Spanske reker smaker alltid godt. Men kongerekene fra Sanlucar de Barrameda er i særklasse. Dette er spansk sjømat på sitt aller beste. Tro meg. Bli med til Spanias kulinariske hovedstad 2022.

I Spania finner du mange typer reker – alt fra små camarones, som spises uten å skrelle dem, til imponerende gambónes som du kanskje har sett i paellaer tidligere? Kongerekene fra Sanlucar de Barrameda, derimot, er i en klasse for seg. Gullstandard. De er så gode, at byen har blitt kåret til Spanias kulinariske hovedstad i 2022.

Slikke-seg-på-fingrene-godt

Sanlucar de Barrameda er Spanias kulinariske hovedstad i 2022.

Kongerekene har mye av æren for dette – men også den lokale manzanilla-vinen.

Kongerekene stiger stadig i pris, og koster ca. 50 kroner per stykk.

Spanske reker – godteri for voksne?

– Det er kun i rå tilstand man kan se om rekene er ekte Sanlúcar-reker. Da kommer den karakteristiske blå haletippen tydelig frem, forklarer Fernando Hermoso (76). Han driver familiebedriften Casa Bigote, som han har overtatt av faren.

Jeg trodde først at navnet Bigote (=bart) refererer til rekenes bart, men navnet handler om faren til Fernandos bart. Han anla en heftig bart som raskt genererte et kjælenavn blant de lokale fiskerne. Det skulle vise seg at han anla mer enn en bart på stranden i Bajo de Guia i 1951. I dag står sønnen på 76 år fortsatt på kjøkkenet, og hans to sønner, Fernando og César, driver restauranten med lidenskap. Barnebarnet er også involvert.

>> Les også: Spanias beste rødvin

Sanlucar de Barrameda ligger ved munningen av Guadalquivir-elven.

Her kjenner du det historiske suset, og kan glede deg over mat som ikke koster skjorta.

Ønsker du deg Michelinstjerner, skum og emulsjoner, har du kommet til feil sted.

Spanias kulinariske hovedstad 2022

Jeg kommer til å skrive mer om Sanlucar de Barrameda i månedene som kommer. Et sted jeg aller helst skulle ha holdt hemmelig, men som er så fantastisk at jeg må dele det! Det er verdt kjøreturen på knappe 3 timer fra Malaga – jeg lover!