Det var Karen Blixen som fikk ga meg lyst til å reise da jeg var 15. Og lyst til å skrive stil og til å bli journalist og eventyrer. Jeg har ennå ikke kommet meg til Kenya, men det står på min bucket list. Her er flere bøker som lar deg reise jorda rundt mellom to permer.

AFRIKA

 

EGYPT

Inga Ragnhild Holst bøker
Da jeg var 20 ville jeg leve som Simone de Beauvoir. Jeg gikk skikkelig på trynet. Foto: Kaja H. Hurum Bergem / Nouw.com/kajahelene

Midaqq-smuget av Naguib Mahfouz (1911-2006) dreier seg om livet i en enkel liten gatestubb i Kairo. Hamida lengter bort, men for de andre beboerne representer den trygghet. Forfatteren er selv fra Kairo og fikk Nobel-prisen i litteratur i 1988 for nettopp dette verket.

Yacoubian-bygningen av Alaa Al Aswany (1957 -) er en samtidsskildring av dagens Egypt. Korrupsjon, fattigdom og militant islamisme er tema i romanen som har blitt en internasjonal bestselger. Boken er også filmatisert.

Egypt/Ægyptisk kunst utgitt på Spektrum forlag i 2010 gir en innføring i hva som finnes av egyptiske kunstskatter. Temaer som behandles er blant annet skatten Tutankhamons grav og egyptiske smykker. Kunsthistoriker og forfatter Lars Martin Fosse kvalitetssikrer innholdet.

 

SØR-AFRIKA

Veien til frihet er Nelson Mandelas egen skildring av hans frihetskamp. Boken fra 1994 gir et skarpt og detaljert bilde av Sør-Afrikas apartheid-historie – og veien ut av regimet. Mandela inspirerer i boken oss alle med sin tenkning, analyse og med historien om sitt tålmodige arbeid for å bedre kårene for alle innbyggerne i Sør-Afrika. Må leses!

Long walk to freedom Nelson MandelaThe New Century og South African Poetry, redigert av Michael Chapman gir et overblikk over sørafrikansk poesi fra de tidligste muntlige overføringene frem til vår tid.

Vanære av John M. Coetzee (1940-) kom i 1999 og ble oversatt til norsk året etter. Boken tar for seg temaene skyld og ansvar i dagens Sør-Afrika. Coetzee fikk Nobelprisen i litteratur for hele sitt forfatterskap i 2003.

Gråt, mitt elskede land av Alan Paton (1903-1988).  Gjennom denne boken gjorde forfatteren verden oppmerksom på rasismen og undertrykkelsen i Sør-Afrika. Boken har blitt filmatisert flere ganger.

 

AMERIKA


ARGENTINA

Labyrinter av Jorge Luis Borges (1899-1986), som er kanskje Argentinas mest berømte forfatter og et av de virkelig store navnene i verdenslitteraturen. Han har også skrevet essay og poesi.

BRASIL

Den store Sertão av João Guimarães Rosa (1908-1967) er Brasils svar på «Ulysses». Forfatteren regnes blant de største brasilianske forfatterne. 

MEXICO

«Hjerter i chili» av Laura Esquivel (1950-) er historien om hvordan Tita
forførte Pedro med vaktler, rosenblader og mole (saus med blant annet sjokolade
og flere typer chili) under den mexicanske revolusjonen. Hjertet ditt settes i
chilibrann! Boken er filmatisert.

«Ensomhetens labyrint» av Octavio Paz (1914-98) summerer i denne essaysamlingen
opp Mexicos kultur og sjel.

 

bøker-800
Karen Blixen, Simone de Beauvoir og Gabo ga meg lyst til å oppleve stedene de beskrev. De gamle bøkene i hylla er lest i filler.

ASIA 

KINA

Ville Svaner av Jung Chang

Mao – den ukjente historien av Jon Halliday

Kina – en reise på livets elv av Torbjørn Færøvik:

Kjøkkengudens kone, Lykke og glede» og Beindoktorens datter av kinesiskamerikanske Amy Tan gir alle spennende innblikk i kinesisk kultur og historie.

VIETNAM

elskeren duras
Boken ble gitt ut i 1984. Jeg fant boken på skolebiblioteket og jeg forelsket meg i coveret som var elegant etter datidens standarder. Jeg fløy direkte fra biblioteket til Indokina. På jenterommet.

Elskeren (L’Amant) av den franske forfatteren Marguerite Duras. Boken tar for seg en ung fransk pikes forhold til en velstående kineser i Indokina på 1920-tallet. Boken gir et innblikk i Vietnam under fransk kolonistyre.

The Quiet American av Graham Greene (1904-91). Graham ble da boken kom ut I 1955 kritisert for å ha fremstilt amerikanerne som blodtørstige. Romanen er senere filmatisert to ganger, senest i 2002.

Authentic Vietnamese Cooking: Food from a Family Table av Corinne Trang. Det er meget mulig du får lyst til å lære deg å lage vietnamesernes supergode mat når du kommer hjem. Denne boken gir en innføring i kunsten.

Crossing the River av Nguyen Huy Thiep. Forfatteren er en eksperimentell skribent. Dette er en samling noveller.

 

EUROPA

FRANKRIKE:

COGNAC: Historien om Cognac, Calvados og Armagnac, fire nordmenn, heldige giftermål og verdens beste brennevinshus av Toralf Bølgen. Toralf Bølgen er vinkelner og deleier av kjeden av Bølgen & Moi-restauranter. Herlig og lærerik lesning.

 Cognac av Nicholas Faith. Forfatteren har skrevet flere bøker om vin og har også vunnet Gourmand Best Spirit Book for sitt arbeid

PROVENCE: Smaken av Provence, Clare Fergurson, er en nydelig kokebok, vår egen Ingrid Espelid Hovig har kvalitetssikret oppskriftene.

A Year in Provence av Peter Mayle er beretningen om forfatteren og hans kones huskjøp i Provene. Umiddelbart kan man tro at dette er et typisk middelaldrende par med både aspirasjoner og penger i overflod, men det romanen/skildringen er så fornøyelig at det har blitt laget film av den.

Letters from My Windmill (fransk: Lettres de mon moulin) av Alphonse Daudet er en samling noveller fra forfatterens hjemtrakter, Provence, skrevet på et lett hjerte og i en munter stil. Daudet var venn av Émile Zola.

 

SPANIA

CATALONIA

Inga-Ildefonso-Falcones
Jeg fikk møte Ildefonso Falcones, som står som nummer fire fra venstre, hjemme hos den spanske ambassadøren Antonio Lopez (nr 2 fra høyre).

Havets katedral av Ildefonso Falcones er en fabelaktig historisk roman fra middelalderens Katelonia. Den forteller om kårene til vanlig mennesker i denne epoken og om byggingen av den vakre kirken Maria del Mar i Barcelona.

Miraklenes by av Eduardo Mendoza er en riktig røverroman som tegner opp Barcelonas og Katalonias historie. Hovedpersonen Onofre Bouvilas er en lur spekulant som slår seg opp og frem i byen.

Recetas inmorales (Immoral Recipes) av Manuel Vazquéz Montalban (1939-2003) gir deg innsikt i lystig spansk kokekunst. Nyt!

ITALIA

TOSCANA

Smaken av Toscana av Maxine Clark gir en fin, ryddig og poetisk innføring i det toscanske kjøkkenet. Boken er gitt på norsk av Gyldendal. Oppskriftene er tilrettelagt for norske forhold og jeg bruker jevnlig oppskriftene.

Lykke i Piemonte, en mat og vinreise av Klaus Hagerup og Bibbi Børresen forteller anekdoter fra sine mat- og vinreiser. Du lærer også litt om vinproduksjon av denne boka illustrert av Fredrik Skavlan.

A room with a wiew av Edward Morgan Forster (1879-19770). Frigjøring og kjærlighet er tema i boken som finner sted delvis i Toscana. Boken ble filmatisert med stor suksess.

MIDTØSTEN

 

Inga-Wadi-Rum-ørken-500
Wadi Rum-ørkenen er brukt som location i mange filmer. Men har du ingen dinero, får du en flik av Jordan med disse boktipsene.

LIBANON

Elias Khourys store roman «Solens port» beskriver sin generasjon, som han mener har levd midlertidige liv.

– Lukten av oliven og basilikum pipler ut mellom sidene, og viser hvor rikt og vakkert dette området av verden kunne ha vært, skriver NRK i sin anmeldelse av boken. 

JORDAN

Jordanskfødte Abdelrahman Munif beskriver i sin roman «Sandvidder» araberlandenes forhold til USA og Al-Qaida. Forfatteren har doktorgrad i oljeøkonomi. 

SYRIA

Hanna Mina regnes som en av dagens ledende syriske forfattere og romanen «Bilder fra en barndom» har fått gode anmeldelser.

10 filmer som vekker reiselysten

Har du et boktips? Send meg gjerne en epost: [email protected]