smarbeid spania

Visste du at det norske veskemerket Hippi Grace produseres i Ubrique – side om side med verdens mest ekslusive veskemerker? Ubrique ligger cirka to timer på svingete veier fra Marbella på Solkysten. Byen er også en av Andalucias offisielle «hvite landsbyer». Med andre ord – vel verdt turen!

Norsk veskemerke – i godt selskap

Ubrique er en ekte skinnhovedstad, både i spansk og europeisk skala, takket være århundrer med garving og bearbeiding av skinn. Kunnskapen strekker seg helt tilbake til maurernes tid, og i dag jobber 90% av beboerne med skinnproduksjon. Små familiebedrifter har bygd internasjonale muskler, og produserer i dag vesker for blant annet Louis Vuitton, Gucci, Carolina Herrera og Loewe. Og det norske veskemerket HIPPI GRACE!

Ubrique ligger i fjellregionen i Cadiz. Det bor omtrent 20.000 mennesker her, og nesten alle jobber i skinnindustrien.

Jeg har ofte vært her i karnevalsesongen (herlig byfest i februar!), og ALLE vet at det er her man kjøper de beste skinnvarene.

Historien om det norske veskemerket HIPPI GRACE

-Jeg ønsker å fronte smart luksus, og sourcer derfor skinnet mitt fra europeiske garverier. Det handler om å finne de beste råmaterialene, som også har en bærekraftig produksjon. I Hippi Grace bruker vi kun kuskinn som brukes i matproduksjon, sier Toril Opsal Thorp. Hun er også opptatt av å skape arbeidsplasser, og å jobbe solidarisk med kvinner over hele verden. De som produserer for Hippi Grace skal ha ryddige arbeidsforhold.

HippiGrace Toril Opsal Thorp
Toril Opsal Thorp – norsk veskedesigner, og kvinnen bak Hippi Grace.

Gründerhistorien hennes startet da hun som høygravid var på reise i Spania. I Ubrique var det så varmt at hun «dukket» inn i en skinnbutikk – mest for å nyte godt av aircondition’en deres. Der innså hun raskt hvilken ekspertise som fantes i denne lille landsbyen.

Hippi Grace – et veskemerke å regne med

Det norske veskemerket passer for aktive og reiselystne nordiske kvinner. – Jeg designer vesker som skal passe inn i norske kvinners hverdagssituasjoner, sier hun.

En av de nordiske kvinnene som har falt pladask for Hippi Grace er svenske kronprinsesse Victoria.  Hun bærer 3-i-1-vesken både på statsbesøk i utlandet og i offisielle møter. Bedre reklame kunne ikke Toril ha drømt om!

– En av drivkreftene bak Hippi Grace er å finne råmaterialer med historie. I Ubrique ble drømmen til virkelighet, sier hun. Toril har samarbeidet med samme produsent i Ubrique helt siden oppstarten i 2013, og i 2020 åpnet hun Hippi Grace sin flaggskipbutikk i Prinsens gate 18 i Oslo. Den spanske familien har vært på besøk hos Toril i Norge – feiret 17. mai og vært med på hytta. Da jeg var innom fabrikken, skrøt de sin norske oppdragsgiver opp i skyene.

Se hvordan det norske veskemerket blir til

Jeg vet ikke helt hva jeg forventet da jeg skulle på fabrikkbesøk der det norske veskemerket blir til. Men jeg ble veldig positivt overrasket. Det var som å komme inn i en maurtue av flittige mennesker, som har skinnproduksjon i fingrene. Lyden av 20 oliventrehammere som banket skinnet på plass. Lukten av ekte skinn. Synet av gamle og unge som jobber side om side i dyp konsentrasjon. Hadde jeg ikke vært reisejournalist, hadde jeg mer enn gjerne jobbet som skinnprodusent i Ubrique!

Ekte omsorg: Veskene fra Hippi Grace produseres for hånd i Spania.

Hemmeligheten bak Hippi Grace

Jeg kom i kontakt med Toril i forbindelse med en reportasje jeg skulle skrive for Kamille. Redaksjonen var overrasket over at ikke flere visste om dette norske veskemerket som står for kvalitet, etisk produksjon og god design.

En av de beste tingene jeg vet med å være reisejournalist, er alle de spennende menneskene jeg møter i jobben. Toril er definitivt et av dem!

Toril har en forkjærlighet for Spania og Andalucia. Hun reiser ofte hit for å lade batteriene, og for å ta bilder av nye veskekolleksjoner. Jeg anbefaler Hippi Grace sin egen reisejournal på det varmeste!
Hippi Grace 3IN1 Party square

Dette er 3-i-1-vesken som har blitt ekstra populær etter at kronprinsesse Victoria bærer den med seg overalt. Den heter 3-i-1 fordi du kan bære den på tre ulike måter, takket være designet med flere stropper.

Interessert i å lese mer om Cadiz – dette vakre området i Andalucia jeg er så svak for?

>> Cadiz – Europas eldste by

>> 7 matretter du må smake i Cadiz

>> Lyskystens 10 vakreste strender