Hvem er Lena?

Jeg, og mange andre som jobber i reiselivsbransjen, har gleden av å ha Lena Petersson på speed dial. For på samme måte som gjenferdsskrekkslagne New Yorkere ringte til Ghost Busters på åttitallet, har vi reisejournalister hatt Lena. Who you gonna call? Call Lena!

Hun har hatt ulike lederstillinger i Star Tour og TUI Nordic gjennom 15 år, og i løpet av den tiden har hun håndtert alt fra tsunami til askeskyproblematikk. Hun har vært den vi journalister snakker med når vi skal ha opplysninger om nye, eksotiske reisemål og konsepthotell for barnefamilier, par eller treningsentusiaster. Nå har hun sluttet i Star Tour for å starte egen virksomhet innen PR & Kommunikasjon. Derfor er tiden inne til å finne ut hvor reiseeksperten Lena helst reiser.

Elleve kjappe

1. Hva er ditt aller beste ferieminne? 

Det er alle de fantastiske, lange lunsjene under pergolaen i Italia på min favoritt-agroturismo Il Castagno. Vi spiste alle søndagslunsjer her i feriene i mange, mange år. Første gang var sønnen min Sebastian bare ti måneder, og nå er han atten år. Her sitter du bare og serveres rett etter rett med hjemmelaget ‘Mamma-Mia-mat’. Det ender gjerne med 15 – 20 retter som toppes med litt hjemmelaget grappa. Så siesta. Alt mens barna løper etter hønene, eller forsøker å fange småfisk.

Den tidligere sjefen i Star Tour har reist mer enn de fleste, og her deler hun sine favoritter.
Den tidligere sjefen i Star Tour har reist mer enn de fleste, og her deler hun sine favoritter.
2. Hva er ditt aller verste ferieminne?
Jeg har ikke noe som er mega-ille, men det finnes jo alltids et og annet som går på tverke. (Og som ofte blir til gode historier når alt er over.) Forrige jul reiste vi med ungene til Thailand, og hadde en veldig røff overfart i det Indiske Hav fra Surinøyene (les: jeg var redd under hele overfarten). Vi kom frem som druknede katter til hotellet, og fant ut at hotellrommet vårt var avbooket! Vi hadde campet nettene før, og var rimelig slitne og sugne på dusj. Så da sto vi der som bortkomne unger like før nyttår i Thailand og hadde ikke noe sted å sove… Det ordnet seg gudskjelov til slutt.

 

3. Hvor har du spist ditt aller beste måltid på reise, og hva spiste du?

Åh, nam! Jeg er et skikkelig matmenneske, og mine beste måltider har jeg spist i Italia. Det aller beste var på ‘Al Pont de Ferr’ i Milano. Et guddommelig sted! Det er drevet av en av Italias beste sommeliers, Signora Maida Mercuri, som har noe Sophia Lorensk over seg. Hun har tidenes vinkjeller og kjøkken! Det er ingen duker på bordene, og ligner i grunn mer en vinbar enn en restaurant. Men sørg for å bestille bord! Stedet hadde en Michelinstjerne sist jeg spiste der, så det blir fort fullt. PS: Husk å gi deg over, og for all del; la dem bestemme vinen, sånn at du bare kan kose deg.

 4. Hvilket land reiser du alltid tilbake til?

Alltid alltid til mitt andre hjemland Italia. Det var kjærlighet ved første blikk da jeg var 23 år, og siden har jeg bodd der i to omganger, til sammen i cirka åtte år. Jeg har renovert steinhus der, jobbet der, feriert der og levd, ledd og elsket. Hit må jeg alltid tilbake for ‘å tanke’ italienske følelser. Foruten Italia er jeg veldig svak for sørøst Asia med Thailand, Burma og Laos i spissen. Det er en region jeg reiser tilbake til, igjen og igjen. Hvorfor? Fordi det er en utømmelig kilde til opplevelser og inspirasjon. Jeg har hatt nesten ut-av-kroppen magiske opplevelser her.

Lena Petersson med barna i Burma, et land hun elsker.
Lena Petersson med barna i Burma, et land hun elsker.

 

5. Hva reiser du aldri uten?
Ha, ha. Aldri uten penger! Spøk til siden. Aldri uten solbriller. Jeg har lysømfintelige øyne, så solbriller er et must hvis jeg skal klare å se noe.

 

6. Etter så mange år i reisebransjen, pakker du systematisk og planlagt eller i-siste-liten?
Jeg pakker planlagt i siste liten. Etter så mange år har jeg blitt en effektiv pakker. Nøkkelen er å ha ulike plagg til ulike formål.

 

7. Borte best eller hjemme best?
Må jeg velge? Ok, da blir det borte best. Jeg elsker å være på reise. Blir så inspirert, får perspektiv, lærer, opplever og tar med meg mye mental bagasje hjem som jeg bruker videre i hverdagen.

 

8. Hva savner du aller mest fra jobben i Star Tour?
Mine flotte kolleger både i Norge og Norden. Et selskap er alltid menneskene som jobber der. Det er de som skaper bedriften, og gjør hverdagen til en fest. Slik var årene mine i Star Tour!

 

9. Hvor reiser du aldri tilbake?
Jeg er usikker på om jeg vil tilbake til Praha av alle steder. Var der en gang i en uke, og alt lå egentlig til rette for et kjempeopphold. Jeg var der til og med med et vennepar hvor han opprinnelig var derfra. Kanskje derfor jeg ble skuffet? Han fikk nemlig nei i døra på restaurantene fordi de trodde han ikke hadde hard valuta. Han fikk først bord når han pekte på oss. Det gjorde inntrykk. Dette er mange år siden nå, men jeg har ikke vært tilbake siden.

 

10. Hvor går neste ferie?
Den går til en herregård utenfor Parma i Italia hvor jeg skal møte italienske venner. Så skal jeg en tur til Amsterdam med eldstemann på atten år. Vi har blitt enige om å se en storby i året sammen. Han velger. Jeg synes det er en fantastisk gave å få reise alene med en av avleggerne og diskutere, snakke, ha god tid, spise og se stedene gjennom deres øyne. Vi var i Roma i fjor, en by jeg har vært i minst tjue ganger. Men oppholdet med Sebastian ble det aller beste!

 

11. DRØMMEREISEN?
Drømmereisen går jorden rundt. Den skal starte i Oslo, så San Fransisco, Hawaii, Fijiøyene, Australia, New Zealand, så Bali og Singapore før ferden til slutt går hjem. Jeg går og flikker litt på den ‘filmen’ inne i hodet hele tiden. En dag legger jeg ut på eventyr!