Turistene får virkelig gjennomgå i Spania i disse dager. Turister som du og jeg, som reiser på ferie på jakt etter solskinn og opplevelser, god mat og kulturell stimuli. Nå har Barcelonas innbyggere fått nok. De rangerer faktisk turisme som byens aller største problem i en meningsmåling der arbeidsledighet havner på andreplass og transport på tredjeplass. Meningsmålingen ble utført av lokale myndigheter.

Dette skrev Inga veldig presist om allerede i desember i fjor: For mange turister i Barcelona?

Aktivistene tar grep

Men det er ikke bare i Barcelona de er misfornøyde. Spania er verdens tredje mest besøkte land etter Frankrike og USA med hele 75 millioner turister i fjor, og misnøyen mot turistifiseringen har forgrenet seg til Valencia, San Sebastian og Mallorca.

I Barcelona angrep den katalanske ungdomsgruppen Arran en turistbuss i slutten av juli utenfor fotballstadionen Camp Nou. Aktivistene var maskerte, og skar hull i dekkene på bussen og tagget ned vinduene med anti-turisme slagord. De samme aktivistene har filmet seg selv når de vandaliserer turistsykler og tagger ned byens fasader. Deretter legger de ut filmene på Twitter og oppfordrer flere til å bidra i kampen mot turisme.

«Turismen dreper nabolag» ble tagget på frontruten til bussen som ble angrepet av anti-turismeaktivister i Barcelona denne sommeren. @arran_jovent

Protestene sprer seg

Denne sommeren har aktivister også tent røykbomber i Mallorcas yachthavn og protestert utenfor typiske turistrestauranter. I San Sebastian ble et turisttog med mange barn ombord angrepet med bengalild mens demonstrantene klistret plakater med anti-turismeslagord på toget. I Valencia har aktivistene okkupert en utleieleilighet og hengt et stort banner fra balkongen som belyser problemet med at utleieleiligheter presser boligprisene for lokalbefolkningen.

I den litt søtere enden av protestspekteret demonstrerte en nabolagsassosiasjon i Valencia tidligere i sommer ved å kle seg ut som turister med sokker i sandalene, bermudashorts, solhatter og oversminkede, solbrente kinn. De imiterte typisk turistoppførsel, som å urinere langs husveggene og rope etter sangria, og bar plakater der det sto «Utrydningstruet nabolag».

Hvem står bak?

De aggresive handlingene har hovedsaklig utspunnet seg i den katalanske delen av Spania, og det er ungdomsavdelingen til det marxistiske separatistpartiet Arran som står bak de fleste protestene. Det skal også sies at det foregår ikke-voldelige kampanjer i de samme byene, som for eksempel da Barcelonas beboere dannet en menneskelig barriere langs Barcelonetastranden i går.

Protestene går først og fremst ut på at den stadig økende turismen tvinger beboerne ut av sentrum, ettersom leilighetene i turistsonene kjøpes opp av investorer som spekulerer i utleie på blant annet Airbnb. Dermed stiger boligprisene til et urealistisk nivå, og forholdene spinner ut av kontroll. Beboerne i de mest turisttette stedene er også lei av respektløs oppførsel som alkoholmisbruk, forsøpling og støy fra turistene sin side. Demonstrantene ønsker at polititkerne skal ta grep som sørger for en mer bærekraftig turisme.

 

Er det farlig å feriere i Spania?

Nei. Foreløpig har ikke misnøyen manifistert seg i fysiske skader på turister. Det gjenstår dog å se hvor langt anarkistgruppen Arran er villig til å gå i sine protester. En av lederne, Laura Flores, har uttalt at det vil bli flere demonstrasjoner, og det forventes blant annet en større demonstrasjon i forbindelse med San Sebastians festuke, Semana Grande, som starter i dag.