Pakk danseskoene!

Nattklubber verden over ligner hverandre til det kjedsommelige. Heldigvis finnes det fargerike unntak. På Ibiza dukker verdens beste DJ’er opp på hotellscenen, i Goa får du musikken intravenøst, og i Cali, Colombia satser de seriøst på å få danseturister til byen.

Ibiza – Bo på partyhotellet Ushuaia

Ushuaia er for deg som vil våkne og sovne til rytmer og fest.
Ushuaia er for deg som vil våkne og sovne til rytmer og fest.

Ibiza er selveste partyprinsessen med fest og sene netter som sin spesialitet. Sist vi var der var vi så heldige å få med oss åpningsfesten på Ushuaia, som egentlig er et hotell. Men det er ikke helt som andre hotell. Det er et ekte partyhotell med undervannsmusikk i bassengområdene og en enorm scene der DJ’er som Avicii, David Guetta, Lucio og Pharell Williams styrer showet hver kveld. Bor du på hotellet, har du gratis adgang og slipper selvsagt å stå i kø. Ushuaia ligger langs Platja d’en Bossa, og er utstyrt med dekadente pop art-elementer som irrgrønne froskestatuer med gullkrone og forgylte kjempekrokodiller ved bassenget. Det sies også at de serverer øyas aller beste frokost. Her er det altså full mulighet for å spise seg til hektene igjen etter en lang natt på dansegulvet. Pris fra 175 euro per natt.

 

Silent Noise Party i Goa

Silent Noise med bare føtter i sanda er spesialiteten i Palolem. Foto: Fata Lemes
Silent Noise med bare føtter i sanda er spesialiteten i Palolem. Foto: Fata Lemes

Har du noensinne vært på disco og truffet en du vil bli bedre kjent med? Da vet du at det er ganske umulig å føre en samtale som overdøver bass, diskant og dj.

På Palolemstranda i Goa har Alpha Bar klekket ut et glimrende konsept! Lørdager er det Silent Noise Party. Da deler dj’en ut et sett med høretelefoner til de som vil danse. Du kobler deg opp til dj’ens sett, og danser deg barbent gjennom den indiske natten. Lyden er forresten like bra om du tar en tur i baren eller på toalettet. Trenden har også bredt seg til Europa, og det finnes Silent Noise parties i flere europeiske storbyer som London og Amsterdam.

Hvorfor, spør du kanskje? Hva er poenget med å isolere musikken slik at bare de som danser hører den?

Det er fordi Goas myndigheter så seg lei på lydforurensingen som varte til langt på natt, og derfor innførte forbud mot høy musikk etter klokka 22.00. Dermed ble Silent Noise født.

 

Sevilla – tramp deg utenfor turisttråkket

Triana er flamencobydelen. Der du hører kastanjetter, gitargrep og trampende hæler gjennom åpne vinduer. Det er ikke for turistene, men for spanjolene selv. Dette er vuggen, og du blir ikke ekte flamencodanser før du har tilbragt litt tid i Triana. Kommer du på kveldstid, kan du bli med på moroa, for det er ikke uvanlig med spontane danseoppvisninger på lokale barer.

Les mer om Triana her

Triana er flamencoens vugge.
Triana er flamencoens vugge.

Bra barer å oppleve gratis flamenco

Underholdningen er som regel gratis, men det forventes at du skal kjøpe noe å drikke i baren.

T de Triana – egentlig en tapasbar, men på torsdager er det flamencokveld. Calle Betis 20.

La Madrugá – Ligger i nærheten av Plaza Cuba i Calle Salado 11.

La Taberna – Spontane show av høy kvalitet i Calle Duarte 3.

La Anselma – en institusjon med gratis flamencoshow i Calle Pagés del Corro 49.

Lo Nuestro – ligger helt nede ved elven i Calle Betis 31.

Dans salsa i Cali, Colombia

Puertoricanerne, cubanerne og colombianerne slåss om hvem som fant opp salsaen, og ikke minst om hvem som danser den best. Vel, hver stil har sin sjarm, tenker nå vi. Men vi smelter av den colombianske byen Cali, og dens innsats for salsaen. Deres salsa har mye mer krevende fotarbeid enn de andre landenes varianter, og nettopp dette satser byen politisk og økonomisk på både lokalt og internasjonalt. Kommunen og staten har gitt midler til de lokale danseskolene slik at de mange barna som lever i vanskelige kår, kan få et sted å trene og kanskje også gjøre en karriere ut av dansen. Samtidig legger flere skoler til rette for at turister kan bo og danse salsa på ett og samme sted. De siste årene har det blitt mye roligere i Colombia og man kan kjøre fra by til by, noe som var umulig for bare ti år siden.

https://www.youtube.com/watch?v=q8uIzPmIPZw

I New York kan du danse hva du vil

Har du en interesse eller en besettelse, eller en dans du lever for, kan du hengi deg til den i New York. Drømmer du om å lære deg å danse argentinsk tango, kan du dra rett til Central Park og ta dansetimer hver lørdag. Talkum til skoene dine deles generøst ut, så du kan bare lukke øynene og la deg føre ut på plattingen til de sentimentale tonene. Er du en rutinert tangodanser, kan du danse hver eneste kveld på utallige klubber. Søk i Google på tango og ukedag. Vil du lære de siste movesene fra Bollywood, så kan du det. Eller kanskje cowboy-dans er din greie? Opp til deg. Vi skal til New York – igjen – og da skal vi definitivt danse salsa i den 1,6 kilometer lange High Line Park, som er lagt i de gamle togskinnene som går fra Meatpacking District. Vamos a bailar!

Det er tango i Central Park hver lørdag. Foto: Adriana Lopez Sanfeliu / www.adrianalopezsanfeliu.com
Det er tango i Central Park hver lørdag. Foto: Adriana Lopez Sanfeliu / www.adrianalopezsanfeliu.com