Hvor reiser du når – del 1
Hvor reiser du for å sikre deg spennende opplevelser hele året rundt? Fra sakrale Stonehenge til frekke "Fifty shades of Casanova" i Venezia.
Hvor reiser du for å sikre deg spennende opplevelser hele året rundt? Fra sakrale Stonehenge til frekke "Fifty shades of Casanova" i Venezia.
Vil du oppleve hanami (=kirsebærblomstringen) i Japan i april? Eller se Atlasfjellene i Marokko farget av persiske roser i mai? Verden er en lekeplass i stadig endring.
Er du på riktig sted til riktig tid, kan du forvente store opplevelser!
Januar bærer sitt navn etter den romerske Guden Janus. Han hadde to ansikter, et som så bakover og et som så fremover. Karakteristisk for markeringen av et nytt år.
Gå ikke glipp av: Tre vise menn i Spania
Da jeg først flyttet til Spania, fikk jeg – og særlig sønnen min – et lite sjokk. Her er det nemlig ikke julenissen som kommer med presanger, men de hellige tre konger, også kalt de tre vise menn. Og de kommer ikke før den 6. januar, en dag eller to før skolen begynner igjen. Det hele starter den 5. januar om kvelden, når de hellige tre kongene går i parade gjennom alle gater i hver minste lille landsby. Noen på kamel! Dagen etter, om morningen, står spanske barn opp og finner presangene som de tre vise menn har bragt. MEN – har de oppført seg dårlig, får de en sekk med kull istedetfor presanger.
Februar har alltid vært forbundet med faste, og kommer fra det latinske ordet februa. Det var opprinnelig en renselsesfest.
Gå ikke glipp av: Maskeradeball i Venezia
Et Venezia badet i tåkedis er en perfekt bakgrunn for byens spektakulære karneval. For å delta fullt ut må du kjøpe billett til et av de mange ballene som arrangeres i byens mange palass, alt fra Fifty Shades of Casanova til Il ballo del Doge.
Men hva gjorde du i Venezia, Camilla Pihl?
Mars var krigsguden, og har fått både en måned og en planet oppkalt etter seg. I det gamle Roma feiret man krigsguden på denne tiden av året, som et ledd i forberedelsene på kamp.
Gå ikke glipp av: Holi i India
Du har sikkert sett bilder av fargefestivalen Holi i India? Der man kaster farget pulver på hverandre, og rike og fattige feirer side om side. Festivalen kalles også «festival of sharing love». Festivalen er størst i nord-India, og Uttar Pradesh er kjent for sin feiring der kvinner får lov til å slå på menn fra nabolandsbyen med pinner. Hovedstaden Delhi er også et bra sted å oppleve holi på kroppen.
Ingen vet helt sikkert hvorfor april heter april. En teori er at det stammer fra det latinske ordet «aperire» som betyr å åpne. Det jo nettopp det som skjer rundt oss i naturen på denne tiden av året: skudd og blomster åpner seg.
Gå ikke glipp av: Romeria del Rocío i Spania
Lengst sør i Spania, i Andalucia, finnes det en pilegrimsled som fører til den hellige byen Rocío. Det er en knøttliten flekk på kartet, og gatene er dekket av sand.
Mai er knyttet til gudinnen Maia. Hun var kjent som den nærende jordgudinnen, og derfor har hun fått denne vakre vårmåneden når ting spirer oppkalt etter seg.
Gå ikke glipp av: vår egen 17. mai, så klart!
17. mai er en festdag vi skal være stolte av, og det er ingen grunn til å reise ut av landet når bjørketrærne strutter i grønne vårkjoler. Hipp hipp hurra!
Juni er oppkalt etter den romerske gudinnen Juno. Hun var gift med Jupiter, og regjerte over ekteskap og fødsel.
Gå ikke glipp av: Stonehenge i England
Stonehenge er et av verdens mest kjente byggverk, og ble sannsynligvis reist mellom 2500 f.Kr. og 2000-tallet f.Kr. Når solen står på sitt aller nordligste, altså midtsommernatten, samles mange new age-folk seg rundt den sirkelformede steinsettingen. Det råder nemlig en teori om at tempelet ble oppført på denne tiden av året, og at astronomiske forhold, som nettopp solens bane, inspirerte layouten på steinsirkelen. Husk også at Glastonbury-festivalen går av stabelen umiddelbart etter St.Hans, bare et steinkast fra Stonehenge.