Sommerferien er rett rundt hjørnet, og da er det på tide å sjekke hele familiens pass. Jeg har selv opplevd å ikke fornye sønnens pass i tide, og det ble unødig mange stressnerver på flyplassen i fjor sommer… Og ps: Husk at passet helst bør være gyldig i seks måneder etter planlagt retur.

Bortebest har tatt en prat med Bekim Olomani, leder av passavsnittet i Oslo politidistrikt. Han forteller at det ble skrevet ut 3 400 nødpass og provisoriske pass i Oslo i fjor. På landsbasis er tallet hele 27 000! Det er mange mennesker som har spilt russisk rulett med ferien sin.

nødpass
Nødpass koster like mye som vanlige pass, og kan bare brukes på en reise.

Nødpass, ingen rettighet

Olomani forteller også at nødpass ikke er noe du har krav på. Man kan ikke ha mer enn 2 nødpass i løpet av 5 år, da hovedregelen er at man skal ha ordinært pass og ikke skal basere sin reisevirksomhet på nødpass. I perioder med stor pågang på flyplassene har ikke politiet alltid kapasitet nok til å håndtere alle som finner ut i siste liten at passet har gått ut på dato – eller som har glemt igjen passet på kjøkkenbenken hjemme.

Dessverre er det også flere land som ikke godtar håndskrevne nødpass. Blant annet USA og Dubai. Med andre ord – du har alt å tjene på å sjekke passet ditt i tide! Også penger. Prisen for et nødpass er samme som for et vanlig pass, men gjelder bare for en reise. Det må leveres tilbake til politiet, passmyndighetene eller grensekontrollen når du kommer tilbake fra reisen.

nødpass
For å få nødpass må du ha med deg gyldig legitimasjon, reisedokumenter og to passbilder.

Nødpass kan i teorien utstedes på Gardermoen i Oslo, Torp utenfor Sandefjord, Værnes i Trondheim, Sola i Stavanger og Flesland i Bergen.

For å få et nødpass må du ha med deg reisedokumenter sammen med gyldig legitimasjon og to passfoto.

Sjekk passet ditt nå, så vet du at alt er i orden før ferien!

Hvor går ferien? Sardinia er i ferd med å bli nordmenns nye favorittøy. Det skjønner jeg godt! Her er inspirasjon fra Middelhavsøya med de koselige byene: Alghero, Sardinias smørøye.