De dyre spahotellene lover at du bli sunnere, slankere og gladere etter å ha blitt kvitt «gift» og «avfallstoffer» fra kroppen. Direkte oversatt betyr det: «Vi vil ha pengene dine». Sett pengene dine på noe du virkelig ønsker deg eller trenger. Eller bruk dem på andre.

[dropcap letter=»D»]u må prøve tarmskylling, sier direktøren på et stort, eksklusivt spahotell i Thailand. – Slik fjernes forsteininger og avfallsstoffer fra tarmen. Tarmen kan da lettere ta til seg næring. Du blir kvitt alle giftstoffene i kroppen din og føle deg lettere, slankere og veldig ren.

Gjennom et rør skulle det altså føres vann inn i tarmen – via bakveien – og tarminnholdet skulle skylles ut. Spaet i Thailand er ikke alene om å tilby denne behandlingen. Over hele verden tilbys det nå opphold der du skal få renset opp kroppen din. På et spahotell jeg har vært på, tilbød de en behandling som skal fjerne giftstoffer som «forurensing, kaffe, alkohol som gir lever og galle nedsatt kapasitet». De bød på en drink som skulle hjelpe nevnte organer med å jobbe mer effektivt, resultatet skulle bli kvisefri hud.

Ifølge spaene har verdens befolkning et alvorlig problem med vår indre hygiene, og de har remediene som får deg avgiftet.

Jeg spurte én av mine oppdragsgivere, VG, om jeg kunne få undersøke saken og ringte allmennlege Jørgen Skavlan for å spørre tarmene virkelig trengte denne rengjøringen. Han mente en slik tarmskylling kunne være helseskadelig.

– Tarmsystemet er vår mikrobiologiske fabrikk og bør ikke forstyrres. Har vi ikke bakteriestammene i orden, kan vi ikke fordøye maten vår. Tarmskylling kan forstyrre vårt intrikate immunsystem og i verste fall kan det kan komme bakterier gjennom tarmveggen som kan føre til blodforgifting, sa Skavlan.

Han kalte tarmskyllingen et gammeldags klyster.

Vaginamassasje derimot, det tror vi kan kun kurere gruff

[dropcap letter=»M»]en er det ikke hold i påstanden om at kosten vår er full av giftstoffer som må ut? Rune Blomhoff ved Avdeling for ernæringsvitenskap på det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo sier at kostholdet vårt på mange måter aldri har vært bedre.

– Det er færre kostrelaterte sykdommer nå enn tidligere og vi lever lengre, sa Blomhoff.

Forventet levealder for kvinner og menn i Norge er nå 81,7 år, summerer Statistisk sentralbyrå tørt opp. Det er 30 år mer enn på 1900-tallet da folk spiste mat uten tilsetningsstoffer og ikke hadde stor tilgang til kaffe og andre produkter spaene har på sine lister. Ja, vi lever til og med lengre enn land der de fortsatt driver økologisk jordbruk med hakke og kumøkk som gjødsel. Den vanligste dødsårsaken er ikke tungmetaller i blodet eller forsteninger i tarmen, men lungesykdom som KOLS og lungebetennelse.

Dra på badeferie i Budabest

[dropcap letter=»L»]ikevel strømmer folk til spa og svir av tusenvis av kroner på behandlinger tuftet på forklaringer og sammenhenger de selv har funnet opp. Noen tjener penger på det, særlig tatt i betraktningen av at kosten er heller sparsom. Et sted i Canada får gjestene speltbrød de skal tygge meditativt på i en halvtime. Selv har jeg opplevd å få hodepine som følge av mangel på kalorier.

Vi i Bortebest.no vet at turisme er et viktig bidrag for økonomisk utvikling i mange land og heier på alle som reiser og kjøper varer og tjenester underveis. Men i stedet for å svi av 10 000 kroner på en behandling som ikke har annen effekt enn på hotelleiernes utbytte, foreslår vi at du inviterer venner eller familie til et heidundrende festmåltid på en restaurant. Eventuelt kjøper en time thaimassasje. Det får deg virkelig til å føle deg sunn, frisk og glad fra innerst til ytterst.

 Eller ta med mini på kosedag med fotstell