Sitter du først på fergen til Holbox skal du være klar over to ting; det finnes mest sannsynlig ikke penger i øyas eneste minibank. Og ta for guds skyld med deg myggspray. Har du glemt det, bør du droppe å gå ut før skumringen viker for mørket.

Nesten øde øydrøm

Holbox er en fire mil lang, smal flis av en øy med beliggenhet i Mexicogulfen en halvtimes fergetur fra fastlandet. Nærmere bestemt befinner jeg meg tre timer nord for Cancun, inkludert fergeturen. Det er lett å komme hit takket være hyppige overfarter. Og når du først har ankommet, er det vanskelig å forstå hvordan denne vakre øya har forblitt en hemmelighet så lenge. Jeg vasser i motiver som godt kunne ha funnet veien til reisemagasinforsider verden over. Hotellene har palmebladtak, og fargepaletten spenner fra knæsj rosa til dus turkise fasader. Kun et par golfbiler humper fram og tilbake på yndige gatestubber laget av kompakt sand. Og syklende turister som meg. Ingen tigger om penger, ingen asfalt, ingen turistfeller.

Til pizzaen bestiller jeg en margarita og en Corona. Det føles veldig mexikansk.
[columns_row width=»half»] [column]
Gatejam. Sånn ser det ut når de lokale gutta får lyst til å klimpre. Ikke for penger, men fordi de vil.
[/column] [column]
Det ER kult å snorkle med hvalhaier. Adrenalinkult!
[/column] [/columns_row]

Hummerpizza, nam nam!

Hvalhaiene er utvilsomt de ubestridte hovedrolleinnhaverne på øya med det morsomme navnet (uttales ‘ållbåsj’ for de som måtte lure). Men pelikanene, flamingoene, krokodillene og rokkene fortjener også oppmerksomhet. Likeså maten. Her kan du nemlig utvide tacos -og fajitasreportoaret med ceviche og, hold fast – hummerpizza! Snakk om eksklusiv topping! Til pizzaen bestiller jeg en margarita og en Corona.

Potente drikkevarer

Å drikke seg utørst på margarita er nemlig ikke særlig lurt selvom det er godt. – Margarita er som et elegant tequila shot, mumler den rødbrente briten ved siden av meg i baren. Jeg tipper han har fått i seg begge variantene. Men han har et poeng. For mens man shotter tequila med en klype salt og en limebåt, så tilberedes margaritaen bak baren, og serveres på elegant vis med saltstrø på kanten av glasset. Men ingrediensene er stort sett de samme, i tillegg til en dæsj cointreau og en håndfull isbiter i margaritaen.

Blodtørste beist

Til tross for at man aldri er langt unna hverken en Corona eller en margarita, så er Holbox ingen festdestinasjon. Når kvelden faller på skjer det nemlig bare to ting på Holbox. Det ene er at myggen kommer fram, blodtørste og aggressive (men så tar de gudskjelov natten etter en times vampyrvirksomhet). Det andre er at lokalbefolkningen setter seg utenfor husene sine for å nyte godt av den svale temperaturen.

Gatejam. Sånn ser det ut når de lokale gutta får lyst til å klimpre. Ikke for penger, men fordi de vil.

Det er sånn jeg møter Albino og kameratene hans. De driver klesbutikk, også er de selvsagt fiskere, i likhet med flesteparten av mennene på øya. -Vi tar dagene litt som de kommer, sier Albino. Jeg må be ham repetere navnet sitt tre ganger for å forstå at denne solbrune indianeren med lange, svarte lokker heter Albino. Hvorfor?

-Fordi det ble født en gutt som var albino langt tilbake i familien min. Så har liksom navnet levd videre innad i familien. Det finnes alltid en som heter Albino i hver generasjon.

Pengelens i paradis 

Sånn er Holbox. Man kan fortsatt slå av en prat med lokale meksikanere på gata, og prisene er fortsatt latterlig lave. Men når det er sagt – husk å ta med deg nok kontanter. Øyas eneste minibank befinner seg nemlig i første etasje på borgemesterens kontor, og man kan ikke akkurat si at den bugner av pesos. Er du heldig får du tatt ut en håndfull sedler. Hvis ikke, må du rett og slett klare deg uten, eller ta fergen tilbake til fastlandet. Og det er kanskje ikke bare dumt. For det som er så fint med denne øya er at det aller fineste ikke kan kjøpes for penger. Det må sanses.

Reisen dit

Flytid – 12 timer

Kjøretid fra Cancun til Holbox – 3 timer inkludert halvtimes fergetur.

Star Tour er eneste norske reisearrangør med hotell på Holbox.

Har du reist til Cancun på egen hånd,  kan du bestille skyss til Holbox for 130 dollar for to personer med Transferholbox.

Bo med stil

Hotel Las Nubes – Nærmere vannet kommer du ikke. Restauranten ligger så og si som en flytebrygge, og kvalitet på mat og fasiliteter er høy. Bungalowene er på den enkle siden, og det er et kvarters sykketur inn til sentrum. Pris fra 1.200 euro for en uke.

Avslappende. Det er lett å finne ferieroen på luksuriøse Hotel Las Nubes.

Bo billig

Tribu hostel – fargerikt og trivelig herberge med ungt klientell. Det finnes både privatrom og sovesaler. Beliggenhet fem minutters rusletur fra sentrum. Eneste minus er at det ikke finnes basseng, men til gjengjeld kan man klatre til værs i et Kardemommebylignende tårn og få et overblikk over den flate øya. Pris i høysesong fra 10 dollar i sovesal til 32 dollar for et privat dobbeltrom.

Bo gratis

På Tribu tilbyr de gratis overnatting til gjester som kan gi yogatimer, eller på andre vis tilføre herberget ekstra aktiviteter. Send dem gjerne en email på forhånd – [email protected]