Du er aldri langt unna et glass god vin og et deilig måltid i og rundt Bordeaux.

 

Chateau Haute-Brion
Heidi Jaksland Kvernmo på besøk på vingård i Bordeaux.

Saint-Émilion. Bergerac. Monpazier. Det er ikke mange mil mellom de små landsbyene rundt Bordeaux, i regionen Nouvelle-Aquitaine, sørvest i Frankrike. De små, gamle byene fra middelalderen er i seg selv verdt et besøk. Men du kommer selvsagt også for vinen, som meg. I Bordeaux produseres det 600 millioner liter vin per år, ifølge Snl.no. Vinene holder høy kvalitet. Selv om jeg har vært på 2 304 487 vinsmakinger har aldri kunnskapen festet seg. Jeg mistenker at det skyldes at jeg svelger, å spytte ut så edle dråper er smertefullt for en som har så mye næringsvett som meg. Ergo er jeg antakelig ikke i stand til å huske så mye. Så i forbindelse med en reise til Bordeaux,  spurte jeg kvinnen som jobber med  å oppdatere Snl.nos artikler om fransk vin, Heidi, Jaksland Kvernmo, om en intro  til regionens viner. Hun driver også den fine vinbloggen Iglasset.no, som nå  er en del av nettverket for voksne bloggere, Influens.no, som jeg driver sammen Vibeke.

– Årsaken til det, er det spesielle jordsmonnet i kombinasjon med druene som vokser her: Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc og petit verdot som brukes til de røde vinene, og sauvignon blanc og semillon til det hvite. Druene har vært dyrket her i lang tid. Vinmakernes håndverk bidrar også til kvaliteten, sier Heidi.

Fra  Margaux til Saint-Émilion

Hun sier at det er også stor variasjon av viner innad i Bordeaux.

– Hver kommune har sin karakter. I Margaux får du feminine, fiolduftende viner. I den andre enden får du kraftige, maskuline og røffe viner i Pauillac. Så har du Saint-Émilion, (som er en egen appellasjon) hvor de bruker mye merlot som gir rundere viner. De søte vinene fra Sauternes er i toppskiktet i verden når det gjelder dessertviner. Den er tuftet på de naturgitte forutsetningene i området som gir gode forhold for edelråte.

Heidi sier at det å reise i Bordeaux med sin lange historie og mange slott er helt spesielt.

– Min far elsket Bordeaux-viner og snakket ofte om dem. Da jeg reiste dit første gang,
så jeg slottene jeg hadde sett bilder av på vinetikettene. Jeg fikk gåsehud.

Hvert år feires vinen med i flere dager med Fête le vin i Bordeaux og da kan du gå fra bod til bod og smake. Mange steder er du velkommen til å smake viner direkte på gårdene, som på Château Belingard i Pomport.

Laurent-Chateau-Belingard-Bordeaux-806×500-photo-Inga-R-Holst
Vinbonde Laurent de Bosredon på Château Belingard i Pomport..

– Jeg føler at jeg er forpliktet til å dele av kunnskapen og historien på gården, sier vinprodusent Laurent de Bosredon på Château Belingard.

Om han tar betalt?

– Nei, burde jeg det? Det har jeg ikke tenkt på, sier han.

Selv smakte jeg meg gjennom vinene hans, mens han fortalte om livet på gården.

Spis godt i Bordeaux

Saint-Emilion-Frankrike-1000-IRH
Saint-Èmilion er både en landsby og en appellasjon. Her finner du flere Michelin-restauranter.

Det handler ikke bare om glede i glass i denne delen av Frankrike. Man må ha mat også. De siste årene har byen Bordeaux har fått et skikkelig løft, og mange fremgangsrike chefer har slått seg opp her. Det er ikke langt mellom de stjernebestrødde restaurantene. Men du trenger ikke å spise på michelinstjernerestaurant for å gode opplevelser. Du kan kjøre fra landsby til landsby og spise utrolig godt.

– I området Périgord og Bergerac Duras vest for Bordaux, for eksempel, lager vi landens mat. Du får kvalitetsprodukter og viner fra familiedrevne vingårder å få alle steder. Her bruker vi kvalitetsstempelet «Périgord» på flere av produktene som produseres, som and, valnøtter, kastanjer, jordbær og lam, sier kommunikasjonsansvarlig Marie-Pierre Tamagnon i Interprofession des Vins de Bergerac et Duras.

Men er du nysgjerrige på stjernestedene, skal du vite at det er totalt 42 stjernerestauranter i Bordeaux og regionen Nouevelle-Aquitaine, og at den vilt populære landsbyen Saint-Émilion med bare 2 300 fastboende, har utrolige tre restauranter med Michelin-stjerner.

Ble jeg klokere på denne vinturen? Ja, visst. Livet er det beste klasserom. På turen spyttet jeg. Og noterte. For det er en sann fryd og lære på uteskole, ute i vinmarken, med bøndene som forventer at du har noe fornuftig å si om produktene ut over «skål».

3 vingårder verdt et besøk »»
Gode restauranter i Bordeaux-distriktet

 

Det franske turistkontoret inviterte Bortebest.no på reisen til Bordeaux.