I går var det FNs «World Wildlife Day», en begivenhet som ikke ble markert på noe vis i Skandinavia, men som fikk stor oppmerksomhet i resten av verden. Det er verdens største markering av dyreliv på global skala, noe vi i Bortebest mer enn gjerne vier oppmerksomhet til.

Vi har tidligere vært på God Morgen Norge for å snakke om hva man bør styre unna på ferie hvis man er opptatt av at dyr skal ha det bra.

Noen av tingene du bør droppe er elefantriding, svømming med delfiner, selfies med fangede dyr og spekkhuggershow.

Les mer her: 5 reiseopplevelser du dropper hvis du er oppriktig glad i dyr

Legender, Guder, konger

I år har «World Wildlife Day» temaet «Big cats: predators under threat». Oversatt blir det noe slik som «Store katter: truede rovdyr».

De store kattedyrene har siden tidenes morgen blitt sammenlignet med legender, Guder og konger, og mennesket har alltid latt seg fascinere av deres utemmede jaktinstinkt, hurtigheten og smidigheten. En verden uten kattedyr er utenkelig. Jeg får rett og slett frysninger når jeg tenker på at tigrene, løvene, jaguarene, leopardene, gepardene og pumaene kanskje bare vil være noe mine barnebarn leser om i historiebøkene. Skulle løvene, tigrene og de andre kattedyrene forsvinne, ville det være en katastrofe.

Selv har jeg bare to små kattedyr, og dette bildet ble tatt i 2012 da den yngste katten min, Shere Khan, bare var noen måneder gammel.

Hvor ille er det?

Tallenes tale er klar – DET ER KRITISK, og aller verst er det for tigeren.

Visste du at det fantes over 100.000 ville tigere for hundre år siden? Vi har mistet 97% av disse, og nå finnes det kun omtrent 3.900 ville tigere igjen.

Visste du at det fantes over 200.000 ville løver i Afrika for hundre år siden? Nå er løven utryddet i 26 afrikanske land, og det finnes bare omtrent 20.000 ville løver igjen. Bare de siste tjue årene har vi mistet 43% av løvebestanden.

Visste du at geparden er Afrikas mest utrydningstruede kattedyr? Det finnes bare omtrent 7.100 ville geparder igjen.

Ta en titt på videoen nedenfor som er publisert i forbindelse med «World Wildlife Day». På under to minutter forstår du hvorfor din og min innsats er viktig. Det minste vi kan gjøre er å informere om oss det som skjer. Bare da kan vi danne oss en mening, og ta kloke valg. For tigeren og løvens skyld.

 

Hva kan vi gjøre?

Mye gjøres allerede for å verne om de utrydningstruede kattedyrene, og ettersom det er menneskene som er årsaken til problemet, er det bare vi som kan gjøre noe med det også. De viktigste truslene mot kattedyrbestanden er:

  • Befolkningsvekst i områdene der de bor. Territoriene deres invaderes av mennesker.
  • Færre byttedyr.
  • Konflikter med mennesker.
  • Ulovlig handel.
safari løver
Et tett møte med en løvefamilie i Uganda. Uforglemmelig! Foto: Spencer Montero

Dra på safari

Det vi kan gjøre er å sørge for at vi kun opplever de store kattedyrene i deres opprinnelige habitat – altså på safari. Safari er desidert en av mine foretrukne ferieformer, og minnene jeg har med meg fra steder som Kenya, Tanzania og Uganda er uforglemmelige. Disse møtene med dyr – helt på deres premisser – har plassert seg innerst i hjerterota, og lite kan forberede deg på spenningen du føler når du speider etter dyreliv på savannen og mellom sivet.

Safari er også en bærekraftig ferieform, ettersom du betaler for å komme inn i beskyttede naturreservater der det er voktere på jobb som beskytter dyrene mot krypskyttere.

En annen fordel med safari, er at det dekkes opp til G&T på lodgen etter endt safari klokken 16.00, men det er en annen sak:)