

32 uker

Tui (tidligere Star Tour) baserer seg på flyselskapenes regler, og tendensen er at du trenger legeerklæring etter uke 32, og ikke kan fly etter uke 36. Apollo viser også til de ulike flyselskapenes regler, så vær nøye med å sjekke dette selv.

36 uker

Du kan fly med SAS, Norwegian, Widerø og de fleste andre flyselskaper inntil du er fire uker før termin. Etter dette kreves det legeerklæring.

Mindre enn to uker før termin

De aller fleste flyselskaper tillater ikke høygravide kvinner som er inne i sin 38. svangerskapsuke å fly. Unntak gjelder på noen av Widerøs ruter.

gravid2
Lille Elvis skal snart bli storebror. Men før det rekker han en badeferie i Thailand. Foto: Vibeke Montero

 

Hva må stå i legeattesten?

Passasjerens navn

Reservasjonsnummer

Navn og telefonnummer til behandlende lege

Legens signatur

Termindato

Hvor langt på vei du er i svangerskapet.

HUSK: Skal du fly til utlandet, bør attesten være på engelsk.

Vårt tips!

Det kan være vanskelig å se på en kvinne hvor langt hun har kommet i svangerskapet. Noen har minimager frem til siste trimester, andre ser ut som om de bærer på tvillinger i uke 26. Skal du ut og reise etter andre trimester, og du er synlig gravid, anbefaler vi at du alltid har med deg en legeattest, som du selvsagt bærer i håndbagasjen. Dette kan du få når du er til svangerskapskontroll.

Vibeke Montero

Oppdragsgivere: Aftenposten, VG, Egmont Publishing, med flere.
Favorittsted: Verdens vakreste by Venezia. Estetikken treffer meg midt i hjertet hver gang, og jeg elsker å bare gå rundt, helst om høsten, og snuse inn lukten av fuktig treverk til lyden av de skvulpende, melketurkise kanalene.
Beste reiseminne: Å stå ansikt til ansikt med fjellgorillaene i Bwindi Impenetrable Forest i Uganda.
Verste reiseminne: En reise til Marokko da jeg først ble frastjålet passet, og så havnet i rettsak etter å ha kjørt på en jente som brakk benet. Grøss og gru.
[email protected]o

Mer fra Vibeke Montero

Gran Canaria: Fra sydenberte til sofistikert

Gran Canaria er mer enn flipflops og sarong. Personlig shopper Susana forvandler...
Les Mer