Medisiner for ditt, og medisiner for datt. Det er ikke måte på hva legene anbefaler at man har med seg i førstehjelpsskrinet når man legger ut på reise. Men for å være helt ærlig, hold deg fast, så finnes det både sykehus og leger i utlandet også!

Den viktigste medisinen hadde jeg tydeligvis ikke tatt med meg: Hjertemedisin for en mamma med tynnslitte nerver…

Det er lenge siden jeg fulgte må-ha-med lister som tar høyde for hvert minste lille insektbitt og hvert eneste utslett som menneskeheten kjenner til. For ikke å snakke om styggedommer som Delhi Belly (reisediare) og gnagsår. Sist jeg fulgte Lonely Planets anbefalinger i medisinkassa, var barna bittesmå. Morsinstinktet struttet fra hver pore, og selvom jeg ikke ville innrømme det, så var jeg livredd for at de skulle bli syke, og Gud forby, at jeg ikke kunne fikse problemet.

Hvor mye trenger egentlig medisinkassa å inneholde?
Hvor mye trenger egentlig medisinkassa å inneholde?

Første reisen til Cuba endte ganske riktig med at Siena (som var knapt ett år) fikk den kubanske tvillingsøsteren til Delhi Belly, og med elendige, kubanske bleier i papirkvalitet, så er det alt annet enn hyggelige reiseminner. Mattis (da tre år) startet reisen med å hoppe inn under bagasjelokket på drosjen idet sjåføren smekket det igjen, og endte opp med tidenes Donaldkul i hodet. Den viktigste medisinen hadde jeg tydeligvis ikke tatt med meg: Hjertemedisin for en mamma med tynnslitte nerver.

Opplev verden uten sikkerhetsnett

Kubanske papirbleier har ingenting å stille opp med mot en ettårings reisediare, men vi overlevde:)
Kubanske papirbleier har ingenting å stille opp med mot en ettårings reisediare, men vi overlevde:)

Idag liker jeg fortsatt å kunne fikse sykdommer som dukker opp på reisen, men jeg har droppet den enorme medisinkassa. Den er jo som oftest totalt udugelig der den blir liggende igjen på hotellrommet.

Ha med i veska

# Febernedsettende og smertestillende – Jeg velger som regel ibuprofen som er anti-inflammatorisk, og derfor har god virkning på ryggsmerter.

# Plaster – alltid ferdigklippede i ulike størrelser.

# Butterfly stitches – usikker på hva det heter på norsk, men er et kraftig plaster som lukker åpne sår istedetfor sting.

# Pyrisept på spray – enklere i bruk enn å fikle med bomull.

# Antihistaminer – vi er ikke en allergiutsatt familie, men akkurat på dette området synes jeg det er greit å være forberedt. 

# Kortisonkrem – kløende myggestikk kan holde hvem som helst våken om natta.

# Tigerbalsam – tar ekstremt liten plass, og kurerer alt fra tett nese til stive muskler. Fungerer også veldig bra på kløende myggestikk.

# Myggspray – jeg vet det finnes mange motstandere av DEET, og med god grunn, men alle som pleier å få myggestikk vet hvor godt det føles å ha et myggmiddel som fungerer.

# Antibac – vi vasker hender så ofte vi kan på reise, men noen ganger er man langt fra en vask, og da er antibac løsningen.

# Øyedråper – Øynene er utsatte på reise. Tørr luft på fly, varme, sol, vind, saltvann, klorvann og tuk-tuk-kjøring kan gjøre øynene slitne og røde. Jeg pleier å  kjøpe engangsflasker, og tar med meg en ti, femten slike.

# Immodium – jeg mener bestemt at hvis noe har et hastverk med å komme ut av kroppen, så er det med god grunn. Bedre utenfor enn innenfor. Med andre ord, jeg tror Immodium kan gjøre vondt verre, og har dette med kun for nødstilfeller der vi må ta et fly/tog/båt. Hvis ikke, satser jeg på å holde meg på hotellet til det har gått over, og heller pøse innpå med vann og Aquarius.

I tillegg har jeg med meg antibiotika, både i krem -og tablettform når vi er på reiser av typen tre, fire uker på steder der det kan være et stykke til nærmeste doktor. Det er sikkert ikke noe jeg burde anbefale til andre, ettersom det er reseptbelagt, men her er det ikke snakk om et velvillig forbruk. Tvert imot. Jeg håper jo vi slipper å bruke det, men man blir ganske flink til å kjenne igjen ørebetennelse og halsbetennelse og slikt etter noen år som mamma, og da er det deilig å vite at man har noe som kan få barna til å bli friske igjen.