Det er vårt ansvar å vaksinere oss slik at vi unngår frembrudd av gamle, nesten utryddede sykdommer på nytt. Se bare på meslingsmitten som har spredt seg til Norge og i store deler av Europa det siste året som følge av at mange har valgt bort vaksinasjon. ItaIia, Frankrike, Tyskland og Romania er versting-landene. I følge NTB melder Verdens helseorganisasjon (WHO) at over 20.000 ble smittet av meslinger i Europa i 2017. Og ja, sykdommen er dødelig. 35 barn døde av meslinger i Europa i 2017, melder fagbladet Sykepleien.

Meslingutbrudd MMR
Det er gøy å reise med barna, men det er også et ansvar å ta dem med ut i verden. Foto: Spencer Montero

I disse dager meldes det om et meslingutbrudd i Dubrovnik i Kroatia, og uvaksinerte, kroatiske barn har fått forbud om å møte i barnehagen i et forsøk på å begrense spredningen.

Kroatia meslingutbrudd
KROATIA PÅ SITT BESTE: Det er ikke rart nordmenn flokker til Kroatias vakre skjærgård.

Hva gjør du hvis du skal på ferie til Kroatia?

Bortebest har tatt en prat med Folkehelseinstituttet, som anbefaler å fremskynde MMR-vaksinen dersom du skal på reise med barn mellom 9 og 15 måneder til et land der det er meslingutbrudd.

Vanligvis gis MMR-vaksinen i to doser; når barnet er 15 måneder og når det går i 6. klasse på barneskolen. Det er særlig første dose av vaksinen det er aktuelt å fremskynde. Er barnet ditt over 9 måneder gammelt, kan det vaksineres mot meslinger. Er barnet ditt under 9 måneder, er det ofte beskyttet mot meslinger gjennom antistoffer overført fra mor i svangerskapet. Det forutsatt selvsagt at du som mor er vaksinert mot meslinger eller har gjennomgått sykdommen. Antistoffene forsvinner når barnet er mellom 3 og 9 måneder gammelt.

meslinger vaksine
Relevante vaksiner har alltid vært en prioritet for meg som har dratt med barna rundt kloden siden de var babyer. Foto: Vibeke Montero

Når bør vaksinen gis?

Det er verdt å merke seg at vaksinen bør gis 2-3 uker før avreise, slik at kroppen skal ha tid til å danne antistoffer.

Større barn og voksne

Folkehelseinstituttet melder om at andre dose av MMR-vaksinen (som gis i sjette klasse) ikke trenger å fremskyndes, ettersom første dose gir 95% immunitet. Er du derimot voksen, og usikker på om du har blitt MMR-vaksinert eller om du har hatt meslinger og opparbeidet deg immunitet, så er det noe du bør vurdere.

1969: Meslingvaksine ble innført i det norske barnevaksinasjonsprogrammet med én dose til småbarn, men ikke alle hadde tilgang på vaksinen.

 1983: Meslingvaksine ble erstattet av MMR-vaksinen vi har i dag.

Voksne personer født etter 1960, og som ikke vet om de har fått MMR-vaksine eller har gjennomgått de aktuelle sykdommene, anbefales derfor minst én dose MMR-vaksine. Da beskytter du ikke bare deg selv, men også barna dine.

Det gir ingen økt risiko for bivirkninger å la seg vaksinere selv om man skulle ha vært vaksinert tidligere eller ha gjennomgått sykdommen.

Meslingutbrudd Kroatia
Idylliske Vis. Øya Vis er ikke rammet av meslingutbrudd, så skal du hit, kan du slappe av. Foto: Vibeke Montero

Les mer

Folkehelseinstituttet tipser om WHOs oversikt over barnevaksinasjonsprogram, der det fremgår hvor mange tilfeller av meslinger som er registrert i ulike land.

Husk!

Har ikke du eller barna dine tatt MMR-vaksinen, risikerer dere å bli smittet, selv om dere «bare» skal til Italia eller Tyskland. Ansvarlig turisme handler ikke bare å velge kortreist mat i bufféten, eller å shoppe lokalt. Det handler også om helse.