2016-04-26 at 11-29-26
Gamlebyen er typisk dansk. Akkurat slik vi liker det!

Den danske avisen Politiken kaller byens utvikling eksplosiv. Internasjonalt er de kåret til verdens lykkeligste! Det er dejlig 🙂

Et par dager i akevittbyen, og jeg forstår at byen midt i Limfjorden legger seg pent inn i rekken av industribyer som har fått nytt liv og røre ved hjelp av kreative kunstnere, arkitekter og designere. Her kan du trygt tilbringe en helg for påfyll, inspirasjon og glede!

Visit Denmark inviterte, og sendte meg rett til hjertet av byen. Hotel Comwell Hvide Hus er et sentralt forretningshotell i umiskjennelig dansk design. Og det liker vi!

2016-04-26 at 10-54-32
Legg merke til pianoet i Kongelig Dansk Porcelen stil

For oss som liker store lobbyer med gode barer, er dette stedet å mingle med the locals, før eller etter en tur på byen. Ikke minst i sommerhalvåret, når uteterrassen fungerer som orkesterplass til den syngende Kildeparken. Syngende? Jepp. Verdenskjente artister har fått plante hvert sitt bjerketre, med musikkboks ved siden av. Trykk på knappen, og du hører Katie Melua, Ray Charles, Stevie Wonder og over 80 andre synge for deg.

Og, mens vi snakker om musikk. Danskene liker ikke bare egen design, de inviterer gjerne andre til å sette sitt preg på byen sin. Her lot de det østerriske COOP Himmelb(l)au boltre seg med hyperavansert akustikk og arkitektur til Musikkens Hus.

2016-04-26 at 12-21-02
Ved bredden av Limfjorden kan du nyte mat og musikk i kul betong. Om kvelden lyses det opp i regnbuens farger.

 

2016-04-26 at 13-40-21
Stolene i konserthallen er Ferrarirøde, fordi de er designet av Ferrari!

Musikkhuset innbyr unge og gamle, rike og fattige til å mingle inspirert rundt. Og, er det noe jeg liker spesielt godt med danskene, så er det at de tenker som sydeuropeere: Hva med lunsj?

2016-04-26 at 12-37-30
Dejlig dansk kosemat

Musikkens Hus er ypperlig sted for sistnevnte også. Musikk for øret, musikk for ganen.

Mens vi er inne på kulturell utfoldelse for både sinn, sjel og mage, dra for all del innom Kunsten. Samtidskunstmuseet til Aalborg. Tegnet av Alvor Aalto. Han med tulipanvasene vet dere. Mannen er et geni med minimalisme, linjer og LYS. Det nordiske lyset. Og ikke la deg skremme.

kunsten
Lekkert, lyst og lett å like

Også her har danskene i Aalborg gjort hva de kan for å avmystifisere og forenkle den kulturelle opplevelsen. Du dras gjennom lokalet via gode skilt og forklaringer, farger og morsomheter. Da vi var der hadde de latt brasilianske Ernesto Neto innstallere regnskogkunst sammen med et dusin urfolk.

2016-04-27 at 11-45-39
Lukter…kanel?

Duftende pærer ned fra taket, og heklede slanger. Why not?

2016-04-27 at 12-32-55
Blid superkokk serverer rimelig gourmetmat med himmelske smaker i Kunsten.

2016-04-27 at 12-27-22

Og lunsj igjen! Denne gangen av Tina Jacobsen, som ofte har servert det norske kongeparet, på Engø. Nå regjerer hun bak grytene til Kunstens kafé, og igjen ble jeg slått i bakken av fantastisk dansk kokkekunst. WOW!

Hva mer? Jo masse! Kule kaféer fulle av rariteter, flødeboller, bakverk og selvbetjent vinskap på Penny Lane og Abbey Road. Søte, små brosteinsgater og kule klesbutikker. Matmekka i underetasjen til shoppingsenteret Sallings. Og, spis for all del middag på Mortens Kro. Maten, stemningen og servicen er fantastisk, og du vil helt sikkert lure på hva i huleste dette har å gjøre på veggen:

2016-04-26 at 18-32-53

– Det der, sier Morten Nielsen og gliser. – Det er dansk kulturhistorie. Du har apene til Bojesen i vinduet. Poul Henningsen og Arne Jacobsen sitter på og ved sine designikoner, og på sengen spriker dansk pornos førstedame og pionér; Katja K

Restauratøren Morten Nielsen er en av Danmarks mest prisbelønte og spennende kokker, med store ambisjoner.

2016-04-26 at 21-48-26
Sukkerspinn med bærsmak, og små forundringskluter til å vaske fingertuppene med etterpå. Gøy!

Som om ikke det er nok, du kan få sukkerspinn til dessert! Yummy!

Og du, British Airways har småfly som går direkte fra Gardermoen, Oslo til Aalborg. Om du har liten tid og god råd.