Alle vet at det er billig spa i Riga og billig øl. Det er det virkelig – og begge deler er av god kvalitet. Det er også flotte kulturopplevelser, håndarbeid, arkitektur, historie og mye mer. Men så var det maten da…

På spisebloggen Smaken av Oslo blir vi ofte spurt om tips og råd til spisesteder både i Oslo og i andre byer og ofte har vi noen favoritter å dele. Men denne gangen kom vi til kort:

Har dere noen gode reisetips fra Riga? Spisetips?

Mnei – det hadde vi jo ikke. Per hadde aldri vært der og jeg hadde vært der en gang med jobben. Da gikk det i jobb og masse nordmenn som sang uendelig mangestemt «What does the fox say» i den litt harry glassbaren på toppen av Radisson Blu.

Men så bød anledningen seg igjen da mine foreldre bestemte seg for å feire gullbryllup – 50 års ekteskap og kjærlighet i den latviske hovedstaden på selveste nyttårsaften. I tillegg til en suveren fest med familie og venner, spanet vi gatelangs i Riga på jakt etter godbiter.

Her er fire smakfulle reisetips fra Riga som vi har testet ut og to ekstra, som stod på ønskelista, men som vi ikke rakk… Kanskje du svinger innom på din Rigatur?

Riga mathallen Central Market
Mye å se og smake på i Rigas enorme mathaller.

1. Pirogene i mathallen

I Riga har de et av Europas største matmarkeder med flere store haller og et spennende utendørs marked i områdene rundt – @riga_centralmarket. Her er det blomster, grønnsaker, pels, hjemmelagde mat- og håndarbeidsprodukter, fisk og kjøtt og masser av syltede og fermenterte godsaker.

I overgangen mellom frukthallen og fiskehallen er det et bakeri som de lokale køer opp for å kjøpe varer hos. Utsalget har et stort glassvindu med en luke i. Per og jeg stilte oss opp, mest fordi det så spennende ut, uten egentlig å være helt sikre på hva de solgte. Piroger og nan, kunne vi lese oss til når vi kom nærmere vinduet.

Køen sneglet seg fremover, men duften fra bakeriluken fikk oss til å holde ut. Vel fremme hos damen var det ikke tid til small talk – ikke snakket hun engelsk heller. Vi pekte og fikk med oss tre varianter – og sånn i etterkant: Du kjøpe spinatpirogene. De er supermegagode og koster bare et par euro.

På vårt første reisetips fra Riga glemte vi å ta bilder, og bare jafset i oss godsakene på stedet. Er det varmt i været når du er i Riga kan du handle med deg mat herfra: Et par piroger, litt frukt og lokalt øl – og finn deg en fin park. Perfekt!

Riga Bold (3)
Kjøp mer enn én – for du kommer garantert til å sluke dem på 1-2-3!
Riga Bold (2)
Kul café med både vått og tørt – og eclairer, selvfølgelig!
Riga Bold (1)
I kjelleren finner du mye spennende klær og kunst fra baltiske designere – og et badekar…

2. Verdens beste eclairer

På den kule Bold Conceptstore, som har designerklær og -ting fra de baltiske statene, har de også en liten kafe – og de aller beste eclairene jeg har smakt.

Disse er det @annapannalv som er ansvarlig for. Hun har ingen eget utsalg, slik vi forstår de hyggelige jentene på Bold, men hun har nettopp gitt ut sin første kakebok og leverer altså eclairer til Bold.

Åh, lykke. Vi klarte ikke bestemme oss for mindre enn 3 – og vi spiste dem på vei hjem til hotellet – for vi ville ikke dele med noen. En med deilig sjokolade, en med pasjonsfrukt og en med lemon curd. Det fantastiske var at de ikke var for søte – bare akkurat passe… Verdt å reise tilbake til Riga for!

 

Riga Miit (3)
Stemningen er det ingenting i si på hos Miit i Riga. Ikke kaffen heller!
Riga Miit (2)
Baristaene er ikke arbeidsledige hos Miit.
Riga Miit (1)
Kanskje Rigas beste kaffe.

3. Kaffe og veggis i Riga

MiiT coffee har de god vegetarmat og kanskje Rigas beste kaffe? Reisetips fra Riga nr. tre ble funnet på Instagram. Mange av Rigas toppaktører har avbildet nettopp MiiT.

Hyggelig og hipster-ish kafe med stadig tilsig av unge mennesker fra mange nasjoner. Her får baristaene kjørt seg, for køen er konstant. Likevel er de blide og har lave skuldre. Kakene og smårettene i disken ser skikkelig digge ut og det er med gråten i halsen at vi må innse at vi ikke får tid til å spise her.

Vi henger likevel litt, før vi tar med kaffen ut. Maten har vi både sett, hørt og lest skryt om, men måtte dessverre løpe. Neste gang!

 

Riga Biblioteka (3)
Hummerhale med estragonkrem. Nam!
Riga Biblioteka (2)
Svart brød og rosa champagne og rødbetekrem hos Biblioteka.
Riga Biblioteka (1)
Vanskelig å bestemme seg når det er mye digg på menyen.

4. Luksus på Biblioteka

Vårt fjerde reisetips fra Riga er mer eksklusivt.

I Vërmaneparken, rett ved Hotel Europa Royale som vi bor på, ligger et av stedene vi har fått anbefalt før vi dro. Storm (vår sønn) vil heller jage Pokemons med fetterne, så da sniker vi oss ut for en kjæreste-lunsj. For interesserte kan vi nevne at det var kjempebra Pokemon-forhold i Riga!

Bygningen er majestetisk og kanskje blant de flotteste i Riga? Inne er det mer moderne, men de har beholdt bøker som del av interiøret. De store vinduene gir oss panoramautsikt ut mot parken.

– Hovedchefén heter Maris Jansons, utbryter Per etter et googlesøk.

– Er ikke det det samme som han dirigenten? Oslo Filharmoniske? Ah, han het Janssons. Latvisk han også forresten!

Inne blir vi tatt i mot og får plass, selv om vi ikke har bestilt bord. Champagnen kommer nesten før vi får uttalt ønsket.

Her er det mange diskret og høflige servitører med menyer og velkomsthilsner, og en vennlig og flink sommelier som guider oss i vinlisten.

Vi ender opp med et par retter hver – Først hummerhale med røkt bisque og så en tartar til hovedrett, på undertegnede. Kongekrabbe først og entrecote til hoved på Per. Italienske og franske viner.

Deilig, men ikke stedet du går om du er ute etter den billigste maten. Med champagne og to glass vin på hver, betalte vi til sammen 160 euro. Søndagsbrunchen skal være en god deal for 35 euro.

Sjekk video fra Biblioteka i Riga HER!

 

…og to til fra Riga på tampen

Og til slutt to steder som stod på listen, men som vi ikke rakk – og her er kaker i fokus:

Bakeberry restaurant og cafe og Arbooz cafe.

 

Riga er selvfølgelig også bra for spa, billig øl, maten er generelt billig, spennende arkitektur og historie, håndarbeid, ull, lin. Vi anbefaler absolutt noen dager i Riga.

Fortsatt reiselysten? Sjekk våre reisetips til Køben og Malmø.