Da jeg vokste opp på 90-tallet, reiste jeg rundt på interrail i Vest-Europa. Vi så Berlin, Genève, Paris, Barcelona, Madrid og Porto. Selv om både IRA og ETA drev terror, tenkte vi sjelden på det. Vi med våre ryggsekker, var sjelden mål for den type angrep. Vi bekymret oss kanskje for å bli frastjålet lommebok og pass. Jeg er vokst opp i et vest-Europa i fred. I dag er det annerledes.

SE BILDENE: På interrail i Europa på 1990-tallet

Vibeke hadde akkurat sjekket inn på hotellet i Stockholm da en lastebil kjørte inn i Ahlens. Fire mennesker er drept og 10 er skadet, melder VG. Da jeg besøkte New York sist september, eksploderte flere bomber på Manhattan og New Jersey.  Flere mennesker ble skadet, men ingen drept. Da jeg bodde i Barcelona i 2004, ble flere hundre mennesker drept i et Al Qaida-angrep i Madrid.

Mange unngår å reise til Paris, for eksempel, viser  tall fra hotellbransjen.  Ifølge analysebyrået MKG Group var inntektene i Paris i 2016 15 prosent lavere enn i 2016.  Hvilket igjen påvirker omsetning og sikkerheten arbeidsplasser, og igjen byens økonomi. Hvem har egentlig lyst til å sende barna på skoletur til London eller Paris nå? De fleste terroranslag skjer ikke i Europa og USA, men i Irak, Nigeria. Afghanistan, Pakistan og Syria, kommer det fram av rapporten Global Terrorism Index som utgis av Intitute for Economics and Peace. Fra 2013 og 2014 økte antall terroranslag fra 18 111 til 32 685. Den dødeligste terroristgruppen globalt sett er Boko Haram og IS. Tallene er basert på data fra Global Terrorism Database som lages ved University of Maryland. Databasen er verdens største og inneholder informasjon om angrep fra 1970 og fram til 2015 sortert på organisasjon og region. Du kan selv gå inn å søke i databasen.

I hard valuta kostet terrorisme 52,9 milliarder dollar i 2014, opp fra 32,9 milliarder fra 2013. En næring i vekst er definitivt sikkerhetsbransjen, der ble det omsatt for 117 milliarder dollar i 2014, noe vi merker når vi skal forsere sikkerhetssjekken på flyplassene. Før 9/11 vandret vi fritt fra innsjekk til gate. Noen som husker det?

Selv synes jeg det er viktig å ha en ærlig og faktabasert debatt der vi ikke tilslører opplysninger fordi de gjør vondt.  Vi kan konstatere at vår del av Europa er endret. Selv om vi har langt mindre statistisk risiko for å bli rammet av terror enn mennesker i Midtøsten, Asia og Afrika, så er vi hverdagsmennesker født etter andre verdenskrig, blitt mål ikke bare når vi reiser, men også når vi lever livene våre. Uskyldens tid er definitivt forbi. Nå gjelder det å ta fornuftige grep slik at flere generasjoner oppleve den fantastiske friheten det er å kunne reise rundt i Europa.