Har du vært tenåring på åttitallet, har du garantert danset til Gloria Estefans «Rhythm is gonna get you». Det gjorde jeg, og uten helt å skjønne det selv, gjorde rytmene meg nysgjerrig på nabolaget Little Havana i Miami.

little-havana-miami_8
Salsa! Du trenger ikke kunne danse for å svinge deg på Ball & Chain. Gamlekarene fører med glans!

Kort oppsummert er det et slags mini-Havana utenfor Cubas grenser, som inneholder alt det som preger selve Havana: forførende salsa, yrende gateliv, kraftig sigarlukt, potent mojito og kruttsterk cubansk kaffe.

Dette må du ikke gå glipp av!

Calle Ocho
little-havana-miami_4
Calle Ocho er hovedåren som går gjennom Little Havana, eller La Pequeña Habana, som cubanerne sier.

Little Havana er noen få kvartaler som strekker seg rundt hovedåren Calle Ocho. Området er ikke stort, og du rekker å se det meste på en formiddag.

Restaurant Versailles
little-havana-miami_11
Kaffe for viderekomne. Cubansk kaffe er kruttsterk, og veldig god.

Med plass til over firehundre gjester, slår ikke Versailles meg som en intim restaurant. Men over halvparten er stamgjester, og de aller fleste er av cubansk herkomst. Eieren Felipe er også cubaner, og restauranten har, helt siden den åpnet i 1971, vært samlingssted for cubanere som vil spise cubansk mat, diskutere cubansk politikk og ikke minst, drikke cubansk kruttkaffe.

Jeg var så heldig å bli invitert til å sette meg med gutta på nabobordet – for dere vet, nysgjerrig som jeg er, måtte jeg jo stille spørsmål (!), og for en ære det var! Åtte karer i søtti og åttiårene, alle eksilcubanere som har flyktet fra Castros regime, delte velvillig historiene sine med meg. Om hvordan de aldri ønsker å returnere til Cuba før landet har kvittet seg med diktatoren. Selv ikke nå, som Obama har løftet restriksjonene. Takk til guttegjengen som inviterte meg over til dem:)

Domino Park
little-havana-miami
I kampens hete: Domino Park er full av cubanere som tar dominospillet alvorlig.

I denne parken samles menn for å spille domino. Det høres uskyldig ut, men stemningen er tense, for her er det ikke snakk om pensjonister som bedriver tidsfordriv. De tar dominospillet seriøst, og titter så vidt opp blant brikkene. Herlig fascinerende!

Sigar for eksperter
little-havana-miami_3
Ekte «puros»: Eksilcubanerne kan kunsten å rulle sigarer, akkurat som på Cuba.

Cubanske sigarer er verdenskjente for sin fantastiske kvalitet, og det ligger mye håndarbeid i en god sigar. Selv har jeg aldri prøvd å røyke sigarer, men hjelp, så morsomt det er å se ekspertene rulle sammen tobakk i bark! Stikk innom Little Havana Cigar Factory for å beundre håndverket, og kjøpe med deg ekte vare hjem.

Ball & Chain
little-havana-miami_2
Legendarisk vannhull: Ball & Chain har holdt det gående siden 1935, og ble fort et av de første stedene der svarte artister som Billie Holiday og Count Basie fikk opptre.

Da denne baren åpnet i 1935, var gamling og ville fester vanlig i Miami. Det som derimot ikke var vanlig, var at svarte artister sto på scenen. Ball & Chain revolusjonerte underholdningsverdenen da de lot svarte artister få mikrofonen, og fortsatt har baren en av Miamis viktiste live-scener. Kommer du på dagtid, kan du danse salsa med gamlekara som byr opp til dans (tips tas imot med takk), og kommer du på kveldstid, kan du forvente en pulserende klubb der sigarrøyk, mojito og musikk setter stemningen. Forvent kø i døra, med mindre du står på gjestelisten.

Walk of fame
little-havana-miami_5
Egen walk of fame: Kjendiser med latinoblod i årene får sin egen stjerne her, som blant andre Gloria Estefan, Celia Cruz og Thalia.

Latinostjernene har sin egen Walk of Fame i Calle Ocho. Det hører med på sightseeingrunden å hylle stjernene som bringer salsa til folket, eller hva?

Finn frem!

Her finner du Little Havana