God jul! sa den hyggelige danske damen utenfor Hotel D’Angleterre i hjertet av København til meg for nøyaktig tre timer siden. -Ja, god jul, sa jeg tilbake, og kjente årets første snev av julestemning.

Vi har alle noen tradisjoner som kickstarter julen. Duften av mandarinskall, smaken av julemarsipan, Deilig er Jorden og Last Christmas funker for meg. For Københavnerne skjer julemirakelet når Hotel D’Angleterre tenner sin spektakulære julefasade.

Dette bildet viser dessverre ikke hvor vakker julefasaden er.
Dette bildet gir bare en liten anelse om hvor vakker fasaden er.

Hemmelig tema

Temaet er hemmelig hvert år, og forventningene blant de flere tusen oppmøtte er skyhøye. I år har hotellet brukt 2,5 million kroner på lysdekorasjonen, og temaet er, som jeg fikk se under ‘premieren’ for bare noen timer siden, en verden av isbjørner. -I år har vi for aller første gang valgt oss et politisk budskap, forteller hotellets PR-ansvarlige. -Vi må ta vare på kloden vår, og sørge for en mer bærekraftig klimapolitikk, sier hun. Disse nydelige isbjørnene skal minne oss om at det haster.

56.000 danske kroner per natt.
Detalj fra the Royal Suite på D’Angleterre. Prislapp: 56.000 danske kroner.

Sakralt og deilig

Mens jeg står ved siden av tusenvis av københavnere og venter på at lysene skal tennes, henger duften av brente mandler i luften. Barn står med store øyne og venter på det som skal skje. Bak meg på Kongens Nytorv er det julemarked med æbleskiver til salgs. (Jeg har akkurat lært at det er nogenlunde det samme som det vi kjenner som munker). Ved hotellets inngang står Tivoligardistene og spiller julesanger. Det er vakkert og sakralt. Det er jul faktisk!

Hvit gløgg smaker deilig på Hotel dAngleterre etter seansen med lys og korpsmusikk.
Hvit gløgg smaker deilig på Hotel D’Angleterre etter seansen med lys og korpsmusikk..

Så går jeg inn på hotellet, som for anledningen er stivpyntet med levende stearinlys, glitter, julekuler og amaryllis. -Skal det være et glass gløgg? -Ja, tusen takk! Hvit gløgg lagd på hvitvin istedetfor rødvin. Elegant og lekkert, akkurat som København selv.

God jul, alle sammen! For nå er den søren meg rett rundt hjørnet.

Bortebest reiste til København i regi av VisitDenmark.