Det er orkan i Florida og Karibia, og beordret evakuering av mange områder. Forsikringsselskapene dekker endret hjemreise og avbestilling for kunder som er rammet av orkanen Irmas herjinger.

Den tropiske orkanen Irma herjer nå i Det karibiske hav. Deler av Puerto Rico er uten strøm, flere er omkommet på Barbuda og det advares mot reiser til Florida Keys. Det skal være en av de kraftigste stormene på en mannsalder, melder Weather.com. Det amerikanske National Hurricane Center varsler om storm på blant annet Cuba og Den dominikanske republikk, som er populære reisemål for nordmenn. Bortebest er kjent med at flere nordmenn i skrivende stund sitter værfaste på cruiseskip i Karibia i påvente av omdirigering til andre ankomststeder.

Vil hjelpe

Dermed kan det se ut som at du må endre reiseplanene dine om du har tenkt deg til denne ellers solfylte regionen. Vanligvis vil du ikke få erstatning ved hendelser som dette, men forsikringsselskapene Gjensidige og Europeiske vil nå hjelpe kunder som er rammet av været.

– Vi ber kundene om å først kontakte reisearrangør, flyselskap eller hotell for å undersøke om reisen kan bookes om. Til vanlig dekkes ikke avbestilling ved hendelser som dette, derfor ber vi reisende om å gjøre det slik. Men deretter står vi klare til å hjelpe de som ikke har fått booket om, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring og Europeiske Reiseforsikring.

Dette kan Europeiskes kunder forholde seg til:

  •   Avbestilling dekkes når det er mindre enn 14 dager til reisens start.
  •   Beslutning om avbrutt reise må tas innen 48 timer etter at hendelsen har funnet sted. Både ekstrakostnader ved hjemtransport og tapte feriedager erstattes.
  •  Ved påbegynt reise dekkes nødvendige merkostnader ved å legge om reiseruten.
    Dette gjelder i første omgang frem til og med 21. september i år.

Dekker transport og opphold

– Fortsatt er det usikkert hvor orkanen faktisk vil treffe, men vi dekker utgifter for kunder der det er obligatorisk evakuering eller anbefalt evakuering. Dette gjelder selvfølgelig også områder som allerede er truffet av orkanen, sier Berge.

Gjensidige skriver i en pressemelding at de har fått flere henvendelser fra sine kunder. Også de ber kundene om først å kontakte flyselskap eller reisebyrå for å sjekke mulighetene for å avbestille.

– Vi erstatter transport og opphold ved evakuering eller alternativt en ny flybillett hjem. Avbestilling erstatter vi for dem som skal reise frem til og med tirsdag 12. september, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Tidligere hjemreise

Gjensidige og reiseforsikringsselskapet Gouda erstatter merutgifter for ombooking av flybilletter, det gjelder også de som vil reise hjem tidligere fra Florida.

– Vi anbefaler folk å følge myndigheters råd og sjekke media, sier kommunikasjonssjefen.

Han sier at selskapet er i høy beredskap, og at det kan komme endrede beslutninger avhengig av hvordan situasjonen utvikler seg.

Selskapet oppfordrer til i størst mulig grad å melde skader på gjensidige.no eller app.