I dag går jeg ikke i 8. mars tog. Jeg klarer ikke å mane frem engasjement for paroler som «Kvinnegarderober på alle byggeplasser nå!»

Jeg skal ikke påstå at den norske kvinnekampen har oppnådd fullstendig likestilling på alle plan, men det er i hvert fall ikke langt i fra sannheten. Norske barn har blitt flasket opp på likestilling gjennom generasjoner, og derfor lever vi i et likestilt samfunn. Takk til alle – kvinner og menn – som har kjempet frem disse verdiene. Jeg er dere evig takknemlig.

På tide å fjerne skylappene

Ute i verden derimot, er kvinners rettigheter fortsatt et sorgens kapittel. Jeg opplever det til stadighet på reisene mine. Jeg har møtt kvinner med alvorlige fødselsskader i Etiopia, jenter som ikke har mulighet til utdannelse på Sri Lanka, kvinner i Dubai der menn ikke har lov til å spørre om navnet deres.

Disse etiopiske kvinnene sliter med alvorlige fødselsskader, og har blitt forlatt av sine ektemenn.
Møtet med Mauda i Uganda gjorde dypt inntrykk.

I Uganda gjorde Mauda stort inntrykk på meg. Hun ble gravid før hun var gift, og ble forlatt av faren og broren på Punishment Island i Buniyoni-innsjøen for å dø.

Les Maudas utrolige historie her

Søstre, vi er heldige!

Det er to ting som alltid slår meg når jeg er på reise: Vår frihet og våre muligheter. Vi har friheten til å kle oss som vi vil, reise hvor vi vil, snakke med hvem vi vil, gå hjem med hvem vi vil og gjøre hva vi vil. Vi har også ubegrensede muligheter til utdannelse, legehjelp, rettshjelp, karrierevalg, kjønnsidentitet og seksualitet. Søstre, vi er heldige!

Vi er de heldige, med alt det innebærer av selvrealisering og selfies.

På en merkedag som dette, skulle jeg virkelig ønske at vi kunne rette blikket opp og ut. Der ute kjempes det kamper som trenger vår likestillingsekspertise, og som fortjener vår oppmerksomhet. Arnulf Øverlands ord tvinger seg frem: Vi må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer oss selv.

Redd jenter fra kjønnslemlestelse

Mitt ønske er at vi kan heve blikket og kjempe for kvinners og jenters rettigheter globalt. Foto: Spencer Montero//Photito Travel

I følge Redd Barna er flere enn 200 millioner jenter i Afrika, Asia og Midt-Østen omskåret. Det samme gjelder 90% av alle somaliske jenter mellom 15-17 år. Utstyret som brukes er barberblad, nål og tråd. «Faraonisk omskjæring» er den mest omfattende typen der klitoris og ytre kjønnslepper fjernes. Jentas vagina blir sydd igjen til et lite hull for urin og blod.

Foto: Spencer Montero//Photito Travel

Omskjæring regnes som et brudd på kvinners menneskerettigheter, og praksisen utføres for å kontrollere jenters seksuallyst og for å forhindre sex før ekteskap. Mødre som ikke vil utsette døtrene sine for kjønnslemlestelse blir sett på som utskudd. Døtrene vil ikke finne ektemenn, og stemples som urene.

Dette er kvinnekamp for meg

I dag går jeg ikke i tog, men jeg støtter Redd Barna i arbeidet mot kjønnslemlestelse. Dette er kvinnekamp for meg.

Gå inn på siden deres og les mer om prosjektet som vil gi millioner av jenter en bedre fremtid.

Klikk deg inn for å donere et engangsbeløp