2013-03-19 at 14-04-56
Madinat Jumeirah er et hotell- og forlystelseskompleks i persisk arkitektur, med en over syv kilometer kunstig kanal. Her finner du en arabisk souk, blant annet.

I påsken velger mange å dra til Dubai. Ikke dumt. Garantert sol og varme etter en lang vinter, samt en smak av 1001-natt i moderne tapning. We love! Her er mine innsidetips til det lille ekstra.

 

Da vi bodde i Dubai ble det alltid storinnrykk rundt påsketider. Familie og venner strømmet på, og hyggelig var det! Vi ble, som de fleste expats, gode på å organisere våre gjester, for Dubai er ingen enkel by å finne frem i på egen hånd. Dessuten, hvor er den arabiske 1001-natt stemningen du har drømt om? De fleste blir ganske overrasket over hvor ”vestlig” og moderne byen er.

Jeg har derfor fem supre tips til deg som vil oppleve Dubais arabiske side. I disse flyktningetider synes jeg dessuten det er så mye negativt om arabere i mediene. Vi glemmer at de tilhører noen av verdens eldste kulturer. De oppfant både alfabetet og matematikken. Så det så!

3682223398_5a36f87cbe_z
Vi var så heldige å bli invitert på et arabisk kafferituale med beduiner i ørkenen. Du får arabisk kaffe på mange hoteller, blant annet.

KAFFE OG DADLER

Den arabiske kaffekannen er avbildet på myntenheten dirham. Hvorfor det? Jo, fordi den er det fremste symbolet på arabisk gjestfrihet. Dette er tidligere beduiner, som levde omtrent slik vi levde på vidda. Kom det en framandkar te gards, skulle du gi ham både mat og husly. Slik er det ennå. Men, den arabiske kaffen er ikke som latten din. Den er grønn, og smaksatt med kardemomme. Jeg digger den! Søtsmaken får du av de helt fantastiske dadlene de alltid serverer ved siden av. Ofte som konfekt. Se etter konfekteskene på tax-free, eller på supermarkedene. Sykt godt!

datacapture-1424859172_base
Ikke britisk, men libanesisk.

SHAKESPEARE & CO

Glem Starbucks og Costa. Spis og drikk lokalt, og da er det libaneserne som ruler. Visste du at de er arabernes franskmenn? De er best på mote, mat, musikk, natteliv og kaféer. Shakespeare & Co er en libanesisk kaffekjede, der hver filial ser ut som hjemme hos en eksentrisk tante. De har supre lunch- og middagsmenyer, fristende sjokoladedisker, knallgod kaffe, høy stemning og er hang-outen til de fleste lokale.

2007-03-15 at 10-45-30
Når du kjøper arabisk parfyme, får du en vanlig liten flaske. Det er meningen at du skal helle den over på din egen flakong, og du finner mange morsomme i soukene. Her fra Madinat Jumeirah.

PARFYME

Visste du at parfyme er et statussymbol i den arabiske verden? Jepp. Jeg har flere ganger blitt nesten avstandsforelsket i stolte, vakre arabiske menn i full mundur, bare pga. eimen etter dem. Jeg er litt duftfreak. Arabiske parfymer er blant verdens mest ettertraktede, fordi de er laget på rene oljer med eksklusive og ofte sjeldne, ekstrakter og essenser. Spesielt frankinscense, som er en kvae fra et bestemt tre i Oman. En dråpe er ofte nok, og de varer lenge, hvilket er et kvalitetstegn. I alle shoppingmallene finner du et arabisk parfymehus. Gå etter lukten, for det siver en sterk duft av røkelse fra karene de pleier å tenne utenfor inngangen. Du kan få din egen spesialdesignede duft. Spør betjeningen. Eller, se etter dem på tax-free. Amouage, for eksempel. Farlig dyr og deilig.

GULL & DIAMANTER

Siden tidenes morgen har arabere drevet handelskaravaner med gull, silke, røkelse, krydder og mye annet. Den gamle gullsouken har du kanskje hørt om, for dit taues alle pakketurister. Dit drar aldri jeg for å shoppe. Vi nordiske kvinner ser ofte snåle ut i de voldsomme og digre smykkene som indere og arabere foretrekker. Gå heller til Gold & Diamond Park nær Mall of Emirates. Der kan du gjøre kupp. Ta også med deg smykker du vil rense eller reparere. Det gjøres til en slikk og ingenting mens du venter.

R-2950269-1308755353
Både laid-back og magedansvennlig.

ARABISK LOUNGE-MUSIKK

For å komme i den rette stemningen må du nesten ha den melankolske, forførende og erotiske musikken deres i øret. Oud, som den også kalles. Du hører den ganske mange steder i Dubai, i moderne tapning. Litt sånn Buddha Bar, Café del Mar-aktig, om du skjønner. Se etter Shisha Lounge i Virgin Mega Store, eller spør betjeningen der du hører noe du liker.

Reis ut i ørkenen i Dubai