Et matlagingskurs er mer enn en ferie. Jeg kaller det forkleferie, fordi du reiser bort for å lære noe – og du reiser hjem med både ny kunnskap og nytt forkle. Jeg har lært mye nytt på slike forkleferier, som for eksempel å bruke en paraplyspile til å rulle ut hjemmelaget pasta (cavatelli). Noen av rettene har også blitt familiefavoritter, som f.eks Panang Curry-kyllingen vi lærte å lage på matkurs i Thailand.

FORKLEFERIE: Utendørs matlagingskurs med barna i Khao Lak.

Carolines italienske matlagingskurs på zoom

Nå som vi ikke kan reise som før, kan vi gudskjelov fortsatt ta oss en svipptur til det italienske kjøkkenet. Kokk Caroline Schøning bor i Liguria, og arrangerer vanligvis matlagingskurs der man er fysisk tilstede med lokale råvarer og med hennes stødige veiledning. Nå har hun flyttet matlagingskursene over på zoom.

Sesampanert laks i forgrunnen, og deltagerne på zoom i bakgrunnen.

Vellykket digitalt matlagingskurs

-Det er faktisk ikke så stor forskjell på kursene jeg holder online, og de jeg holder vanligvis. Deltagerne står uansett alltid for matlagingen selv mens jeg viser og kommer med mange tips underveis. Jeg holder ikke igjen noen hemmeligheter, og deler alt jeg kan etter å ha drevet restaurant i Liguria i 15 år med mannen min Maurizio, forklarer hun.

-Men hvordan foregår et slikt matlagingskurs i praksis?

-Deltagerne melder seg på det kurset de vil være med på. Du finner en oversikt over vårens kurs her. Etter påmelding, sender jeg ut en innkjøpsliste og informasjon om hvordan man deltar digitalt. Hvert kurs koster 380 kroner, og varer i cirka to timer, sier hun.

-Og når man går live – hva skjer da?

-Da starter vi med å gå gjennom hva vi skal lage, også skrur alle mikrofonene sine av. Da unngår vi skramling og støy fra hverandres kjøkken. Når noen lurer på noe, setter de på mikrofonen sin, og spør meg. Underveis viser og forklarer jeg fremgangsmåte. Hvis noen henger litt etter, så venter vi på hverandre. Målet med kurset er å lære seg å lage en ny rett, men også å dele matglede, sier hun.

Matlagingskurs Italia
Caroline Schøning har drevet egen restaurant i Liguria i 15 år. Nå deler hun sin kunnskap med deg – og meg.

Jeg vet ikke med deg, men jeg er fristet til å melde meg på! Som den blåskjellelskeren jeg er, har jeg sett meg ut matlagingskurset der Caroline viser hvordan man lager pasta fresca con sugo di cozze e Torta di ricotta. (Fersk pasta med blåskjell og italiensk ostekake). Det går av stabelen den 7. april.

Dronning på kjøkkenet

Inni disse belgfruktene ligger de gode borlottibønnene som brukes til den tradisjonelle retten Pasta e fagioli (bønnesuppe med fersk pasta).

-Det er viktig for meg at folk skal hygge seg på kursene, selv om vi har det travelt mens vi lager maten, sier Caroline.

Vanligvis lager hun og deltagerne noe godt å knaske på halvveis i kurset som kan nytes sammen med noe godt i glasset. 

-Må man være erfaren på kjøkkenet for å få noe ut av kurset?

-Absolutt ikke. Mange av deltagerne har aldri vært på matlagingskurs før, og for noen er kjøkkenterskelen høy. Men til dags dato har alle deltagerne klart å lage alle rettene, og jeg blir ekstra glad når jeg får gode tilbakemeldinger i etterkant, smiler hun.

Her er en slik tilbakemelding, som hun fikk fra en dame som heter Kjersti: Jeg lager omtrent aldri mat siden det nesten aldri smaker og blir vellykket. Jeg føler meg veldig usikker når det gjelder matlaging, men du forklarer så godt og hjelper til om det er noe som jeg ikke forstår eller henger igjen. Alt vi lager er kjempegodt og du får meg til å føle meg som en DRONNING på kjøkkenet mitt.

En liten inspirasjonssnutt

Jeg synes det er veldig gøy med forkleferie! Her fra et matlagingskurs i nord-Italia den gang man kunne reise, uten maske:)

Og hvem vet, kanskje sees vi på Carolines matlagingskurs online den 7. april på blåskjellfest?