BADEPUST i BUDAPEST

budapest Szechenyi bath (2)

Finn flyten i et overdådig barokkpalass. I Budapest kan du reise på badeferie hele året!

Det gule lyset. Lav sol nå, intens, får det til å synge i Szechenyibadets eggeplommefargede, nybarokke vegger.  Leda og svanen, i hvit marmor, gløder like mye som parene som råkliner under dem.

De klarer imidlertid ikke å forstyrre de høykonsentrerte sjakkspillerne som ikke engang løfter et øyebryn når en drømmedame tripper forbi – på høyhælte badesko.

budapest Szechenyi bath (5)
Det er litt mer stas over Szechenyibadet enn Tøyenbadet…

 Badeidyll

Budapest er en av verdens beste badebyer. Etter timevis med turisttråkking er det genialt å la seg synke ned i et av byens vidunderlige badekomplekser. Og en gave når du vil ha med ungene på storbytur!

Noen leser en god bok i badetrappen. Soler seg på kanten. Flyter på ølvommen, eller øller litt – for å få bedre flyt. Trimsvømmere og turboer. En svak eim av svovel og solkrem. Den fløyelsaktige ettermiddagsheten, vann som fordamper på solvarm hud.

Hvis badekultur sier noe om kultur: I Norge er det ikke er hvite renessanseskulpturer, men forvokste fluesopper som spyr ut vann i folkebassengene

 

Et basseng for alt

Inne i bløtkakepalasset: Brusende bassenger under høyreiste, hvite kupler. 15 å velge mellom, for de fleste vonde ting her i verden: Høyt blodtrykk. Lavt. Oppsvulmede turisttær. Vonde armer, rygger, nakker. Vanskelig pust, dårlige lunger, hjertesmerte.

Og ikke minst hjernesurr. Vann er godt mot slikt, nesten like bra som psykologer. Og mye billigere. Spesielt når omgivelsene er en genuin reise tilbake til tiden før 1930, da folk var inneforstått med at man ikke ble spesielt lykkelige av å leve sitt liv i stramme, funksjonelle firkanter. Men kanskje av å spille sjakk under en erotisk skulptur i et bløtkakepalass.

Den klassiske østeuropeiske bikini- og badebukselinja gjør dessuten underverker for selvtilliten til en med gjennomsnittlig norsk bikiniskrekk.

For her er kropp kropp. Mens nordmennene trener livet, vettet og ekteskapet av seg for å flekse muskler de tre dagene i året du kan trippe gjennom Frognerbadet, svetter ungarerne ut i en våt eller tørr badstu, en finsk sauna, et dampbad – eller en tyrkisk hammam. Gjerne uten så mye som en stoffstrimmel å skjule seg bak.

Selv gangene på Szechenyibadet er en fryd for øyet.
Selv gangene på Szechenyibadet er en fryd for øyet.

På mange av badene i Budapest kan du nemlig kutte ut hele greia. Å flyte rundt i ør kvinnelighet, med små og store damer, med ekte rumper og hengepupper, i et halvt århundre gammelt ottomansk palass – det er rett og slett ganske vidunderlig avslappende.

Det hjelper også med en rundjulingsskrubb av en matrone i hvit sykepleieruniform.  Bli ikke forbauset om halve deg ligger igjen i en haug rulleskitt. Du vil snart føle deg som nyfødt i ditt nye griserøde – og fløyelsmyke – deg.

Det finnes også anstendige massører som ikke behandler seg som bankekjøtt. Du får som regel en halvtimes omgang for rundt 130-150 kr.

 

Badebyen Budapest

Budapest bugner av staselige og herlige kurbad, takket være sin unike tilgang på helsebringende termalvann. Å utebade i varme termalbasseng på vinteren er fantastisk!

budapest Szechenyi bath (1)
Szechenyibadet er bygd i en eklektisk stil, med elementer fra både barokken og nyrenessansen.

 

Vannet hevdes å ha helende egenskaper, og det fines bassenger med ulik temperatur og mineralsammensetning, for ulike plager. De fleste kompleksene tilbyr massasje og skjønnhetsbehandlinger. Danubius Grand Hotel Margitsziget og Dagaly medisinske bad tilbyr også et vell av profesjonelle medisinske tjenester tilknyttet sine badekomplekser.

Szechenyibadet er det vakreste, i nyrenessansestil med elementer fra barokken. Velg mellom 15 bassenger, ute og inne, mange badstuer. Kom gjerne på kvelden, færre folk og vakker belysning. Åpent til kl 22. Fint for hele familien. www.szechenyibath.com

Gellertbadet i Gellért-hotellet ble åpnet i 1918, i art noveau-stil. Storslagne omgivelser. Både inne- og utendørsbad, felles- og kjønnsdelte avdelinger. Saunaer. Familievennlig. Åpent: 06-20, www.gellertbath.com.

Vanndisco i Lukacsbadet. FOTO: Budapests turistkontor
Vanndisco i Lukacsbadet. FOTO: Budapests turistkontor

Kiralybadet ble påbegynt av Pasjaen Arslan av Budapest i 1565. Bad i et åttekantet basseng i en fantastisk kuppelsal. Også badstuer og dampbad.

Rudasbadet er et av de eldste og mest elegante i byen, fra 1550, fint restaurert.

Lukacsbadet er et nyklassisistisk bad fra 1894, og består at to populære utendørsbasseng (familievennlig) og et innendørsbad. Flere saunaer.

Palatiniusbadet er Budapests mest populære familiebad, et ekte vannland ute på den fredelige Margitøya midt i Donau. Vannsklier, -leker og bassenger. Åpent mai-august.

Inngangsbillettene koster mellom cirka 60 og 100 kroner for en heldagsbillett, inkludert leie av skap/omkledningsrom. Rabatt på ettermiddags- og ofte morgenbilletter. Det er også mulig å leie håndklær.

 

 

Christine Baglo

Gjesteblogger

Mitt hjerte banker for to av verdens ytterpunkter: Varme, herlige Mexico – og kalde, vakre Norge. Jeg jakter på alt fra nordlys  til gatekunst i Berlin og kvinnemenn i Mexico, men blir ekstra mo i knærne av vågal arkitektur, episke landskap og mennesker som er lidenskapelig opptatt av vanvittige prosjekter. Målet mitt er å få flere nordmenn til å reise mer nord, øst og vest for Sinsenkrysset. Og å gjøre reisen litt enklere og smartere! Det håper jeg å få til som gjesteblogger på verdens beste reiseblogg.

Jeg er til daglig reiseansvarlig og reisespaltist i Mediehuset Dagsavisen, men har også laget mange reiseglade saker til andre medier opp gjennom årene, blant annet Hamar Arbeiderblad, Regionavisa, Avisa Romsdal, Hjemmet, Kamille, Norsk Ukeblad, HENNE, KK, Tara Frisk, Avisenes nyhetsbyrå og mange, mange flere. Jeg har også hatt en fast reisetipsspalte i reisemagasinet Reiser & Ferie i flere år. Og så har jeg jo skrevet den ultimate reiseguiden til Lofoten & Vesterålen, i Aschehougs serie «Norges beste»!

Tags from the story
, , ,
Mer fra Christine Baglo

Skrei, sex og sjøbein i Lofoten

Noe av det morsomste og villeste du kan oppleve i Lofoten, er...
Les Mer