Gresskar er supermat, og favoritten på Thanksgiving. Det var amerikanske urfolk som introduserte de europeiske immigrantene for gresskaret.  Thanksgiving i USA er klassisk gresskartid, da alle ‘over there’ spiser gresskarpai og kalkun, til minne  om pilegrimsfedrenes første høsttakkefest i 1621. En stor del av kolonien hadde ikke overlevd den første strenge vinteren, men takket være gode råd fra Squanto, som kom fra Pawtuxet-

Jeg har skrevet boken Supermat (og flere andre bøker). Gå til bloggen min, Gullimunn.com for flere sunne, deilige oppskrifter.
Jeg har skrevet boken Supermat (og flere andre bøker). Gå til bloggen min, Gullimunn.com for flere sunne, deilige oppskrifter.

stammen, fikk de en fin maisavling på de 80 målene de hadde plantet.  Squanto snakket engelsk etter å ha bodd flere år i London. De engelske nybyggerne takket Gud for naturens gaver, ifølge tradisjonen sammen med urfolket. Menyen dengang var likevel ikke som i dag: Gresskar ble nok spist, men ikke i pai, for man manglet kveg og hadde derfor ingen melkeprodukter.  Og all villfugl ble kalt turkey av nybyggerne, så det er ikke sikkert at det var kalkun de hadde fanget.

Urfolkene må ha vært blant verdens sunneste folkeslag. Nomader følger naturens forråd og er dyktige samlere, sankere og jegere. Det meste av kostholdet er derfor vilt og ferskt. Det er en stor tragedie at mange av de opprinnelige stammene har mistet sine områder og forvist til reservater, der de sliter med fedme, alkoholisme og depresjon.

Se den lavmælte ørkenarkitekturen i Dubai

Jeg lar meg ofte inspirere av utvalget i grønnsakbutikken, og er så heldig å ha en som kaller seg Torgbu i nærheten. Den bærer sitt navn med rette og er drevet av en hyggelig kurder, som ofte gir meg eller ungene en ekstra gave når vi handler.  Sist fikk jeg noen saftige og smakfulle tørkede fikener  da jeg hadde latt meg friste til å handle gresskar. Noe av det beste jeg vet er gresskarsuppe. Det har jeg ikke laget siden Halloween, og da fant jeg opp en krydret suppe som ble fargerik på både smak og utseende. Det blir en reprise på den idag, for det skal smake godt med noe varmt og krydret i det kalde været som rusker i trærne utenfor mitt lune kjøkken. Egentlig burde jeg oppkalle denne suppen etter min gamle helt Sølvpilen.

Få flere supre oppskrifter på min matblogg, Gullimunn.com

Gresskar er supermat. Det smaker godt til mange type retter, også i suppe. Foto: Elizabeth S. Lingjaerde
Gresskar er supermat. Det smaker godt til mange type retter, også i suppe. Foto: Elizabeth S. Lingjærde

Spicy gresskarsuppe

Ingredienser

 • 1 ss olivenolje
 • Ca 500 gr gresskar
 • 2 store gulrøtter
 • 1 liten løk
 • 3 fedd hvitløk
 • 1 dl kremfløte
 • 1 ss Cocosa m/kokossmak
 • 1 ts Thai red curry paste eller chili
 • 2-3 cm fersk ingefær
 • vann
 • fersk koriander
 • 1/2 lime
 • salt

Slik gjør du det
Finhakk løk og hvitløk, og stek det mykt i olivenolje i en stor tykkbunnen kjele. Ha i tynt skivede gulrøtter, gresskar i små biter, skiver av ingefær og resten av ingrediensene, med unntak av fløte, lime og koriander. Hell på vann til det såvidt dekker grønnsakene.

Når alt er mykt moses det hele med stavmikser. Ha i fløte, skvist lime (for mer friskhet)  og varm opp.  Sjekk smaken og salt. Den knall orange fargen står perfekt til et dryss av grønne, ferske korianderblader ved servering.

Det er mye sol og varme i denne suppen. Foto: Elizabeth S. Lingjæerde
Det er mye sol og varme i denne suppen. Foto: Elizabeth S. Lingjæerde