22. januar 2016

Bortebest_Sondag_044

Oslo, New York og Den dominikanske republikk er steder vi følger nøye med akkurat denne uken. Her skjer det  spennende ting både hva kultur og mote angår.

Kinesisk nyttår i New York

Ifølge den kinesiske kalender er 2017 Hanens år, hvis første dag markeres med kinesisk nyttår den 28. januar. Er du på besøkt i New York City i tiden omkring det kinesiske nytåtr, er der masser at se frem til med farverikearrangementer og hele tre Chinatowns å oppdage: Sunset Park i Brooklyn, Flushing i Queens og Chinatown i downtown Manhattan.

 NYC har den største kinesiske befolkningsgruppe i USA, så derfor er der heller ikke mangel på autentiske og festlige opplevelser i Brooklyn, Manhattan og Queens, sier administrerende direktør Fred Dixon i NYC & Company i en pressemelding.

– Vi taler om alt fra flott fyrverkeri og imponerende parader til verdens beste dim sum og et stort anntal kulturelle institusjoner, som samlet set gjør NYC til den perfekte destination, for dem der feirer det kinesiske nytår.

Det er bare å ønske godt nyttår! Vi vil bare minne om at det ikke blir mindre moro i Chinatown i San Francisco. Eller Kina, for den saks skyld.

Kinesisk-nyttår-New-York-USA–Joe-Buglewicz-800
Fest, parader og dim sum når New Yorks kinesiske befolkning feirer nyttår. Foto: Joe Buglewicz/NYCGO

Oslo Runway

Da den norske moteuken ble lagt ned, dukket Oslo Runway opp. Her viser designere med en viss kommersiell suksess fram neste sesongs kolleksjon. Den 7. og 8. februar viser blant annet By Timo, FWSS og Holzweiler fram høst- og vinterkolleksjonene for 2017-18. I år er noen av visningene lagt til Munchmuseet på Tøyen i Oslo. Det er spennende å se visningene og det ikke minst moro å se hva moteredaktørene- og bloggerne har på seg. Bortebest.no overværer alltid showene og vil også være med i år.

Les mer: Oslorunway.andedit.no

By-Timo-Oslo-Runway-800-IRH
Fra By Timos visning i Operaen i 2016.

Merengue på prestisjefylt Unesco-liste

I forrige årtusen kjørte vi delvis offentlig buss gjennom Den dominikanske republikk i det Karibiske hav. I helgene var det dans i landsbyene. Det var merengue og bachata overalt. Tekstene er både banale og komiske: «Ay, me gusta yuca» (jeg liker yuca) av sangeren Antony Santos var en slager det året jeg var der og det var noe å svinge seg til. Der hvor det er en latinamerikansk fest, vil det før eller siden komme en merengue, også i Oslo. Det er en enkel dans å lære fordi den har ingen kompliserte trinn, men det kan gå raskt unna. Nå er denne genren av latinamerikansk musikk, som også er typisk for denne øya, havnet på Unescos såkalte List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity. Det betyr at dansen at dansen nå anses som å ha stor kulturell betydning både nasjonalt og globalt. En rekke immaterielle kulturuttrykk er på Unesco-lista, blant annet Jamaa el Fna-plassen i Marrakesh i Marokko og karnevalet i Barranquilla, Colombia. Bortebest.no-teamet gratulerer øyrepublikken og venter spent på å bli bydd opp på dans.

Hit reiser vi for å danse»» 

Disse barna danser merengue.

Inga Ragnhild Holst

Oppdragsgivere: Har skrevet for cirka 40 magasiner og aviser, blant annet VG, Hjemmet, NTB Tema, Dagbladet Magasinet, A-magasinet, Dagsavisen, Henne, Kamille, DinSide og mexicanske Gatopardo. Jeg har vært bidragsyter i kokeboken Folk og mat, og i 2014 har jeg bidratt på kokk Ørjan Johannessens kokebok, Min mat.

Favorittsted: New York. Jeg elsker energien. De mange entreprenørene inspirerer meg. Det beste er likevel at jeg kan danse salsa med cubanerne på et hjørne og spise thaisuppe på det neste.

Beste reiseminne: Å kjøre i Sør-Amerika. Trafikkbildet er tidvis loco. Det beste er når vi har fått bilder og intervjuer på harddisken og kan ta en øl, enten det er i landsby i Amazonas eller i en storby som Bogotá, og snakke om dagens opplevelser.

Verste reiseminne: Da min sønn som da var 12 år og jeg ble anholdt av politiet Cuba. Vi ble holdt på politistasjonen noen timer og politiet ville blant annet “fjerne filmen” i kameraet.

[email protected]

Mer fra Inga Ragnhild Holst

Reise bort i jula?

Et sted mellom 50 og 100 000 nordmenn feirer jul under palmene...
Les Mer