Lær å danse samba i Rio de Janeiro

Dansere fra sambaskolen São Clemente i Rio de Janeiro. Lengs til høyre poserer danser Kashira i favelaen Cantagalo. Foto: Inga Ragnhild Holst
Rio de Janeiro: Byen lever i sambarus, og danselæreren min oppfordrer meg til å "be a little puta"!

Be a little puta! Be elegant! Danser og lærer Anderson Dionisio vet hvordan få fram din indre sambadanser. Og gir også noen lekser i hvordan leve livet.

Han kommanderer meg over gulvet.

– Gå! Stopp! Hvis at du er en verdt å vente på!

Anderson er utdannet ballettdanser og dessuten såkalt passista, altså frontdanser i Rios beste sambaskole, Estação Primeira de Mangueira. Han har danset ved flere balletter i både Europa og Brasil. Og jeg har hyrt ham for å lære meg å danse samba før jeg selv skal delta i paraden i den berømte sambadromen. Det er nok et langt lerret å bleke, for dette har jeg ikke gjort før. Og jeg har mer entusiasme enn talent. Og i de raskeste delene av sambaen, ser det ut som om beina går som en miksmaster, det er ingen dans på roser. Men Andersons lærertalent er desto større. Han sier optimistisk:

­– Do the samba now! Du klarer det!

Se Anderson Dionisios YouTube-kanal her »»

Danser Anderson Dionisio fra Rio de Janeiro, Brasil, poserer i speilet i hans studio.

Rio de Janeiro med hundre graders luftfuktighet

Han har laget en liten koreografi med ulike trinn til første time. Det er de klassiske små trinnene du nok har sett, en piruett og noen ekstra funky trinn. Det ser utrolig flott ut når han gjør koreografien, men jeg føler meg mer som en liten golden retriever-hvalp enn puta. Og svetten renner – for det er minst 4 500 grader i Rio pluss luftfuktighet som dampbastuen på The Well. Og hukommelsen? Jeg husker ikke hva som kommer etter de første fem trinnene og piruetten. Men han sier bare.

– Om du ikke husker det, så improviser! Og gjør det med selvtillit.

Om du gjør en feil på sambadromen, så vil kanskje dommerne unnlate å gi deg poeng, men hva annet enn kan du gjøre enn la showet fortsette? Med et smil? Så legger vi på sambaarmene. Det er elegante armer og hender som liksom nipper etter en usynlig venn. Og du skal ønske velkommen. Det er nettopp de bevegelsene som gjør at alle blir glade av å se sambadanserne.

Fotoshoot i favelaen i Rio »»

Samba, en lekse om livet

Det slo meg at leksjonene er en allegori på hvordan leve livet. Inviter folk med deg. Vær glad. Elegant. Ha attitude. Og vær litt puta!

Jeg ble kanskje ikke klar for å rollen som passista, men Anderson sier: «Du har bra hofter, gi det tre måneder, så vil du klare det».  Det var ord som fikk meg til å ta et par trinn på gaten.

Du kan følge Anderson på Instagram her: @anderson.dionisio

 

 

 

 

Inga Ragnhild Holst

Oppdragsgivere: Har skrevet for cirka 40 magasiner og aviser, blant annet VG, Hjemmet, NTB Tema, Dagbladet Magasinet, A-magasinet, Dagsavisen, Henne, Kamille, DinSide og mexicanske Gatopardo. Jeg har vært bidragsyter i kokeboken Folk og mat, og i 2014 har jeg bidratt på kokk Ørjan Johannessens kokebok, Min mat.

Favorittsted: New York. Jeg elsker energien. De mange entreprenørene inspirerer meg. Det beste er likevel at jeg kan danse salsa med cubanerne på et hjørne og spise thaisuppe på det neste.

Beste reiseminne: Å kjøre i Sør-Amerika. Trafikkbildet er tidvis loco. Det beste er når vi har fått bilder og intervjuer på harddisken og kan ta en øl, enten det er i landsby i Amazonas eller i en storby som Bogotá, og snakke om dagens opplevelser.

Verste reiseminne: Da min sønn som da var 12 år og jeg ble anholdt av politiet Cuba. Vi ble holdt på politistasjonen noen timer og politiet ville blant annet “fjerne filmen” i kameraet.

[email protected]

Tags from the story
,
Mer fra Inga Ragnhild Holst

Lag Singapore sling som på Raffles Hotel

Her er Raffles egen oppskrift på den fruktige cocktailen, Singapore sling. Skål!...
Les Mer