Madrid har alt en god shoppingby skal ha: et gangbart sentrum, butikker du ikke finner i andre land og opplevelser som går hånd i hånd med shoppingen.

Det kan nemlig være ganske kjedelig å gå fra butikk til butikk, det synes i hvertfall jeg. Men når shoppingen krydres av de prostituertes heftige krangling i Calle de la Ballesta er det fargerikt nok til at jeg holder energien oppe. Og når jeg kan gå i filmskaperen Pedro Almodovars fotspor og shoppe samtidig, skal jeg slett ikke klage.

Mine 3 beste shoppingtips i Madrid

#1 Calle de la Ballesta: Kling

Går du nedover Calle de la Ballesta, som er hovedåren i området som kalles Triball, ser du hvordan de prostituerte mer eller mindre diskret tilbyr sine tjenester til de forbipasserende.

madrid_shopping_01
Butikken Kling ligger midt i Madrids horestrøk. Det gir et fargerikt kick til shoppingen. Foto: Vibeke Montero

– Her holder veteranene til, damene som har vært med i gamet i minst tjue år. De er spanske, og har mange faste kunder, sier Vanessa. Hun jobber i designbutikken Kling, et spansk klesmerke som har blitt sett på alle fra Lorde til Natalie Portman. Klærne er lekne, nesten barnslige, med store sløyfer og naive snitt. Jeg så og si stuper inn i butikken etter å ha sett en kvinne i sekstiårene med blond Cleopatrabob tilby sine tjenester til en forbipasserende mann. Og jammen tror jeg ikke hun blunket til meg også…

 Hvordan er det å drive butikk i denne gata? spør jeg Vanessa.

–  Det er helt uproblematisk. Kvinnene som jobber her respekterer oss, og en gang da jeg ble stående utenfor fordi jeg ikke fikk opp låsen, kom det en mann bort til meg og spurte hvor mye jeg kostet. Da var de prostituerte på plass med en gang og kjeftet ham huden full, forteller hun.

Adresse: Calle de la Ballesta 6

#2 El Rastro i La Latina

Et nabolag som fortjener noen timer av din tid er La Latina. Her er det et gigantisk marked hver eneste søndag, bedre kjent som El Rastro. Glem alt du forbinder med spanske markeder fra ‘syden’, for dette er ekte vare.

madrid_shopping_04
På El Rastro finner du alt. ALT! Foto: Vibeke Montero

El Rastro fyller et helt kvartal, og du finner brukt og nytt side om side. Finner du ikke noe her som du faller pladask for og insisterer på å ta med hjem til tross for at det ikke passer i kofferten, så er du god. Mye bedre enn meg, som kom hjem med flamencokjole, bronsetiara og Real Madrid-skjorte til sønnen.

Adresse: Gå av på metrostoppet Latina.

Åpent hver søndag fra 09.00 til cirka 15.00

#3 Vintage i Malasaña

Å shoppe i Madrid, betyr å bli kjent med byens mange nabolag. Min favoritt er utvilsomt Malasaña. Som Grünerløkka ganger hundre, med en gründersjel på hvert eneste gatehjørne.

 Flamingos Vintage Kilo er bare en av mange fantastiske vintagebutikker du finner på din vei, og her finner du klær importert fra USA, med en utpreget rockabilly-look. Klærne har kilopris, og finner du ikke drømme-Levis’en her, så kan du bare glemme det.

madrid_vibeke
Innimellom shoppingen er Madrid full av barer der du kan væte tungen på en Mahou. Foto: Spencer Montero

Når du er ferdig å shoppe, må du ut i Malasañas gater. Bydelen er nemlig som et portrett fullt av arr. Calle del Pez er et av arrene. Det var her Pedro Almodovar og hans La Movida-bevegelse festet natten gjennom på legendariske El Palentino, som fortsatt finnes i dag. Stikk innom for en skummende caña (lite ølglass), akkurat som madrileñoene.

Adresse: To filialer i Calle de la Palma 3 og  Calle Espíritu Santo 1