Vi har vært på matlagingskurs på Gran Canaria og lært å lage «papas arrugadas». Du vet, de små rynkete potetene som smaker ekstra godt med rød og grønn mojosaus til.

Det skal sies at det ikke var verdens beste matlagingskurs, men triksene bak de rynktete potetene tok jeg med meg hjem.

Papas_arrugadas_oppskrift_05
Gustavo Hawach Roig viser meg triksene bak perfekte «papas arrugadas».

Poteter er enkel kost, og papas arrugadas er inget unntak. Her er knepene som forvandler kokte poteter til rynkete poteter.

Oppskrift «papas arrugadas«

Eneste ingrediens er små, faste poteter, typiske for Kanariøyene. (Visste du forresten at Canary Wharf i London heter det fordi det var her potetene, bananene og frukten fra Kanariøyene ble shippet inn i gamledager?).

Utover dette trenger du en stor kasserolle, havsalt og rikelig med vann. Og en halv sitron.

Papas_arrugadas_oppskrift_01
Masse havsalt og en halv sitron må til.

Sånn gjør du

Kanariske bestemødre brukte i sin tid havvann til å koke potetene i. Dette ga dem den karakteristiske saltsmaken. I dag brukes havsalt og vann fra kranen.

Bruk helst små, kanariske poteter som kokes i veldig saltet vann (mange insisterer fortsatt på å bruke havvann).

Legg en halv sitron i kokevannet, så bevarer potetene sin hvite farge.

Og så kommer hemmeligheten!

For å få til den spesielle rynkeeffekten, skal du gjøre følgende: Hell av kokevannet når potetene er møre. Legg så et fuktet klede/kjøkkenhåndkle over potetene i kasserollen. Da vil fuktigheten få dem til å rynke seg sammen.

Papas_arrugadas_oppskrift_02
Ta tam! Hemmligheten ligger i kjøkkenhåndkleet som absorberer fuktigheten, og forhindrer at potetene blir tørre.

Serveres med deilig mojosaus til, og voila!

Fotoskolen_matbilder_01
Sånn serveres ‘papas arrugadas’ på paradoren på Teide, Tenerife.

Vet du hvordan du lager spansk churros? Det er ikke så vanskelig, og her er oppskriften!