Pressereise med Visit Britain

Drømmen om engelsk landsbyliv finner du i Lake District

Så ytterst sjarmerende, så intenst grønt og med postkortvakre landsbyer hvor livet går i sakte fart. Jeg reiste til Lake District i september, akkurat i det sommeren tok farvel og landskapet var i ferd med å pynte seg til høsten. Og jeg skal innrømme det med en gang; jeg falt pladask!

Lake District
Lake District er smellvakkert.

I Postmann Pats fotspor

Å vandre rundt i Kendals gater er som å ta seg en virtuell tur inn i Postmann Pats univers.

Lake District
Kendal er en ytterst trivelig handelsby som en gang var kjent for sine ullspinnerier.

Det var her, i Kendal, at historien om den joviale postmannen ble til. Jeg kjenner meg igjen i introen: grå skiferhus, grønne heder, malende katter, smilende unger, trivelige pensjonister, lune tehus, små forretninger og selvsagt, Pat selv. For når jeg er litt usikker på hvilken vei jeg skal ta for å se ruinene etter Kendal Castle, er det byens elskverdige postmann som peker meg i riktig retning. «Anytime, love! Have a nice day!» Smelt, man må jo elske engelskmenn.

Spiselige severdigheter

Kendal Famous Chocolate House
Trivelige Joyce Wilkinson serverer kaker med et smil på Kendals Famous Chocolate House.

At det er vakkert i Lake District stemmer ikke. Det er smellvakkert her. Landskapet fikk ærverdig plass på UNESCOs verdensarvliste denne sommeren, takket være et kulturlandskap som er proppfullt av severdigheter. For tro ikke at det eneste du kan gjøre er å se deg mett på innsjøer som speiler den spektakulære naturen.

Er du glad i sjokolade, skal du ta turen til The Famous Chocolate House og spise deg stappmett på en «triple chocolate gateaux» som går under navnet King’s Ransom. Jeg klarer nesten å sette til livs hele det enorme stykket, samt en kopp husets te.

Kendal Famous Chocolate House
Lykkekalorier i hver eneste munnfull!

En-manns-kalaset koster førti kroner – prisen for en kaffe hjemme. Sjokoladehuset fra 1657 serverer hele seksten typer kakao, og en mengde andre godsaker, så her er det bare å ta i mot de lykkekaloriene som måtte komme. Til slutt tar du turen ned i kjelleren i sjokoladehuset fra 1657, og kjøper med deg sjokolader i løsvekt med hjem. Nam, nam, nam!

Kendal Famous Chocolate House
Disse blir til populære presanger hjemme.

Glem heller ikke å kjøpe med deg en bit Kendal Mint Cake, som ble spist av Sir Edmund Hilary da han var den første til å nå toppen av Mount Everest i 1953. Den er opprinnelig fra Kendal, og er noe for seg selv. En annen godbit du bør unne deg er en tradisjonell Grasmere Gingerbread. Ikke pepperkake sånn som vi kjenner det, men en kraftig ingefærkjeks som har blitt bakt etter samme oppskrift siden 1854.

Grasmere
Grasmere gingerbread må smakes.

Severdigheter i stein

Slapp av, det er ikke farlig å spise seg mett på sjokolade og søtsaker i Lake District. For landskapet ligger klart til å ta deg i mot med milevis av idylliske turveier. Du kan ta enkle ruter på flatmark rundt de mange innsjøene, eller klatre til topps på fjelltoppene. Mulighetene er uendelige, og uansett hvor du går møter du på lubne sauer, veldresserte bikkjer og hyggelige folk.

Lokalbefolkningen kaller forresten fjell for «fells«, et språkminne fra den gang våre forfedre, vikingene, bosatte seg her. De kaller også tjern for «tarns» og bekker for «becks».

3 favoritter i stein:

Castlerigg Stone Circle
En liten pust i bakken på Castlerigg Stone Circle.

Castlerigg Stone Circle regnes som en av Europas eldste steinsirkler, og derfor kommer mange langveisfra for å besøke akkurat denne. Arkeologer anslår at sirkelen ble bygget rundt år 3.200 f.Kr. Utsikten er spektakulær med oversikt over hele fire av Lake Districts høyeste topper; Helvellyn, Skiddaw, Grasmoor og Blencathra. Jeg skulle gjerne tilbragt mer tid på unike stedet, bygd av druidene, både for å beundre utsikten og for å føle litt på den spesielle energien.

The Kirkstone Pass Inn er Englands tredje høyest beliggende pub. Den ligger på toppen av The Honister Pass, og er over femhundre år gammel. Er du tørst mens du vandrer, kan jeg anbefale et stopp her. Selv deltok jeg på en sightseeingtur i buss som suset forbi puben, så det spørs om jeg ikke må tilbake en annen gang.

Hill Top er forfatteren og illustratøren Beatrix Potters gamle steinhus. Hun kjøpte det med en gang hun begynte å tjene penger på barnebøkene sine om søte, påkledde dyr. For selv om hun var fra en rik familie i London, var det i Lake District hun ville bo. Jeg lærte mye nytt om Beatrix Potter under reisen min, og selvsagt måtte jeg kjøpe med meg et par Peter Rabbit-souvenirer hjem fra museumsbutikken på Hill Top.

Hill Top står akkurat slik Beatrix Potter etterlot det.

Mine favorittlandsbyer i Lake District>>