Stadig flere nordmenn velger å tilbringe pensjonisttilværelsen som trekkfuglene, i trygg avstand fra sprengkulde og islagte fortau. I følge Statens Pensjonskasse har rundt 5.000 norske pensjonister meldt permanent adresse i et annet land. Omtrent 1.500 av disse har adresse i Spania. Neste land på lista, USA, ligger langt bak. Men disse tallene fanger ikke opp alle de som reiser til andre land på ferie i lengre perioder uten å melde flytting fra Norge.

pensjonist utlandet
Statens Pensjonskasse oversikt over hvor nordmenn helst pensjonerer seg.

Vi i Bortebest ble kontaktet av magasinet «Vi over 60» for å uttale oss om hvor det er behagelig for nordmenn å pensjonere seg – og hvorfor. Hva tror dere vi svarte? Her kan dere lese hele artikkelen.

Her er svarene våre:

Inga Ragnhild Holst: Florida

Ikke moms på mat og medisiner

Hvem har vel ikke hørt om de amerikanske pensjonistene som flytter til Florida? Det er mange gode grunner til det. Florida er rimeligere å bo i enn mange andre stater i USA, for eksempel er det ikke merverdiavgift på mat og medisiner. Det er også sett fra et norsk perspektiv rimelig å kjøpe og leie bolig, så fremt du holder deg unna de mest populære områdene rundt Miami. For eksempel finnes det mange flotte, trygge nabolag der du får bolig med svømmebasseng for prisen av en toromsleilighet i Oslo.  Været er jevnt over godt og det er enkelt å ta seg til delstatens to kystlinjer.  Florida har også mange tilbud rettet mot seniorene.

Florida
Sånn ser desember ut i Florida! Foto: Vibeke Montero

Egen by for seniorer

The Villages nord for Orlando er en egen seniorby med utallige aktiviteter og tilbud for eldre. Og her snakker vi ikke bingo. Her finnes absolutt alt du kan tenke deg av aktiviteter: kokkekurs, diskusjonsklubber, jazzbarer. Og det er cocktail hour når en måtte føle det. Skulle du bli syk, så er det en fantastisk infrastruktur. Flere av sykehusene har wow-faktor – forutsatt at du har gode forsikringsordninger. Amerikanerne er også utadvendte og inviterer deg gjerne hjem på grilling og aktiviteter. Jeg tror det er både morsommere og lettere å være pensjonist i Florida.

Vibeke Montero: Spania

Frokost utendørs

Jeg bor selv i Spania, og synes det er et land som tilbyr livskvalitet til en rimelig penge. Det koster ikke stort mer enn tjue kroner å spise frokost på utekafe, eller en hundrelapp for en velsmakende lunsj. Mye av livet leves utendørs i Spania, noe som legger til rette for et sosialt liv der man lett får nye venner, spesielt hvis man bor i områder hvor det bor andre nordmenn. Det er ikke alltid så enkelt å få spanske venner på grunn av språkbarrieren, men med et «Buenos dias» kommer man på hils med alle fra postmannen til kafeeieren.

Gran Canaria
Å starte en januardag med en spasertur på stranda er fullt mulig på Gran Canaria. Foto: Vibeke Montero

Årstider innbyr til et aktivt liv

Været i Spania avhenger av om man bor på fastlandet eller på Kanariøyene. På fastlandet er det ikke sommer året rundt, slik mange tror. Men mange pensjonister setter pris på nettopp dette, ettersom den intense sommervarmen kan oppleves som slitsom. Det er deilig å benytte høsten og vinteren til å gå tur i fjell og vakker natur, samt at Spania har et ryddig samfunn med veldig gjestfrie mennesker. Som nordmann i Spania kan man benytte seg av det offentlige helsetilbudet, men med mindre man snakker spansk, kan det være en utfordring å kommunisere med personalet. Spanjoler snakker generelt dårlig engelsk.

Andre steder

Når det gjelder Thailand, som ligger på tredjeplass på lista over populære steder for norske pensjonister, så tenker vi at det sikkert er fristende med et eksotisk liv med palmesus, men at man vil støte på integreringsutfordringer på grunn av veldig annerledes språk, alfabet og kultur. De som velger å pensjonere seg i Thailand, gjør det kanskje helst fordi de er gift med en som kommer derfra, og derfor har gode muligheter til å skape røtter der.

 

Thailand
Pensjonerer du deg i Thailand, kan du tilbringe dagene med en bok i en hengekøye. Foto: Vibeke Montero

Om vi skal tipse norske pensjonister om å bo i andre land enn de tre som allerede er nevnt, så må det være Frankrike. God mat og vin, rik kultur, trygt samfunn, godt klima, samt at franskmennene etterhvert har lært seg å snakke engelsk slik at det er enklere å gjøre seg forstått. Det gir også en viss trygghet å bo i Europa, med kort reisevei hjem, samt at det er enklere for familien å komme på besøk.

croissant
Ferske croissanter er bare en av tingene som forgyller livet i Frankrike. Foto: Vibeke Montero

Ikke et must å kjøpe

Generelt synes vi at dagens pensjonister er langt sprekere og mer reisevante enn den forrige generasjonen, og mange er flinke og tar språkkurs for å kunne kommunisere med lokalbefolkningen der de flytter. Er man fristet til et liv i solen, så er det ingenting i veien for å teste det ut.

Og husk, man trenger ikke kjøpe bolig for å tilbringe pensjonstilværelsen i utlandet! Det går fint an å langtidsleie. Da er det enkelt å ombestemme seg hvis man finner ut at ting ikke var som man trodde eller håpet. Man kan også enkelt flytte hjem til Norge og familien hvis helsen forverrer seg.

Drømmer du om å pensjonere deg i utlandet? Hvor?