Hardangerjøkulen
Som et Soria Moria åpenbarer isslottet ved Hardangerjøkulen seg. Bildet er tatt gjennom solbrillene mine. Foto: Elizabeth S. Lingjærde.

Velkommen til skillet mellom Norges øst og vest, et spektakulært isslott, og Bergensbanens mest myteomspunnede stasjon; Finse. Her byr Hotel Finse 1222 på nyrestaurert prakt. Mai måned er knallfin sesong her.

Det våres i byene, og folk flest legger bort vintertøyet. Ikke jeg! Nå begynner høysesongen for toppturer og breturer i stekende sol og deilig vårsnø. Her er tips til et av landets mest tilgjengelige og enkleste toppturer med snøsikkerhet: Hardangerjøkulen!

I store fotspor

Har du lest Jan Guillos «Brobyggerne»? Gjør det, da vil du får enda mer glede av å ta toget fra Oslo eller Bergen til Finse stasjon, for toget er eneste mulighet til å komme frem. Byggingen bød på tekniske utfordringer som dyktige ingeniører aldri før hadde taklet. Det sier litt at Fridtjof Nansen var delaktig i fastleggingen av traseen, etter sine skiturer over fjellet i 1884!

Hardangerjøkulen og Finse har vært et prestisjefylt turistmål for både fiff og fant siden Bergensbanen stod klar. Foto: Anders Beer Wilse/Nasjonalbibliotekets arkiv

Porten til Hardangervidda

I vannet til det vestre brefallet til Middalsbreen kalver Hardangerjøkulen i spektakulære isformasjoner. Men skynd deg før de forsvinner igjen!
I Marius by mormor på turkis naturkunst

Hardangerjøkulen er porten til den mektige Hardangervidda, der mange polfarere har trent i både Nansens og Amundsens fotspor. Å være der store oppdagere kom først har alltid vært et trekkplaster av de store. Finse og Jøkulen har hatt besøk av mange prominente gjester, hvorav Kong Haakon, Prinsen av Wales, Karen Blixen og ikke minst Sonia Henie, som fikk sin egen ishall her. Så hvis du vil oppleve litt av den arktiske magien, uten å lide deg gjennom en ekte pol (utenom den vi alle elsker ;-)) så er Jøkulen ditt neste turmål.

Hotel Finse 1222 – nyrestaurert av Snøhetta

Kombinasjonen av litt explorerfaktor og høy komfort på Finse, enten på hotellet, DNTs betjente hytte eller private utleieleiligheter er toppers! Du hopper av toget, og rusler noen få meter på perrongen og inn i hotellet, med praktfull utsikt til det store eventyret. Hotellet er nyrestaurert i år. De tilbyr både rom og leiligheter, men det gjør også DNT og mange private utleiere.

Aperol spritz mot Finsevann er ikke å forakte. Finnes det egentlig en mer Instavennlig drink?

Hotellet er også velegnet for å nyte afterski, booke en time til kiting (som er stor sport på Finsevann), få turtips og mye annen moro.

Skituren du må oppleve

Uansett hvor varmt og fint det er når du starter turen, så må du ha med ull, vindtett, gode briller, solkrem og utstyr i henhold til Fjellvettreglene når du begir deg ut på fjellet. Kald vind er nesten obligatorisk på toppene.

>> Sånn kler du deg i kulda

Hardangerjøkulen er lett å nå for de fleste. Bakkene opp og ned er snille nok, selv om fjellski anbefales, litt avhengig av vær, føre og skiferdigheter. Det lureste er å gå den tråkkede runden på 18 km fra øst til vest, mot Appelsinhytta og Jøkulhytta, for deretter å renne ned på lange slake flater til det fantastiske isslottet som breen har kalvet på vestsiden av Middalsbreen. Eller omvendt vei, om du liker å teste telemarksvingene dine.

Isslottet er derimot mest spektakulært å oppleve når man ankommer fra vestsiden. Den dukker opp som et fata morgana, eller et Soria Moria, mot Ramnabergnuten. Du kan også velge å gå kortere tur/retur hit, uten å krysse selve Jøkulen. Å krysse over breen tar deg rundt fem, seks timer i 18 kilometer, med pauser. Husk kart og kompass.

Star Wars og arktisk klima

Finse
Snø i høyden: Snødybden på Finse i april, når det våres i Oslo og Bergen, er imponerende.

Finse er et lite, og unikt samfunn. Gamle, nye og restaurerte bygninger i solid tre, skifer og stein klorer seg fast i det arktiske landskapet. For ja, her er det arktisk flora under de mange meterne med vintersnø. Visste du at Star Wars «The Empire Strikes Back» ble spilt inn på Finse i 1979? Det skulle vise seg å bli et historisk mesterverk, men også en krevende innspilling med den verste snøstormen på 100 år! På hotellet kan du besøke det lille museet de har laget, med effekter fra filmen.

Reisen dit: Bergensbanen time for time…

Det finnes bare en måte å komme til Finse på, og det er med tog. Selv har jeg dessverre hatt litt for mange dårlige opplevelser med VY, som ofte er forsinket i opptil flere timer…Ta med håndarbeid, bøker, godt turfølge eller annen moro, så får du håpe at toget blir sittende fast med fin utsikt, og ikke i en av de 200 tunellene mellom Oslo og Bergen. Eller at du står på en stasjon med mulighet for laaang og god lunsj på nærmeste spisested. En reise er muligheter, ikke problemer, sier optimistene.

GOD TUR!